Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - bitwise-shifted

Pagina's: [1] 2 3 4 ... 38
1
Hierbij wat meer over de grote verandering van Emark. We waren er vol bij betrokken. Overigens is DEM altijd Proof of Stake geweest. In 2013 was het een fork van Peercoin, de eerste POS-munt.

Een aardig voorbeeldje van het nut van communitycoins is een recente operatie waarmee we de Deutsche eMark hebben kunnen redden:
https://github.com/emarkproject/eMark/releases/tag/2.0.1

2
Als ik hier wat tegenaan mag zetten:
AUR heeft nog maar weinig inflatie door het belonen van miners, maar EFL nagenoeg niets meer. DEM heeft door haar Proof of Stake mechanisme een natuurlijke inflatie ingebouwd van 5,4% op jaarbasis. De werkelijke DEM-inflatie hang af hoeveel mensen hun wallet inzetten voor Proof of stake en welk deel van hun vermogen ze ter beschikking stellen. Stel dat 50% van het DEM-vermogen zou worden ingezet dan is de werkelijke inflatie 2,7%. De actuele situatie kun je volgen op https://chainz.cryptoid.info/dem/#!extraction, waar momenteel 13 mensen actief zijn. Daaronder zit de top 1, NbN8X6sUKw9cuX5JYX7X8RS2ro5ZbkAFDf, met 14 Miljoen, die in zijn eentje verantwoordelijk kan zijn voor 750.000 DEM op jaarbasis.

Een belangrijke drijvende kracht blijft Bitcoin omdat de prijs van cryptomunten daarin wordt uitgedrukt. Stel er is volledig geen handel in eGulden (#HODL)  dan lift de prijs gewoon mee met Bitcoin. Uiteindelijk is dat ook de opzet van een munt: Een middel om te sparen en een ruilmiddel om te goederen mee te kopen of te verkopen en niet om mee te speculeren.

Voorspellingen vormen een aardig aangrijpingspunt om naar de toekomst te kijken. De grafiek die al een jaar of tien op onze oude website prijkt is niet alleen historie. Als je de rode lijn doortrekt is het ook een richting aanwijzer en voorspeller (https://egulden.org/index.php/de-egulden)

Er zijn diverse websites die  meedoen met voorspellen of basis van aangehaalde motivaties, maar natuurlijk  vooral op basis van trends die deels uit de historie worden gehaald. Een voorbeeld is https://digitalcoinprice.com/forecast/e-gulden#2024

3
e-Gulden discussie / Re: Community Coins Project - heeft toekomst!
« Gepost op: 17 maart 2024, 23:23:40 »
Leuk om te horen, of zelfs uit het hart gegrepen. Vanuit de stichting hebben we vanaf het begin gesteld dat eGulden a-politiek moet blijven. Dat is dus onze insteek, maar wie zijn wij? We kunnen moeilijk voorkomen dat er iemand een politiek verband legt. Behalve weerwoord geven dan. Geld kan binnen een community alleen maar werken als er geen (politieke) kleur aan zit, anders sluit je mensen uit of stoot je ze voor de borst.

Wat fysieke community-building betreft hebben we de nodige pogingen gewaagd, maar dat is vooral onpraktisch omdat afstanden al snel te groot zijn. Maar contactmogelijkheden zijn wel belangrijk. In de basis is een cryptogeld netwerk een community omdat het bezitters en potentiele bezitters bij elkaar brengt en houdt. Het is ook een communicatie-netwerk omdat er sprake is van uitwisseling. Concrete toepassingen voor EFL hebben daarom snel betrekking op het uitbreiden van contactmogelijkheden en daarbij zo min mogelijk privacy in te leveren. Dat was ook de insteek van map.efl.nl: contactpunten op de kaart van Nederland. Dat heeft een jaartje gekost, maar met ontwikkelen alleen zijn we er nog niet. Er moeten ook mensen zijn die het uitproberen, terugkoppelen wat er aan schort en uiteindelijk mensen die het uitdragen.

EFL-speculatie is natuurlijk leuk en voor de hand liggend. Het is ook positief omdat het de marktliquiditeit vergroot en omdat er investeringsrisico mee wordt beloond. Maar het heeft ook een andere kant: Je kunt alleen maar winst maken met EFL als je er meer waarde hebt uitgehaald dan dat je er hebt ingestopt. Dat hoeft niet ten koste van een ander te gaan maar bij communitycoins is er iets anders aan de hand. Ik zal dat toelichten aan de hand van een grappig experiment dat wordt uitgevoerd door het team van Russian Bitcoin (https://russian.nationalbitcoin.org/).

De ontwikkelaars van Russian Bitcoin proberen uit alle macht de munt van de wissel-markt af te houden. Dat doen ze door nagenoeg de hele oplage als premine mondjesmaat te verspreiden via een proximity-app (Darxx.net, van de ontwikkelaars van mycelium). Zo voorkomen ze dat de eerste jaren er munten in de handen van speculanten komen. Ze stellen daarom ook dat Bitcoin een valse start heeft gemaakt en drukken bezitters op het hart om een Russian Bitcoin minstens te waarderen met 540 dollar maar vooral om deze te wisselen voor goederen en niet voor ander geld. Als de eGulden bezitters daar nu ook toe zouden besluiten (door hun eguldens van de beurzen te halen of voor een minimale prijs van 540$ aan te bieden) dan zou eGulden onmiddelijk 11 Miljard waard zijn. eGulden bezitters zouden dan ook worden aangespoord om uit hun luie stoel te komen en creatiever te worden door daadwerkelijk iets met deze waarde te gaan doen. Op de eerste plaats door anderen in de "community" van die waarde te overtuigen.

Hoe absurd dit voorstel ook klinkt, iedereen kan dan gewoon doorgaan met aan zichzelf te denken. Daarnaast staat het iedereen vrij om aan anderen te denken door ze goedkoop met eGulden te helpen. Welbeschouwd houdt momenteel 99,4% van de EFL bezitters zich al aan het HODL-princiepe omdat er slechts 144.000 EFL te koop staat onder de 540 dollar. Misschien heeft de EFL community het spel gewoon iets beter begrepen dan de DEM community. Verschil moet er zijn want daar heb je communities voor. Ik zie eigenlijk maar twee individuen in de EFL markt die dit mechanisme niet begrijpen: een order van 20K op 0.00000649BTC en een order van 90K op 0.00002203BTC. Misschien kan iemand het ze uitleggen. Maar het heeft ook iets "nobels" of "partizaans" om 99+% van de Nederlanders die nog niet aan EFL hebben geroken dit te gunnen rond de prijs van 1 euro. Laat ze ook bedenken dat 99+% van de Nederlanders de EFL-markt niet kent en de rest zo wordt overvoerd. Zonde toch?

Misschien een tip: https://2.efl.nl/?vefl+stickers


4
e-Gulden discussie / Re: Community Coins Project - heeft toekomst!
« Gepost op: 13 maart 2024, 15:10:50 »
Ik moest inderdaad even achter mijn oren krabben bij je vorige bericht, maar niet lang want we mogen al lang blij zijn dat mensen zich durven uit te spreken. Nuanceren komt later. Voor nu is EFL vooral een munt die zich aan het bewijzen is. Ik bedoel, tien jaar is niet niets en als je nu een nieuwe wallet aanzet dan is hij toch binnen een dag weer bij de tijd.

Leuk dat je de nadruk legt op community. Tot die conclusie ben ik ook gekomen. Haat valt wel mee, tenminste EFL lijkt er niet gevoelig voor. Misschien is het meer frustratie en dan kan EFL werken als een geduldige sparringpartner of een rots in de branding. Wij hebben die community wel opgezocht, maar waarschijnlijk moet het andersom. Ik zie bij DEM wel een veel grotere aanhang en misschien is dat iets duits, maar ik zie vooral dat weinig mensen het snappen en dan wil je het toch uitleggen.

Ik denk niet dat NFT's een goed idee is. Niet dat het niet mag, maar crypto als geld is al moeilijk genoeg om tussen de oren te krijgen. Maar waarom zou je een munt ook nog een kleurtje willen geven? Fungibility maakt crypyogeld juist zo bijzonder.

5
e-Gulden discussie / Re: E-Gulden stijgt in waarde
« Gepost op: 28 januari 2024, 19:00:04 »
Misschien heb je gelijk met die Utility. Natuurlijk is geld daar uiteindelijk voor bedoeld. Met NFT's kun je alles wat "verzamelwaardig" is in de verkoop doen, dus waarom niet, maar is de functie geld niet voldoende "utility"? Als de waarde blijft stijgen dan lijkt me dat wel. Geld is immers een veilige haven voor vermogen waar je tijdelijk geen andere bestemming voor hebt. Puur door wat het is en niet zozeer door de kunstjes die je ermee uit kunt voeren. Ik kwam dit weekend weer een artikel tegen waarvan de europrijs in twee jaar tijd is verdubbeld terwijl de euro het zogenaamde verplichte geld is. Ik krijg zo'n vermoeden dat het niet lang gaat duren voordat mensen daar om heen gaan werken, zwart of niet.

Eigenlijk is de overheid ook de oorzaak dat de waarde van crypto stijgt door de toegang ertoe moeilijk te maken (sleepnetwet, Centrale Bank licenties). Hoe moeilijker iets te krijgen is, hoe waardevoller het is om het te hebben. En als het omgekeerd moeilijk is om het uit te geven dan wordt de neiging om het vast te houden (#hodl) aleen maar groter. We wachten gewoon op betere tijden. 100x is dan nog niets. Op het moment dat de Nederlander inziet dat de eGulden nuttig begint te worden dan is 1000x nog te weinig. Tegen die tijd is Bitcoin buiten bereik voor de grote meerderheid en de euro niets meer waard. Functioneel is de eGulden gewoon Bitcoin en technisch bewijst het zich ook al 10 jaar. Ach en wat is nou 30 cent om een tijdje vast te houden. Ik snap die prijs wel.

6
e-Gulden discussie / Re: E-Gulden stijgt in waarde
« Gepost op: 26 januari 2024, 22:32:40 »
Hoi Arjan! Dank voor je vraag, want dat is een mooie gelegenheid om weer eens wat op te schrijven.

Het antwoord is simpel:  Op het huidige prijsniveau worden er evenveel eGuldens gekocht als verkocht. Mocht dat in onbalans raken dan verandert de prijs. Dus als meer mensen gaan verkopen dan daalt de prijs terwijl als er meer mensen bijkopen dan stijgt de prijs.

Als ik zou weten wat er aan de hand is dan zou ik voorkennis hebben maar egulden is momenteel verkrijgbaar op vier openbare markten en niemand weet wie daar kopers of verkopers zijn. Normaal delen we alles wat we weten op egulden.org en wiki.egulden.org en wat op twitter (https://twitter.com/eguldenfoundati) en telegram (https://t.me/eguldencommunity), maar heel veel nieuws is er niet. Een uitzondering is dat eGulden nu ook verkrijgbaar is op mubadil.com, een pakistaanse beurs die net is geopend. maar het volume daar is nog erg laag dus daar kan het niet aan liggen. We zullen het binnenkort toevoegen als alles goed blijkt te werken.

Ik kan je wel een paar dingen meegeven die me zo te binnen schieten:
  • eGulden stijgt al 10 jaar. Je kunt allerlei lijnen trekken door de prijsontwikkeling, maar de meest duidelijke vind ik nog altijd de rechte rode lijn die je ziet op https://egulden.org/index.php/de-egulden. Daar zie je dat er best wel iets aan de hand is waardoor die lijn langzaam wat omhoog getrokken wordt.
  • De blokbeloning halveert ongeveer ieder jaar en staat momenteel op 0,006351. Dat betekent dat er via het kanaal van miners steeds minder EFL op de markt komen. Momenteel dus iets meer dan 4 per dag.
  • Verder zitten wij bij de eGulden Foundation en bij team-2020 (https://electronic-gulden-foundation.gitlab.io/team) en de mensen daaromheen natuurlijk niet stil. Ieder maakt op zijn eigen manier promotie voor de egulden.  Gemeenschappelijk staat er wel behoorlijk wat op het programma, maar sinds Corona is het wel wal stiller geworden. Tien jaar is ook een hele tijd om de druk op de ketel te houden en ontwikkelingen mogen ook wel eens van buiten komen.
  • Wat mij betreft zijn de belangrijkste ontwikkelingen te vinden op het gebied van samenwerking met communitycoins (https://communitycoins.org).
    Een tiental teams die een vergelijkbaar doel hebben als eGulden zijn daar aan het samenwerken om elkaar te versterken maar we dagen elkaar ook een beetje uit. Een van die uitdagingen is bijvoorbeeld om een mandje van communitycoins samen te stellen. Zo boort eGulden indirect nieuwe markten aan, zoals dat Mubadil in Pakistan en we doen het binnen die groep best goed. We zijn nu bijvoorbeeld hard aan het werk om een smartphone wallet te ontwikkelen speciaal voor communitycoins (en de belangrijkste globale munten die dicht bij de Bitcoin princiepes staan.

7
Belangrijke mededelingen / Een nieuwe marktplaats voor eGulden gebruik: NOHODL
« Gepost op: 24 december 2023, 10:54:11 »
Een marktplaats van poolse origine: nohodl.org

De naam zegt het al: NOHODL oftewel geld moet rollen.  Een links adagio en het hoeft natuurlijk niet, maar het kan wel. En bedenk dat je invloed kunt uitoefenen welke kant het oprolt. Als je goederen hebt die anders zouden verpieteren is dit een mooie gelegenheid om ze eens in de etalage te zetten. Neem op zijn minst eens een kijkje op https://nohodl.org

We hebben in het kader van "de nieuwe economie" in 2021 ook onze poging gedaan om de Nederlandse gemeenschap in beweging te krijgen om iets met hun eGuldens te doen. Maar dat stagneert een beetje: https://map.efl.nl . Misschien wel logisch want met de nieuwe economie wordt ondernemerschap gevraagd naast ieders toch al drukke bestaan. Map.efl.nl houdt in dat je een visitekaartje kunt aanmaken of een reclameboodschap, maar je moet er zelf mee op pad. De kaart van Nederland  kan worden gebruikt als een soort prikbord, maar dat is niet echt een etalage. Het was ook bedoeld om mensen met elkaar in contact te brengen, vooral als je toch bij elkaar in de buurt woont. Het is ook een kip-ei probleem want een marktplaats kan pas werken als er flink gebruik van gemaakt wordt.  Maar wie weet.

Nohodl is in elk geval laagdrempelig en misschien is er met de kerst een gelegenheid om er eens naar te kijken.  Alle ervaringen  graag hier delen want we hebben uitvoerig contact met de ontwikkelaars.

Misschien is het aardig om iets over die historie te zeggen: In het kader van onze inzet in de communitycoins alliantie (communitycoins.org) hebben we bijgedragen aan een reddingsactie van onze oosterburen, althans het cryptogeld initiatief aldaar: De Duitse eMark. Het is een cryptomunt die een half jaartje ouder is dan onze eGulden, maar de ontwikkelaars hielden het na negen jaar onbaatzuchtigheid voor gezien toen er een behoorlijke fout aan het licht was gekomen (zie https://forum.e-gulden.org/index.php?topic=1655.0). Na een jaar sinds de kennismaking blijkt dat de eMark gebruikers-gemeenschap bijzonder veel actiever is dan de eGulden gemeenschap. Natuurlijk is Duitsland ook veel groter, maar het blijkt dat er ook veel toeloop is van oost-europeanen, waar nog geen nationale cryptomunt in gebruik is. Met name uit Polen is er veel aandacht voor de eMark. Goed, de initiatiefnemers van nohodl.org komen dus uit polen en konden met de  aansluiting op eGulden iets terug doen voor onze hulp aan de eMark. En misschien kunnen jullie een steentje bijdragen door wat beweging in deze marktplaats te veroorzaken. Yoshi heeft de weg alvast gevonden: https://nohodl.org/for-sale/art-collectibles/milena-ferencevic-the-end-of-the-world_i143


8
Korte berichten / VERPLAATST: Digital Marketplace
« Gepost op: 16 december 2023, 23:11:23 »
Misschien interessant voor iemand

10
Tips / Re: vrijheidsbeleving met e-gulden
« Gepost op: 26 juni 2023, 20:40:49 »
Ha,  je hebt de reply-functie gevonden! Mooi. Kan er weer een beschuldiging van vrijheidsbeperking worden weggestreept.

En bedank voor je nieuwe werkstuk, want het zijn cruciale vragen en suggesties. Je stuurt wel een bepaalde richting in maar anderen mogen dat ook bijsturen. Als voorzet is het prima. En ik zal er zelf nog wel een voorzet aan toevoegen.

Je ziet het huidige financiële systeem als onrechtvaardig. Als we het wat subjectieve begrip "onrechtvaardig" bij de kop pakken, dat heeft dat begrip verschillende aspecten. Ik bekijk die algemeen en geef een aanzet voor crypto maar juist daar is een andere visie van belang.
Onrechtvaardig is zwak uitgedrukt. Ik noem het zeer onrechtvaardig en kan daar eenvoudig objectieve maatstaven aan toevoegen. Vanuit een individu beredeneerd is alles subjectief. Doortrapt is het als je stelt dat je te vertrouwen bent. Wat bedoel je met "Ik bekijk die algemeen"? Zinspeel je daarmee op objectiviteit? Ik kan je helpen met een stukje statistiek waar niet aan te tornen valt.  De feiten zeg maar: https://www.federalreserve.gov/releases/z1/dataviz/dfa/distribute/chart. Daaraan zie je dat de onderste 50% van de bevolking slechts beschikt over 2% van het totale vermogen. Als je naar die grafiek kijkt dan is de betreffende gele band nauwlijks zichtbaar. Je kunt daar niet met een andere visie tegenaan kijken. Ja, je kunt op je kop gaan staan maar de bottom-line komt op hetzelfde neer. Geld is macht en de onderste 50 procent kan geen kant op.

Dan kun je nog zeggen dat die onderste 50% het aan zichzelf te danken heeft. Liever lui dan moe of te dom of zo. Toon maar eens met statistiek aan dat dat niet zo is. Natuurlijk heeft de huidige elite alle mogelijkheden om daarop te zinspelen en om materiaal over ons uit te gieten die de waarheid verhullen. Het is ook omgelooflijk stom (Niet alleen in financieel opzicht) om daar tegen in te gaan. Lees John Perkins maar eens en neem maar van mij aan dat het een tip van de sluier is: https://en.wikipedia.org/wiki/Confessions_of_an_Economic_Hit_Man. Om van Julian Assange maar niet te spreken.

Dan zou je misschien nog kunnen zeggen dat onrechtvaardigheid niets met een financieel systeem te maken heeft, maar dat is nu net het punt. Het gaat om de ongebreidelde toegang tot geld van de elite, om de aantoonbare scheve verdeling daarvan en de criminele intenties daarom heen. Perkins laat klink en klaar zien hoe leningen = "de toegang tot FIAT geld" het middel zijn om de meerderheid in een wurggreep te brengen en te houden.


1. De ongelijke verdeling van rijkdom:
Algemeen punt: Het financiële systeem heeft geleid tot een aanzienlijke ongelijkheid in de verdeling van rijkdom. Er is een groeiende kloof tussen de welvarende bovenklasse en de rest van de bevolking. Deze ongelijkheid kan leiden tot sociale spanningen en beperkte kansen voor mensen met minder financiële middelen.
Crypto: Ook hier een enorme ongelijkheid. De early adopters beschikken over onevenredig grote aantallen munten. Voor de "onderklasse" is crypto onbereikbaar. Ik zie op dit aspect geen verschil maar sta open voor argumenten.

Dat is unfair in veel opzichten. Goed de marktkapitalisatie van crypto is net 1 Triljoen dollar. Die van Bitcoin de helft.
De Bitcoin verdeling is moeilijk te bepalen maar een beeld schept de rich-list: https://btc.cryptoid.info/btc/#!rich. Het is niet onwaarschijnlijk dat Bitcoinbezit in zekere zin het dollarbezit weerspiegeld. Probeer maar eens een Bitcoin te kopen als arme sloeber. Sterker nog, als je als arme sloeber het geluk had (en de slimheid bezat) om in een vroeg stadium Bitcoin te kopen dan is de neiging om er een vakantie-onderkomen van te kopen of het te gebruiken als een goede aanvulling op pensioen al snel erg groot.

Maar bedenk nu eerst dat die 1 Triljoen slechts een derde is van het totale bezit van die armste 50% en minder dan 1 % van het totale vermogen. Iedereen heeft nog alle kansen om in te stappen. Het crypto-bezit mag dan momenteel onevenredig zijn, maar het heeft weinig met onrechtvaardigheid te maken. En dat was de insteek. Nogmaals, 1 EFL per Nederlander zou voldoende moeten zijn. 8 eurocent! Onrechtvaardig? Reageer daar eens op!


2. Speculatie en financiële crises:
Algemeen punt: Het financiële systeem moedigt soms speculatieve praktijken aan die leiden tot volatiliteit en financiële crises. Dergelijke crises hebben vaak een verwoestende impact op de bredere economie en treffen vooral degenen die het minst in staat zijn om zichzelf te beschermen, zoals de arbeidersklasse en de middenklasse.
Crypto: Is eigenlijk uitsluitend speculatief. Het heeft geen onderliggende waarde en de koers is gebaseerd op het bekende "greater fool principe".

Juist, behalve het woordje soms! Zojuist hadden we het over onrechtvaardig, maar daarbij keken we alleen naar vermogen. Dat is tenminste nog bezit. Volgens het Credit Suisse Global Wealth Report van 2021 bedroeg de totale wereldwijde rijkdom ongeveer $431 Triljoen. Maar nu haal je speculatie erbij. Hoe groot zou het bedrag zijn dat op het spel is gezet? Als je niets hebt kun je ook niets op het spel zetten zou je zeggen. Maar dat geld alvast niet voor banken die zelf slechts een paar procent onderpand hoeven te hebben voor hetgeen zij uitlenen. Het zegt niets over de hoeveelheid risico die zij nemen.

Zet daar cryptogeld tegenover. Dat kun je niet uitlenen als je het niet hebt. Daarmee is het uitlenen van crypto puur speculatief terwijl het bezit van cryptogeld puur bezit is. Dat weerhoud niemand ervan om te speculeren maar dat is tevens veel eerlijker.

Nu heb je het natuurlijk over de waarde van cryptogeld tegenover fiatgeld en de waardes onderling, maar dan vergelijk je appels met peren. Wat zijn we nu aan het doen? Een financieel systeem gebouwd op FIAT vergelijken met een systeem gebouwd op crypto toch? In ieder geval kun je dan niet de onderlinge waarde vergelijken omdat een systeem gebaseerd op crypto uitsluitend bestaat uit crypto. Ik mag aannemen dat een systeem gebaseerd op crypto de totale waarde aanneemt van alles dan nu in Fiat wordt uitgedrukt. Dat op zich zou al handig zijn om te weten want nu weten we het niet. De complexiteit van geldhoeveelheden en FIAT-derivaten is enorm. Geldhoeveelheid wordt wel uitgedrukt in M1 M2 en M3 (https://nl.wikipedia.org/wiki/Geldhoeveelheid) en m3 voor de euro staat momenteel op 16 Triljoen, alles tot een looptijd van twee jaar. Maar wie leent wat aan wie? De aardigheid van crypto is dat we de geldhoeveelheid wel kennen; Heel nauwkeurig zelfs zolang we alles maar uitdrukken in Bitcoin. Zo weet je waar je aan toe bent als je op het punt staat om een eGulden te accepteren.


3. Macht van financiële instellingen:
Algemeen punt: Grote financiële instellingen, zoals banken en investeringsmaatschappijen, hebben vaak aanzienlijke macht en invloed in het financiële systeem. Dit kan resulteren in een situatie waarin beslissingen worden genomen in het belang van deze instellingen, ten koste van het algemeen welzijn. Bovendien hebben sommige financiële instellingen zich beziggehouden met roekeloos gedrag en riskante investeringen die schadelijk kunnen zijn voor de bredere economie.
Crypto: Kan op dit punt beter scoren mits men het probleem van acceptatie als financieel middel breed weet neer te leggen. 

Mooi, dan hoef ik op dit punt wat minder energie in te zetten. Alleen acceptatie is geen criterium als je de twee systemen met elkaar vergelijkt. Dan moet je kunnen zeggen "Wat is het beste systeem als het ander niet zou bestaan". Pas dan kom je tot een motief voor het een of het ander. Ik zal op je voorzet even inhaken met de kreet "too big to fail". "Te" is natuurlijk nooit goed maar het is duidelijk dat dat wel de huidige situatie is. "To big to fail" is ongezond per definitie en dat geldt voor veel van die grote financiële instellingen, zoals banken en investeringsmaatschappijen.


4. Gebrek aan transparantie:
Algemeen punt: Het financiële systeem kan complex en ondoorzichtig zijn, waardoor het moeilijk is voor gewone mensen om te begrijpen hoe het werkt en welke gevolgen het heeft voor hun leven. Dit gebrek aan transparantie kan leiden tot wantrouwen en frustratie bij het publiek.
Crypto: De complexiteit van crypto is zodanig dat 90% zegt er nauwelijks iets of helemaal niets van te begrijpen. Hier scoort crypto totaal niet. Voor de meeste mensen is crypto onbereikbaar en is het alleen geschikt voor een zeer kleine technisch onderlegde elite

Gebrek aan transparantie en complexiteit zijn natuurlijk twee totaal verschillende zaken. Als ik jou zeg dat 4+5 gelijk is aan 8+1 en jij kunt niet rekenen dan zul je me met groot ongeloof aankijken. Dan is 4+5 toch duidelijk iets anders als 8+1 ?! Je beschuldigt me vast van complexiteit, maar ik ben super transparant. Ik kan het je uitleggen en zo geldt dat ook voor crypto.
Crpyto is wiskunde en zo geldt dat ook voor algebra. Voor beiden gebruik je al snel een rekenmachine.

Maar misschien heb je het over de waarde van crypto, dat die minder transparant is dat die van FIAT. Nou, juist niet. Neem nu Bitcoin, waarvan je weet dat het er 21Miljoen zijn. Kan het duidelijker dan dat? Je kunt het ook niet aan iemand uitlenen zonder het fysiek over te dragen. Het totaal blijft 21 Miljoen. Maar probeer maar eens aan iemand te vragen hoeveel euro's er zijn. In het beste geval begint hij te raaskallen over m1, m2 en m3. Niemand weet het. Hoezo transparant?


5. Negatieve impact op het milieu:
Algemeen punt: Het huidige financiële systeem heeft vaak een negatieve invloed op het milieu. Het stimuleert economische groei ten koste van natuurlijke hulpbronnen en draagt bij aan klimaatverandering. De kosten hiervan worden vaak niet voldoende internaliseerd, waardoor de lasten worden afgewenteld op toekomstige generaties en kwetsbare gemeenschappen.
Crypto:Het energieverbruik van munten als Bitcoin is dusdanig dat het alleen om die reden hier en daar al verboden is.

Dat moet je net tegen de eGulden community zeggen. De marketcap bedraagt momenteel 58,7905332 BTC. De hoeveelheid rekenkracht die momenteel wordt ingezet om het eGuldensysteem overeind te houden bedraagt momenteel 40 MH/s hetgeen ongeveer 40 Watt vraagt. Het verbruik van een enkele straatlantaarn. Waar heb je het over? Maar misschien moet je eGulden ook zien als een waakvlammetje. Niet dat het stroomverbruik omhoog moet bij doorslaand succes, maar omdat er meer miners zullen toestromen om een graantje mee te pikken.

Overigens hoef je de Bitcoin maximalisen  er maar op na te slaan om te weten dat dat energiegebruik heel betrekkelijk is, zeker als je het vergelijkt met het huidige financiële systeem en daar hadden we het over.Samenvattend
Niet iedereen zal het er door de vele meningen die mogelijk zijn, over eens zijn dat het financiële systeem als geheel onrechtvaardig is. Er zijn ook mensen en maatschappelijke stromingen die geloven dat het systeem in principe wel rechtvaardig is, maar dat het een aantal verbeteringen en hervormingen nodig heeft om de hiervoor genoemde problemen aan te pakken. Deze verbeteringen liggen echter vaak op een maatschappelijk en politiek niveau en niet op een technisch vlak. Daardoor is het de vraag of crypto op het gebied van (on)rechtvaardigheid veel zal kunnen betekenen. Het is minimaal de vraag of onrechtvaardigheid zonder oneindige discussies als punt ten gunste van crypto te gebruiken is.

Jammer dat je hier vervalt in vaagheden, maar misschien symboliseert dat de kracht van het huidige financiele systeem. Misschien kan het verbeterd worden ja, maar aan de andere kant staat het op het punt van instorten. Ik neem aan dat deze sessie niet als een oneindige discussie gezien kan worden. Er kan zeker meer ten gunste van crypto aan worden toegevoegd. Ook crypto voorkomt niet dat mensen elkaar de hersens inslaan, maar verbeteringen op maatschappelijk en politiek niveau zijn zeker een interessante aanleiding om nog een post aan te wagen. Kom maar op.

11
Tips / Re: vrijheidsbeleving met e-gulden
« Gepost op: 22 juni 2023, 12:03:21 »
Bitwise definieert in het niet beantwoordbare
Re: Nieuwe tekst: YOLO Reactie #1 Gepost op: 19 juni 2023, 13:31:02
e-gulden als een propositie voor persoonlijke vrijheid.

Dat is een interessante stelling. Daar lees ik uit dat e-gulden mensen een vrijheidsbeleving zou kunnen geven die elders niet of moeilijk te krijgen is. Tegelijkertijd zou e-Gulden dan ook de typische beperkingen in de vrijheid van mensen weg moeten kunnen nemen. Beperkingen in je vrijheid die in de literatuur veel genoemd worden zijn bijvoorbeeld:


Welkom grumpy grandpa. Misschien de antwoord-functie gemist, maar als je op het specifieke bericht klikt moets deze rechtsboven in beeld komen. Een bijzonder interessante voorzet overigens in de vorm van vragen die al lang beantwoord hadden moeten zijn en ergens bovenin de eGulden website hadden mogen prijken. Antwoorden is echter niet heel eenvoudig en vraagt om een project op zich. En vooral een brede discussie. De kans dat die duscussie ontstaat acht ik voorlopig niet zo groot dus laten we er eerst maar eens wat eerste gedachtes tegen aan zetten. Ik heb de wijsheid echt niet in pacht, maar een paar punten zijn met wiskundige zekerheid te beantwoorden. Je vragen laat ik veder in tact en ik antwoord met groene tekst.

Maar eerst een pas op de plaats als het gaat om het nut van EFL, waarbij een betere vrijheidsbeleving slechts een enkel punt is.
Het werkelijke nut is veel meer existentieel omdat het bestaande financiele systeem zeer onrechtvaardig is. Er MOET een andere oplossing komen om te voorkomen dat we belanden in volledige onvrijheid. Bitcoin in combinatie met communitycoins zoals e-Gulden is een veelbelovende oplossingsrichting met nog veel onbeantwoorde vragen. Daarom verbaast het me dat niet veel mee energie wordt gestoken in deze richting zolang het nog kan en al is het maar door experimenteren en vragen als deze te stellen. De basis van een gezond financieel systeem is stabiliteit en rechtvaardigheid. Die basis is zwaar aan het wankelen en het democratisch gehalte is vrijwel opgedroogd. Juist omdat de adoptie van cryptogeld gebaseerd is op vrije keuze is het een ideale gelegenheid voor een nieuw democratisch uitgangspunt. Kijk maar eens naar deze video die wordt afgespeeld in het kunstmuseaum in Den Haag en in het Rietveld Pavilioen: https://youtu.be/IszXpzIo_ZQ


Wetten en regelgeving: Wetten kunnen bepaalde gedragingen of handelingen verbieden of beperken. Voor welke vrijheidsbeperkende wetgeving zie je e-gulden als oplossing?

De Nederlandse wet is natuurlijk een ontzaglijk brede materie, maar het is zeker dat deze in de volle breedte tegen het licht gehouden moet worden voordat de e-gulden als nederlandse munt geaccepteerd zou mogen worden. Of andersom, mocht de e-Gulden als een soort natuurverschijnsel over nederland neerdalen, dan zal de volledige wet kritisch doorgelopen moeten worden. Niet omdat geld zo'n belangrijk deel van de wetgeving uitmaakt, maar omdat door de beschikbaarheid van cryptogeld diverse grondrechten onvoorwaardelijk kunnen worden gewaarborgd. De huidige wetgeving is gebaseerd op verwaterde grondrechten en zal bijgesteld moeten worden om te kunnen voldoen aan nieuwe feiten. Die oefening ga ik hier niet doen maar om je een indruk te geven zijn met name de begrippen "Bezit" en "Privacy" in het geding. Daarnaast is wetgeving een grote verzameling spelregels die gebaseerd zijn op natuurwetten. Bitcoin en daarmee eGulden is zo'n veranderende natuurwet. Op het moment dat de overheid niet meer over de mogelijkheid beschikt om geld te confisceren, bij te drukken en ondemocratisch te besteden, ontstaan er nieuwe verhoudingen en zullen er nieuwe spelregels moeten komen.
Overens vraag je naar vrijheidsbeperkende wetgeving. In dat kader is het aardig om een motivatie voor wetsvoorstel van groenlinks in Ierland aan te halen. Zij stelt dat, als je het goed beschouwd, iedere wetgeving een vorm van vrijheidsbeperking is, zodat het ook geen bezwaar is om de vrijheid van meningsuiting in te perken. Een soort jurisprudentie zeg maar. Dat dit, net zoals in Nederland de sleepnetwet (WIV) en de wetten rond de coronamaatregelen, flagrante schendingen zijn van basis grondrechten kan uitsluitend worden doorgevoerd door de grip van de overheid op geld en het onvermogen van het publiek om daar wat tegen te doen.


Grondwettelijke beperkingen: In sommige landen zijn er beperkingen vastgelegd in de grondwet die de vrijheid van meningsuiting, godsdienst, vergadering, vereniging en andere fundamentele rechten beperken. Deze beperkingen kunnen worden ingevoerd om de openbare orde, nationale veiligheid of de rechten en vrijheden van anderen te beschermen.

Klopt. In andere landen zijn op deze vlakken juist de individuele vrijheid in de grondwet vastgelegd, maar hoeft een nieuwe wet niet aan deze grondwet te worden getoetst. Ik heb het al vaker aangehaald, maar het was Montesquieu die de macht van de overheid opdeelde in drie stukken.  De wetgevende macht was er slechts een van. Wat Montesquieu niet meenam was een vierde macht, de macht van het geld die hij impliciet bij de overheid neerlegde. Als de macht over geld voor een belangrijk deel bij de rechtmatige bezitter, het volk, komt te liggen krijgt het volk impliciet ook een veel groter aandeel in een vernieuwd machtsevenwicht. Het is helemaal niet bewezen dat daardoor wanorde zou ontstaan terwijl het vrijwel zeker is dat er een nieuwe orde ontstaat.


Censuur: Overheden kunnen beperkingen opleggen aan de media en communicatiekanalen, zoals internet, om de verspreiding van bepaalde informatie te controleren of te beperken. Dit kan de vrijheid van meningsuiting en toegang tot informatie beperken. Waar kan e-gulden toegang garanderen die elders niet bereikbaar is?

Het is bijna een strikvraag. Mocht de eGulden voorwaarden scheppen tot subversiviteit is dat bij voorbaad de reden om het te verbieden. Op het moment dat ik ontsnappingsroutes via eGulden aangeef voor overheidscontrole dan staat dat daaraan gelijk. Satoshi zei het mooi: "Bitcoin is een wapen in de wapenwedloop voor vrijheid". Het is onmiskenbaar dat het aantal beperkingen (onvrijheid) alleen maar toeneemt. Op het moment dat dat tegenwicht krijgt zou dat tot een vorm van evenwicht kunnen leiden en niet ongezond zijn. George Orwell, Aldous Huxley en de situatie aan de oostkant van het voormalige ijzeren gordijn tonen ons dat het waarborgen van vrijheden een groot goed is. Overigens is je vraag een dubbele strikvraag. eGulden kan geen toegang garanderen maar kan deze juist beperken. Dit is een eigenschap van encryptie in zijn algemeenheid. Door toegang te beperken kun je je als individu beter beschermen.


Surveillance: In sommige landen kunnen regeringen uitgebreide surveillanceprogramma's opzetten om burgers te volgen, hun communicatie te controleren of hun gedrag te monitoren. Dit kan de individuele privacy beperken en gevoelens van vrijheid aantasten. Hoe verbetert e-gulden de privacy van mensen?

Door de inzet van encryptie. Middels encryptie kun je je bezit beschermen en afluisteren van communicatie voorkomen.


Beperkingen van mobiliteit: Regeringen kunnen reisbeperkingen opleggen, zoals visumvereisten, grenscontroles, immigratiebeleid en toegangsbeperkingen tot bepaalde gebieden, wat de vrijheid van beweging van individuen kan beperken. Waar kan e-gulden de beweging van mensen verbeteren?

Als dergelijke beperkingen niet door een duidelijke meerderheid  wordt gesteund kan de overheid dergelijke beperkingen alleen onrechtmatig opleggen. Dat vereist een onevenredige controle over financiele middelen.


Beperkingen op vereniging en vergadering: In sommige landen kunnen overheden vergunningen of toestemming vereisen voor openbare bijeenkomsten, demonstraties of protesten. Dit kan de vrijheid van mensen om zich te verenigen en hun stem te laten horen beperken. Hoe kunnen we e-gulden inzetten om iedereen aan het woord te laten komen?

Als je iedereen aan het woord wil laten komen die zich daartoe geroepen voelt dienen er geen vrijheidsbeperkende maatregelen te zijn, maar ook dan speelt het recht van de sterkste (hardst roepende). Veel beter is het om bindende referenda mogelijk te maken en betere voorzieningen voor openbare dialoog. "Stem met je portemonnee" is ook een uitspraak die je wel hoort in dit verband. En inderdaad als geld meer eerlijkheid representeert dan momenteel het geval is dan is er ook minder kans dat reclame (of propaganda) het werk is van een overheid die de vrije meningsuiting overstemd.


Economische beperkingen: Overheden kunnen economische beperkingen opleggen, zoals handelssancties, prijscontroles of inbeslagname van eigendommen, die de economische vrijheid van individuen en bedrijven kunnen beperken. Welke beperkingen die mensen nu ervaren kan e-gulden wegnemen?

Een e-Gulden transactie gebeurt van persoon naar persoon.  Daar is onherroepelijk, daar zit niets tussen en is niet tot deze personen te herleiden. Met de juiste voorzorgsmaatregelen is ook inbeslagname uitgesloten.

Je drie volgende vragen sla ik over. Ik heb nog meer te doen. Maar misschien kan iemand anders een poging wagen en dit is zeker niet het einde.12
Korte berichten / Re: Nieuwe tekst: YOLO
« Gepost op: 19 juni 2023, 13:31:02 »
Ik denk dat je te pessimistisch bent maar ik kan je verzuchting erg goed begrijpen. Er zijn genoeg mensen die hetzelfde vinden als jij met betrekking tot de grootste wereldproblemen, maar dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat ze de eGulden als oplossing zien. Per slot van rekening is eGulden niet meer dan een voorstel en een oplossingsrichting. Technisch is het wel een heel eind gereed maar je kunt er voorlopig niets mee bewijzen. Voor zover ik het zie hebben we er zo'n tienduizend mensen in diverse toonaarden mee bereikt. Veel verder kun je niet komen als het initiatief moet komen met het actuele groepje van een man of tien, die ieder voor zich worden aangesproken op vrijwilligheid maar ieder met tal van wezenlijke persoonlijke uitdagingen. Het aantal mensen dat de mouwen heeft opgestroopt is aanzienlijk groter, maar na negen jaar wordt het ook een kwestie van lange adem. En soms haken mensen af ja, net zoals dat er mensen bij komen. Maar reken maar dat je door je stellingnames ook de nodige mensen hebt afgestoten die mogelijk het verschil hadden kunnen maken. It's all in the game. Jij bent dan misschien de meest verbale, maar daarmee oogst je hooguit de meeste empathie, zelfmedelijden meegerekend.

Ik zie aan de kwaliteit van je publicaties dat je veel wijzer bent geworden en dat zijn alvast vruchten van je inspanning. Voor wat de eGulden betreft zullen we moeten roeien met de riemen die we hebben. Wat mij betreft is het een propositie te gunste van persoonlijke vrijheid (in eerste instantie in financiele zin) en daarbij zul je de mening en de vrijheid van een ander op de koop moeten toenemen. Dat betekent ook dat je je persoonlijke grenzen mag aangeven en dat je die van anderen moet respecteren.

13
Media / Re: De Andere Krant: Verander de Wereld, begin met Bitcoin.
« Gepost op: 22 mei 2023, 19:10:21 »
https://www.sgulden.nl/l/reactie-verander-de-wereld-begin-met-bitcoin/

de reactie is inmiddels de deur uit

Een gedreven verhaal Yoshi. En goed dat je de de verschillen tussen valuta en geld en schuld eens aanhaalt. En dan, Bitcoin even overslaand, de sprong naar de doelen in je leven, vrijheid en geluk. Dat kan allemaal zonder geld en misschien zelfs wel met schuld. Ik weet dat er achter je gedrevenheid nog wel meer schuil gaat en zelfs teveel om op te noemen. Wat dacht je van een gevoel van onrechtvaardigheid dat voorkomt uit oneerlijkheid? Maar ook eerlijkheid heeft zijn grenzen. Niet iedereen is hetzelfde en niet iedereen kan hetzelfde hebben. Mooi zou het zijn als dan tenminste een deel van wat je hebt, datgene dat je zelf hebt verdient, ook eerlijkheid representeert. Maar ook dat loopt spaak door omstandigheden. Bitter genoeg vaak, erg vaak, door jouw ideaal "geluk". Je kunt het wel krijgen, maar niet verdienen.

Goed, dat was de intro met de korte constatering dat je jouw idealen niet kunt materialiseren. Wat blijft er dan over? Juist: Jouw verborgen boodschap dat je HET zo eerlijk nogelijk kunt maken. "HET" is ook weer zo'n moeilijke term, maar laten we zeggen "dat wat je bezit". Dan kun je proberen om er meer van te krijgen zonder je schuldig te voelen en de kans is groot dat dat bijdraagt aan je gevoel van geluk en vrijheid. En daarmee komen we dicht bij je sympathie voor Bitcoin. Want, meer dan bij geld zoals we dat voor Bitcoin kenden, heeft Bitcoin erg veel eerlijkheidskenmerken. Tenminste dat zijn de kenmerken die je direct en indirect aanhaalt. Een beetje oneerlijk is Bitcoin wel, omdat "early-adopters" meer en eenvoudiger Bitcoin konden vergaren dan mensen zoals Frank Karsten. Toch is het weer een vorm van eerlijk omdat hij een sukkel is, zoals hij zelf toegeeft. Maar behalve sukkels zijn er ook nog mensen die niet de middelen hadden om "early-adopter" te zijn dus met die oneerlijkheid zul je moeten leven. Als je Bitcoin hebt tenminste.

Maar gelukkig was er een tweede kans en een derde en een vierde, zoals Litecoin en eGulden en Shiba en noem ze maar op, totdat je als "early adopter" het gevoel krijgt dat je aan het dweilen bent met de kraan open. Nu kun je moeilijk iedereen een sukkel noemen als ze niet de moeite nemen om iedere cryptomunt die voorbij rolt op te rapen. Misschien wel achteraf als het waarde blijkt te hebben gekregen, maar nu nog niet omdat je zelf nog niet begrijpt waarom HET maar geen waarde krijgt, terwijl je toch geen sukkel bent. Daar hebben we het weer, dat woordje HET. Goed, laten we die Early Adoption maar zitten als oneerlijkheidsfactor, want dat lijkt moeilijk te verbeteren en hoe oneerlijk is dat nou eigenlijk? Als je bezit heilig hebt verklaard, hetgeen je impliciet doet door Bitcoin heilig te verklaren, dan kun je HET de early Bitcoin-adopters moeilijk misgunnen.

Nou is de vraag of jouw Rad van Fortuin niet een vorm is van anderen een Rad voor de ogen draaien. Als je niet kunt aantonen dat hetgeen je uitdeelt waarde heeft of waarde gaat krijgen is dat wel een beetje zo omdat je het fortuin noemt. Daarom adviseer ik je om je daar wat meer op de concentreren. Ik denk namelijk dat je voor een flink stuk gelijk hebt. Als we dat gelijk nou eens boven water halen dan denk ik dat je een heel stuk verder komt.

14
Economie discussie / Re: Prijs EFL
« Gepost op: 10 mei 2023, 19:37:29 »
Het merendeel wat je zegt is natuurlijk waar. Ik vind echter dat de ondertoon veel te negatief is. Zelfs als je stelt dat de aanpak niet tot nieuwe aanwas heeft geleid. Het echte probleem is dat iedereen lijkt te leunen op te schouders van degenen die toch al het meeste te dragen hebben. Ook hier weer: "willen we dit aanpakken?" wordt gevolgd door "hoe dan". "Het is tijd om de koers te veranderen", terwijl je bedoeld "degenen die nu het meeste doen". Stel je voor, Een klein groepje mensen is iets groots aan het bouwen en die moeten ineens van koers veranderen. Zo werkt het niet. Er moeten meer mensen aan het project gaan bouwen als je wilt dat het sneller klaar komt. En wat ben je aan het bagatelliseren. Wat ligt er:

- Een unieke, zeer stabiele blockchain, nagenoeg zonder energieverbruik.
- We hebben inderdaad ruim 5000 emailadressen die we met toestemming van de eigenaar mogen mailen. Ze komen lang niet allemaal van de vriendenactie, maar van een tiental campagnes die allemaal een hoop energie hebben gekost.
- We hebben een vakkundig gebouwde website die fungeert als een duidelijke richtingaanwijzer
- We hebben alle communicatie en dialogen zorgvuldig bewaard en toegankelijk gehouden
- We hebben een wiki die als een belangrijk naslagwerk functioneert
- We hebben een marktpositie gewaarborgd waarbij je inderdaad kunt afvragen of dat belangrijk is als dat toch alleen gebruikt wordt als uitgang en niet als ingang.
- We hebben een functionele marktplaats gebouwd die functioneert als advertentie en communicatieplatform en we willen die graag uitbouwen.
- We werken gestaag aan een goed alternatief voor de wissel-markt omdat de huidige markt inderdaad volledig in beslag genomen is door krachten waar we ons ons juist zo tegen verzetten.
- We werken gestaag aan een goed alternatief voor de corewallet voor de niet-technische gebruiker. Feitelijk is EFL.NL niet meer dan een functioneel prototype daartoe, hetgeen we wel heel snel voor elkaar hadden. Noem het maar niets.

Iedereen die je met deze forcerende post oproept om wat te veranderen zou er goed aan doen om te helpen om de marktplaats leven in te blazen en in gebruik te nemen. Als je dan niet kunt programmeren is dat geen excuus, want dat doen wij wel, mocht iemand tegen een probleem aanlopen. We horen het graag. We staan open voor iedere dialoog, bij voorkeur via dit platform of via telegram . Zo help je mee aan het bouwwerk in de plaats van het door een oprisping te verlaten, of het door een harde aanpak en zonder handschoenen in een kwaad daglicht te plaatsen.

Wat mij betreft is het omhoog praten of duwen van de prijs van EFL een volledig verkeerde richting. Je trapt alleen maar in de val van het huidige systeem waar je een alternatief voor wilde bieden en dat volledig bewapend op je staat te wachten. We zullen eerst moeten zorgen voor een zo breed en solide mogelijke verspreiding van alle EFL over zoveel mogelijk Nederlanders zonder de prijs voorop te stellen. Slechts 1 EFL per bewuste Nederlander is voldoende. Als dat bereikt is dan is de prijs vanzelf onschatbaar zonder dat er een Euro (of whatever) mee gemoeid is.

15
 ;D   Heeft toch enige relevantie.  Zal ik hem maar laten staan?

Pagina's: [1] 2 3 4 ... 38