Auteur Topic: Open source doodsklap voor elektronisch geld  (gelezen 5589 keer)

Offline bitwise-shifted

 • Administrator
 • Eindbaas
 • *****
 • Berichten: 868
 • Karma: +30/-1
  • Bekijk profiel
Open source doodsklap voor elektronisch geld
« Gepost op: 01 mei 2015, 21:12:26 »
Even een korte reaktie op het artikel
http://elektronischgeld.blogspot.nl/2015/05/open-source-doodklap-elektronisch-geld.html
Dit artikel is een aanzet voor de discussie of ook elektronisch geld niet beter beheerd moet worden dan op dit moment lijkt te worden nagestreefd, zoals beter centraal aanspreekpunt, beter management en minder open-source.

Op de eerste plaats is open-source voor bijna niemand "open source" en als zodanig is het alleen te controleren als je verstand van programmeren hebt. Als je het zuiver op de graat speelt moet je bij open source ook van de source uitgaan voordat je het gaat gebruiken en moet je buitengewoon voorzichtig zijn met het accepteren van het "gereed product", de executable zogezegd. Ook bijdragen aan het bouwen van open-source is een proces dat verre van democratisch is. Het zijn communities van meer en minder ingewijden. Als ik wil dat Bitcoin zich anders gaat gedragen dan heb ik twee keuzes : Ik werk me in het development team door positieve bijdragen, werf respect en krijg zeggenschap of ik maak een kopie van het geheel en begin op eigen houtje. Dat laatste initiatief kan dan geen Bitcoin meer heten.

Bitcoin (en e-Gulden voor wat dat betreft) heeft echter een bijzondere afwijking die de open-source discussie minder relevant maakt.  Dat is dat de software in dienst staat van een nieuw fenomeen en dat is de blockchain. Die blockchain representeert een bal met waarde en deze blockchain dicteert hoe de software zich moet gedragen. Niet andersom ! Daar zit hem de crux en daarin verschilt Elektronisch geld-software van Open-source : Electronisch geld valt niet te managen. De bal van waarde is volledig doorzichtig en iedereen kan zijn computer erop aansluiten en een stukje van die bal in eigendom nemen door iemand anders, die een stukje van die bal bezit, lief aan te kijken. Door de eigenschappen van de blockchain krijgt ieder fragment, iedere satoshi of desnoods nog kleiner, de eigenschappen van geld. Die geld-eigenschappen zijn superieur aan alle geldsoorten die we tot nu toe hebben gekend met betrekking tot zeldzaamheid, draagbaarheid, herkenbaarheid, houdbaarheid en deelbaarheid.

Het feit dat er C++ kennis in de communities rond Elektronisch geld aanwezig is is logisch, maar dat betekent niet dat deze personen ineens een aan bankdirekteuren gelijkwaardige verantwoordelijkheid dragen. Alleen een C++ kenner weet dat zijn C++ kennis eigenlijk nauwelijks relevant is in verband met Bitcoin. De Bitcoin/e-Gulden software is niet meer dan een bijeenraapsel van een flinke verzameling open-source software bibliotheken en C++ is daarbij een heel dun lijmlaagje. Het is wel te begrijpen, maar volstrekt onnodig dat hierdoor een soort afgunst van bankdirecteuren richting C++ specialisten zou ontstaan. Kennis is macht nietwaar. In dit geval is het enige voordeel van extra kennis dat je weet hoe het werkt. Om te beseffen dat het echt geld is heb je die kennis niet nodig. Daarvoor hoef je alleen maar te weten dat dat wat je in handen hebt zeldzaam is, draagbaar, herkenbaar, houdbaar en deelbaar.

Wat wil je nog meer ? Controle of sturing ? Bah ! Lees 1984 van George Orwell nog maar eens een keertje. Mocht op mijn leeslijst dus is nog literatuur ook.

« Laatst bewerkt op: 01 mei 2015, 21:26:01 door bitwise-shifted »
efl: LSt2u7BjW2H4C7bXmwpYdMby9iQc7ZvqAr

Offline Nelis

 • e-Gulden, meer dan geld
 • Eindbaas
 • *****
 • Berichten: 1.331
 • Karma: +24/-10
 • Oprichter BRVC
  • Bekijk profiel
  • tBrabantsKWARTIERTJE
Re: Open source doodsklap voor elektronisch geld
« Reactie #1 Gepost op: 02 mei 2015, 00:01:05 »
en anders is hier het audiobook: https://www.youtube.com/watch?v=auwRj4Yru-E
Stop met leren:Start met denken
Donaties worden gewaardeerd
Leet9yr7pqvEJhvHBvmdDnFKSVT7q2GwiV