Auteur Topic: E-Gulden stijgt in waarde  (gelezen 3148 keer)

Offline Arjan VDWW

 • Deelnemer
 • ***
 • Berichten: 10
 • Karma: +0/-0
  • Bekijk profiel
E-Gulden stijgt in waarde
« Gepost op: 25 januari 2024, 17:41:19 »
Hallo allemaal,

De E-Gulden stijgt in waarde. Ik vraag me af waarom, ik ken geen enkele andere toepassing dan een enkele keer wat E-Guldens gratis weggeven.

Heeft iemand enig idee wat hier aan de hand is?

De munt is iets van 9 miljoen waard, dat is niet erg indrukwekkend wereldwijd gezien, maar je kan er wel meer dan 20 huizen voor kopen in Nederland, dus dit is heel veel geld.

Offline bitwise-shifted

 • Administrator
 • Eindbaas
 • *****
 • Berichten: 868
 • Karma: +30/-1
  • Bekijk profiel
Re: E-Gulden stijgt in waarde
« Reactie #1 Gepost op: 26 januari 2024, 22:32:40 »
Hoi Arjan! Dank voor je vraag, want dat is een mooie gelegenheid om weer eens wat op te schrijven.

Het antwoord is simpel:  Op het huidige prijsniveau worden er evenveel eGuldens gekocht als verkocht. Mocht dat in onbalans raken dan verandert de prijs. Dus als meer mensen gaan verkopen dan daalt de prijs terwijl als er meer mensen bijkopen dan stijgt de prijs.

Als ik zou weten wat er aan de hand is dan zou ik voorkennis hebben maar egulden is momenteel verkrijgbaar op vier openbare markten en niemand weet wie daar kopers of verkopers zijn. Normaal delen we alles wat we weten op egulden.org en wiki.egulden.org en wat op twitter (https://twitter.com/eguldenfoundati) en telegram (https://t.me/eguldencommunity), maar heel veel nieuws is er niet. Een uitzondering is dat eGulden nu ook verkrijgbaar is op mubadil.com, een pakistaanse beurs die net is geopend. maar het volume daar is nog erg laag dus daar kan het niet aan liggen. We zullen het binnenkort toevoegen als alles goed blijkt te werken.

Ik kan je wel een paar dingen meegeven die me zo te binnen schieten:
 • eGulden stijgt al 10 jaar. Je kunt allerlei lijnen trekken door de prijsontwikkeling, maar de meest duidelijke vind ik nog altijd de rechte rode lijn die je ziet op https://egulden.org/index.php/de-egulden. Daar zie je dat er best wel iets aan de hand is waardoor die lijn langzaam wat omhoog getrokken wordt.
 • De blokbeloning halveert ongeveer ieder jaar en staat momenteel op 0,006351. Dat betekent dat er via het kanaal van miners steeds minder EFL op de markt komen. Momenteel dus iets meer dan 4 per dag.
 • Verder zitten wij bij de eGulden Foundation en bij team-2020 (https://electronic-gulden-foundation.gitlab.io/team) en de mensen daaromheen natuurlijk niet stil. Ieder maakt op zijn eigen manier promotie voor de egulden.  Gemeenschappelijk staat er wel behoorlijk wat op het programma, maar sinds Corona is het wel wal stiller geworden. Tien jaar is ook een hele tijd om de druk op de ketel te houden en ontwikkelingen mogen ook wel eens van buiten komen.
 • Wat mij betreft zijn de belangrijkste ontwikkelingen te vinden op het gebied van samenwerking met communitycoins (https://communitycoins.org).
  Een tiental teams die een vergelijkbaar doel hebben als eGulden zijn daar aan het samenwerken om elkaar te versterken maar we dagen elkaar ook een beetje uit. Een van die uitdagingen is bijvoorbeeld om een mandje van communitycoins samen te stellen. Zo boort eGulden indirect nieuwe markten aan, zoals dat Mubadil in Pakistan en we doen het binnen die groep best goed. We zijn nu bijvoorbeeld hard aan het werk om een smartphone wallet te ontwikkelen speciaal voor communitycoins (en de belangrijkste globale munten die dicht bij de Bitcoin princiepes staan.
efl: LSt2u7BjW2H4C7bXmwpYdMby9iQc7ZvqAr

Offline Arjan VDWW

 • Deelnemer
 • ***
 • Berichten: 10
 • Karma: +0/-0
  • Bekijk profiel
Re: E-Gulden stijgt in waarde
« Reactie #2 Gepost op: 27 januari 2024, 18:29:49 »
Bij 4 E-Guldens minen per dag is er geen probleem met waardedaling als gevolg van teveel nieuw aanbod.
Je hebt wel "utility" nodig om x100 te gaan. Als er Utitilty is, gaat dat erg snel.

E-Gulden lijkt geen hype te hebben gehad in het begin, zoals Aurora (IJsland) dat overigens ook stijgt. De marktwaarde is erg laag maar deze munt is alles behalve mislukt.

Een prima toepassing zou een goudprijs-volger kunnen zijn. Dat werkt zo: iedereen die wilt handelen in een volger, moet een dekking hebben van zeg driemaal maal de markt-order waarbij alleen sommige munten als dekking gebruikt mogen worden.

Een andere prima toepassing zou zijn: Nederlandstalige NFT's op de blockchain kunnen zetten. Dat laatste is veel makkelijker te realiseren dan het eerste. Uiteraard kan wie dat wilt ook in andere talen NFT's op de markt zetten. Je kan ook denken aan NFT's op basis van molens op de blockchain zetten.

Die zouden wel eens goed kunnen verkopen wereldwijd.

Een andere keer wat meer.

Offline bitwise-shifted

 • Administrator
 • Eindbaas
 • *****
 • Berichten: 868
 • Karma: +30/-1
  • Bekijk profiel
Re: E-Gulden stijgt in waarde
« Reactie #3 Gepost op: 28 januari 2024, 19:00:04 »
Misschien heb je gelijk met die Utility. Natuurlijk is geld daar uiteindelijk voor bedoeld. Met NFT's kun je alles wat "verzamelwaardig" is in de verkoop doen, dus waarom niet, maar is de functie geld niet voldoende "utility"? Als de waarde blijft stijgen dan lijkt me dat wel. Geld is immers een veilige haven voor vermogen waar je tijdelijk geen andere bestemming voor hebt. Puur door wat het is en niet zozeer door de kunstjes die je ermee uit kunt voeren. Ik kwam dit weekend weer een artikel tegen waarvan de europrijs in twee jaar tijd is verdubbeld terwijl de euro het zogenaamde verplichte geld is. Ik krijg zo'n vermoeden dat het niet lang gaat duren voordat mensen daar om heen gaan werken, zwart of niet.

Eigenlijk is de overheid ook de oorzaak dat de waarde van crypto stijgt door de toegang ertoe moeilijk te maken (sleepnetwet, Centrale Bank licenties). Hoe moeilijker iets te krijgen is, hoe waardevoller het is om het te hebben. En als het omgekeerd moeilijk is om het uit te geven dan wordt de neiging om het vast te houden (#hodl) aleen maar groter. We wachten gewoon op betere tijden. 100x is dan nog niets. Op het moment dat de Nederlander inziet dat de eGulden nuttig begint te worden dan is 1000x nog te weinig. Tegen die tijd is Bitcoin buiten bereik voor de grote meerderheid en de euro niets meer waard. Functioneel is de eGulden gewoon Bitcoin en technisch bewijst het zich ook al 10 jaar. Ach en wat is nou 30 cent om een tijdje vast te houden. Ik snap die prijs wel.
efl: LSt2u7BjW2H4C7bXmwpYdMby9iQc7ZvqAr

Offline Nelis

 • e-Gulden, meer dan geld
 • Eindbaas
 • *****
 • Berichten: 1.331
 • Karma: +24/-10
 • Oprichter BRVC
  • Bekijk profiel
  • tBrabantsKWARTIERTJE
Re: E-Gulden stijgt in waarde
« Reactie #4 Gepost op: 29 januari 2024, 00:30:00 »
Ha Arjan,

leuk een nieuw lid op het forum. De manier waarop je schrijft doet mij vermoeden dat je al wat langer in crypto meedraait, klopt dat?

Ik noem e-Gulden de Bitcoin van Nederland, er zijn een heleboel financiele experts die al jaren roepen dat Bitcoin niets waard is, toch stijgt de waarde. Mijn verklaring hiervoor is dat mensen waarde creeren en zo lang er dus mensen zijn die hun toegevoegde waarde in de wereld willen uitdrukken in EFL, of grote broer Bitcoin, zal dat op termijn een stijging van de prijs veroorzaken, er zijn immers maar een beperkte hoeveelheid EFL beschikbaar en hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer waarde zelfs een kleine club kan genereren.

Persoonlijk denk ik dat de waardestijging van EFL te maken heeft met de richting van Bitcoin, die steeds meer onbruikbaar wordt voor de gewone mens. Daarnaast wil een groot deel van de Bitcoin gemeenschap graag erkenning ontvangen van de traditionele macht en aan de goede kant van de dubbele standaard staan die er in deze wereld wereld nog altijd actief is. Ze laten de droom van satoshi nakamoto graag een beetje varen, als dat betekend dat ze op meer erkenning kunnen rekenen.

Ik vermoed dat er steeds meer mensen zullen komen die graag gebruik maken van crypto, maar in de gaten hebben dat iedere maand euro cost averaging in bitcoin een vrij hopeloze gebeurtenis is als je van iedere 100 euro die je maandelijks kan sparen er 10 aan transactiekosten kwijt bent en dan eens in de zoveel tijd ook nog je utxo's moet verzamelen en nog een keer transactiekosten mag afrekenen. eGulden positioneert zich volgens mij op de juiste manier, samen met communitycoins, door de droom van Satoshi Nakamoto in leven te houden en de traditionele waardes van Bitcoin uit te dragen. Iets concreter, maar niet beperkt tot dit ene punt, is dat bijvoorbeeld door de stellingname dat crypto geen regulering vereist, omdat het zichzelf reguleerd.

De grote uitdaging is volgens mij om mensen bewust te maken van het verschil tussen schuld en bezit, een uitstekende voorzet van dit principe wordt in deze video uitgedragen https://www.youtube.com/watch?v=3xCdqBF8rp4

Ik constateer dat Nederlanders er nog altijd vrij weinig van willen begrijpen, vooral die groep mensen die op social media oproept om "contant" te betalen vind ik bedroevend, ik schrijf er steevast onder: Als je graag je eigen onderdrukking wilt financieren, gebruik dan vooral zo veel mogelijk de Euro!" Maarja, das meer mijn eigen frustratie dan dat ik verwacht dat zulke mensen ineens gaan begrijpen wat een eGulden is, dat zal in mijn ogen pas gebeuren als de euro of dollar zo'n hoge inflatie laat zien dat mensen zich bewust worden van de werking van inflaterende schuldvaluta's. Die inflatie kan op twee manieren gebeuren, ofwel daalt de koopkracht van de euro, ofwel stijgt de koopkracht van EFL. Zoals je zelf hier aantoont is een stijging van koopkracht binnen EFL voor jou nu aanleiding om lid te worden van dit forum en een berichtje te plaatsen, ik hoop al 10 jaar dat we met de EFL groep genoeg gelijkgestemden kunnen vinden om de grote massa te bereiken, want als we moeten wachten tot de koopkracht van de euro daalt zal de welvaart van de gemiddelde Nederlander er meer op toegeven dan andersom.

Ik wil nog toevoegen dat iedereen natuurlijk vrij is om eGulden te gebruiken zoals ze zelf willen, persoonlijk koop ik er iedere dag een kopje koffie mee, of eieren, of ik betaal mijn kapper ermee, maar als iemand anders graag een centraal gestuurd initiatief de wereld in wilt helpen en NFT's wil aanbieden staat iedereen daar natuurlijk vrij in om dat te doen, maar persoonlijk zie ik NFT's een beetje als ICO's, een manier van traditionele financiele instituties om de omloopsnelheid in crypto te verhogen om op die manier een groter aandeel te ontwikkelen en om de mensen die in zulke projecten trappen berooid achter te laten met de gedachte dat crypto allemaal onzin en oplichting is.

Ik hoop dat je hiermee wat op weg bent geholpen in je zoektocht naar antwoorden, stel gerust nog meer vragen als je die hebt, daar is dit forum immers voor bedoeld.
« Laatst bewerkt op: 29 januari 2024, 00:34:59 door Nelis »
Stop met leren:Start met denken
Donaties worden gewaardeerd
Leet9yr7pqvEJhvHBvmdDnFKSVT7q2GwiV

Offline Arjan VDWW

 • Deelnemer
 • ***
 • Berichten: 10
 • Karma: +0/-0
  • Bekijk profiel
Re: E-Gulden stijgt in waarde
« Reactie #5 Gepost op: 12 maart 2024, 02:58:40 »
Bedankt voor de reacties. Inmiddels heeft E-Gulden een flinke duik gemaakt. Echter de waarde ligt nog altijd beduidend hoger dan die van Aurora of DEM. Heb er laatst een verliesje op gehad, maar dat is na enkele "trades" meestal wel weer weg.

"K ben zelf buiten internet om niet actief waar dan ook haast. De wereld is gek geworden, mensen hebben oorlog in hun hoofd. Gisteren staan mensen Hamas te steunen in centrum Amsterdam. Terwijl Hamas een soort Nazi's maar dan voor Palestijnen is. Regering Israël is ook niet geheel fris momenteel. In Nederland doe ik weinig meer sinds mislukking Gele Hesjes.

Heb ergens weinig zin om in kringen die met Nederlands spul bezig zijn actief te zijn. Qanon types, die onder andere in 2021 georganiseerd hebben dat er bloemen zijn gelegd op het graf van Marianne Vaatstra, hingen rond in Gele Hesjes kringen en komen op alles wat nationalistisch is af. Die gasten zijn gestoord. Kwaadaardig. Ik ben er wel klaar mee allemaal. De boel is naar de klote. Gaat voorlopig niet beter worden ook en de wat verdere toekomst, ach, die is onvoorspelbaar.

Ik zie mezelf niet snel aan iets typisch Nederland meedoen. Daar komt immers veel PVV-volk op af. Dat vind ik al naar genoeg. Ben momenteel alles wel zat. Het is woke of het is knetterrechts, en als het dat niet is komen die gasten er vanzelf bij. Ik vind er geen moer meer aan. Dit zijn tijden om kleine eigen clubjes te bouwen. Duistere tijden. Tijden waarin mensen oorlog weer heel gewoon vinden - ze hebben ons waar ze ons hebben willen maar ik doe er niet aan mee.

Online soms een tekst droppen is geen probleem. Ik handel graag in EFL. Met een klein beetje geld. Meeste geld zit in handel in grote fonden, ik heb daar een prima systeem voor - en zit ook in handel op plaatsen waar de 'spread" groot is. Op Bitvavo is de spread tegenwoordig overal kunstmatig laag - maar dat is niet overal zo.

Ik vind die Euro maar niets. Guldens en kwartjes en zo - dat was leuk geld. EFL heeft daar weliswaar niets mee te maken, echter dat voelt niet zo. Gulden zoals die was terug hoeft niet voor mij - het mooiste was er al af en ik hoef geen geld met Willem-Alexander er op.

Ik las elders dat je kopjes koffie kan betalen met EFL. Dat verbaasde me. Geen idee hoe dat kan. Overigens vind ik EFL daar niet geschikt voor. EFL kan wel geschikt zijn om in spelletjes te gebruiken. In Nederlandstalige versies van allerlei spelletjes die mensen online doen.

Probleem is hier uiteraard om mensen bij elkaar te krijgen die iets hebben van - dat gaan we doen. Ik zie wel een mogelijke toepassing: mensen betalen om te spelen.

Pacman spelen zoals in de link is in 2022 al mislukt. Echter ik zie wel een toepassing. Gratis spelen kan - maar wie zich aanmeld kan betaald krijgen om te spelen. Daar vraag je dan iets voor terug. Reclame vertonen is de meest simpele toepassing maar er is van alles denkbaar.

Bij reclame is een gericht publiek handig. Hier komt EFL in beeld. Mensen krijgen betaald in EFL. Daarna willen mensen iets doen met die EFL. Of als ze er niets mee doen - hun erfgenamen. Ooit gaat iemand er een kopje koffie voor kopen.

De koppeling hier is nadrukkelijk aan de Nederlandse taal - en niet aan één van de 4 landen waar de of een Nederlandse taal door veel mensen gebruikt word.

EFL kan je gebruiken om sommige gegevens op te zetten. Het spel in de link kan bijvoorbeeld "'highscores" op de blockchain zetten. Indien dit handig gedaan word, word EFL onmisbaar in een web van spelletjes waar mensen geld kunnen verdienen. Je moet wel iets bedenken waardoor het geld vooral in Nederlandstalige gebieden uitgegeven word. Met vooral spelers ergens buiten Nederlandstalige gebieden schiet je niets op. Dan is een spel niet aantrekkelijk voor bedrijven die reclame willen maken. Ik zie hier een simpele oplossing voor: mensen krijgen weliswaar EFL op hun account, maar als ze dat willen opnemen moeten ze een afspraak maken met iemand van de organisatie. Iemand die bij hun thuis langs komt of op een afgesproken plek. Technologische oplossingen kan ook - echter er zijn tegenwoordig eerder teveel dan te weinig technologische oplossingen.

Realiseer je dit: indien een club aantoonbaar 100 gebruikers heeft van een spel, dan zal EFL flink stijgen.

Wie nog wel naar meetups en zo gaat, kan proberen om met een groep mensen dit soort dingen aan de gang te gaan. Het grote geld moet hier nadrukkelijk alleen klant zijn en geen eigenaar. Anders word het niets allemaal. Dat zien we al aan de wereld zoals die nu is.

https://sites.google.com/nathanday.net/gamertron/home?authuser=0
Offline Arjan VDWW

 • Deelnemer
 • ***
 • Berichten: 10
 • Karma: +0/-0
  • Bekijk profiel
Re: E-Gulden stijgt in waarde
« Reactie #6 Gepost op: 12 maart 2024, 03:14:56 »
Ook: geen idee wat de staat van onderhoud van DEM is. Het lijkt me wel dat die munt veel meer waard is dan 1 miljoen, dus daar ben ik vandaag voor het eerst ingestapt, ook omdat er een aardige kans lijkt te zijn op een snelle 13% winst. Die kans ziet er flink groter uit dan een kans op iets van 18% verlies.

https://coinmarketcap.com/nl/currencies/deutsche-emark/

Offline Arjan VDWW

 • Deelnemer
 • ***
 • Berichten: 10
 • Karma: +0/-0
  • Bekijk profiel
Re: E-Gulden stijgt in waarde
« Reactie #7 Gepost op: 12 maart 2024, 03:26:03 »
Meest simpele manier om geld te gaan verdienen aan een spelersbestand van een spel: richt een vereniging op. Iedereen die lid wilt worden, moet een afspraak maken met iemand van de vereniging. En die afspraken worden alleen gemaakt in Nederlandstalige gebieden.

Indien iemand zeg 1000 EFL bij elkaar speelt maar nooit een afspraak maakt, heb je er geen last van. Er verdwijnt wat EFL uit circulatie - wat prima is - en de speler heeft dan geen financieel motief om te spelen.

Dus als mensen geld willen gaan uitgeven, moeten ze lid worden van een vereniging. Kan gewoon zonder ID. Het gaat erom dat je een spelersbestand in Nederlandstalige gebieden of vlak in de buurt opbouwt.

Idee inbrengen kan iedereen.

Uitvoering is lastig.

Met EFL kan het wel goed komen.
4 Miljoen marktwaarde is haast niets.
Slechts één toepassing waarbij je EFL nodig hebt en die een beetje loopt, en het gaat zeker in de huidige markt binnen een maand x5.

Da's alles voor deze keer.


Offline Arjan VDWW

 • Deelnemer
 • ***
 • Berichten: 10
 • Karma: +0/-0
  • Bekijk profiel
Re: E-Gulden stijgt in waarde
« Reactie #8 Gepost op: 12 maart 2024, 03:39:04 »
Nog wel even een reactie op de Euro: de Euro is een politiek instrument om belasting te heffen & voor transfereconomie naar arme delen van de EU.

Belasting heffen werkt zo: 3% Euro bijdrukken en 2% rente op staatsschuld betekend dat de overheid betaald krijgt om de Euro te gebruiken - echter dat houd op als de rente omhoog schiet. Gevaarlijk spelletje en ook: volksbedrog. Banken betalen immers ook te lage rente.

Transfereconomie: arme landen kunnen veel geld lenen doordat de rente laag is. Die arme landen komen dan wel aan het schuldinfuus. Mensen zelf hebben er niets over te zeggen. Er zijn weliswaar verkiezingen, echter de media roept niet dag ik dag uit dat de banken enorme dieven zijn en de overheden ook. Ook word niet uitgelegd hoe de Euro door enorme marktmacht van de ECB en door de wetgeving een middel is om de rijken steeds rijker te maken & om de mensen belasting te laten betalen zonder dat ze het doorhebben - dat uitleggen word lastig - mensen voelen zich rijk als ze 100 000 op de bank hebben, echter ze VOELEN niet dat ze bestolen worden, indien ze economie al snappen dan is het gevoel van bestolen worden er dus niet.

Dus: als ik bij de buurman een auto jat van EUR 10 000 dan word die man helemaal gek.
Echter indien hij 500 000 op de bank heeft, dan stelenbanken en overheid gemiddeld meer dan 10 000 per jaar.
Daar word hij niet gek van.

Conclusie: de buurman is een beetje raar. Ik mag niet van hem stelen maar de banken wel.