Auteur Topic: De Electronic Gulden Foundation is "geboren"  (gelezen 4175 keer)

Offline Hman

 • Kring
 • Sjef
 • *****
 • Berichten: 147
 • Karma: +5/-0
  • Bekijk profiel
De Electronic Gulden Foundation is "geboren"
« Gepost op: 03 juli 2014, 22:37:15 »
Beste e-Gulden liefhebbers,

Vandaag, 3 juli 2014 om 12.30u, is de stichting Electronic Gulden Foundation dan eindelijk werkelijkheid geworden, met het passeren van de akte van oprichting bij de notaris, Mr. M. Reijntjes  te Alkmaar.

We hebben naar de media het onderstaande persbericht uit laten gaan.  De leden van dit forum kunnen de komende dagen nog meer gerichte informatie verwachten. We kunnen nu echt met volle kracht aan de slag!

PERSBERICHT
Spaarndam, 3 juli 2014

DE ELECTRONIC GULDEN FOUNDATION NEEMT DE BEGELEIDING VAN DE ELECTRONIC GULDEN OVER

De heden opgerichte Stichting Electronic Gulden Foundation neemt, per direct, de begeleiding van de Nederlandse crypto valuta Electronic Gulden over van de initiatiefnemers.

Op 4 april jongstleden is de e-Gulden, een alternatief voor de euro voor de Nederlandse burger, via de nationale media aan het Nederlandse publiek voorgesteld (1). Publicitair was de introductie een groot succes. Er zijn, na die datum, echter zaken aan het licht gekomen die een negatieve invloed hebben gehad op de acceptatie en de koers van deze, van de Bitcoin afgeleide, crypto valuta.

Om de e-Gulden, een potentieel zeer waardevolle toevoeging aan het Nederlandse monetair bestel, voor de ondergang te behoeden heeft de gemeenschap ervoor gekozen om de verdere distributie -en de verdere technische ontwikkelingen- van de e-Gulden door een stichting te laten beheren.

De  waarde van een crypto valuta als de e-Gulden is afhankelijk van het vertrouwen dat mensen in de munt hebben. Bij fiat geld zoals de euro wordt dit vertrouwen ondersteund door regelgeving van overheden en de handelingen van en door centrale banken.  Bij crypto valuta zijn het echter de regels waaraan de munt moet voldoen, de transparantie van transacties die in die munt worden gedaan en het integer handelen van de initiatiefnemers bij het begeleiden van de distributie of het technisch ontwikkelen van de munt, die het vertrouwensfundament leggen. 

Voor e-Gulden is de belangrijkste regel dat van het totaal van 21 miljoen e-Guldens dat op termijn in omloop komt, de helft gratis aan de Nederlanders dient te worden weggegeven. Bij de initiatiefnemers konden daarom initieel  pakketjes van 50 e-Guldens per Nederlander worden aangevraagd. De andere helft zou dan door het elektronische “minen” van e-Guldens in omloop worden gebracht. 

Er is echter sprake van inbreuk op het bovengenoemde:

•   Van de 10,5 miljoen e-Guldens, die volgens de regels gratis onder de Nederlanders zou worden verspreid, is slechts een klein deel daadwerkelijk uitgekeerd. Van dit deel is echter wel ruim 5 miljoen e-Gulden door de initiatiefnemers, volgens eigen zeggen, gebruikt om software ontwikkeling en promotieactiviteiten te betalen, wat in strijd met de belangrijkste regel is. Daardoor zijn deze e-Guldens eigenlijk voortijdig op de vrije markt gekomen.
•   Hoewel dit meermaals door de gemeenschap is gevraagd, is er door de initiatiefnemers geen sluitende verantwoording afgelegd over hoe deze e-Guldens nu precies zijn besteed.
•   De initiatiefnemers willen niet uit de anonimiteit treden en willen ook niet (meer) met de gemeenschap communiceren.

De e-Gulden wordt op binnen- en buitenlandse online beurzen verhandeld. Mensen zijn vroeg in de munt ingestapt, en hebben vaak meerdere keren in de e-Gulden geïnvesteerd. Dit in het vertrouwen dat aan de regels blijvend zou worden voldaan. De gemelde inbreuk heeft het vertrouwen geschaad wat, samen met een fors aantal te vroeg op de markt gekomen e-Guldens, ongetwijfeld heeft bijgedragen aan de huidige lage koers van de munt t.o.v. van de euro en de Bitcoin en aan de verliezen die daardoor door de early adopters zijn geleden. 

De kracht en het zelfreinigende vermogen van het Bitcoin protocol, en dus ook dat van de e-Gulden, is echter bijzonder groot gebleken.  Hoewel een kwart van het totaal aantal e-Guldens, door de handelswijze van de initiatiefnemers, in zéér korte tijd op de markt is gekomen lijkt deze influx goed te zijn geabsorbeerd en heeft de koers zich inmiddels gestabiliseerd.

De kracht van het protocol, het enthousiasme wat bij een groot deel van de early adopters van de e-Gulden leeft en het geloof in het potentieel van de e-Gulden, heeft tot de oprichting van een, door de gemeenschap gedragen, stichting geleid. Gesteund door de gemeenschap zal het bestuur van de Electronic Gulden Foundation de distributie van de e-Gulden dan ook met haar volledige inzet gaan begeleiden en de munt meer gezicht geven. Uiteraard is het herstel van het vertrouwen in de e-Gulden onze eerste prioriteit.

Wij hebben het restant van de initiële 10,5 miljoen, oftewel dat deel wat eigenlijk in zijn geheel door de initiatiefnemers onder de Nederlanders zou moeten worden verspreid, in beheer gekregen. Dit betreft iets meer dan 5 miljoen e-Gulden. Deze zullen zo gelijkmatig mogelijk, en over een langere periode (enkele jaren), onder de Nederlandse bevolking worden verspreid.  Wij zullen zorg dragen voor een sluitende, publiek inzichtelijke, boekhouding en voor de noodzakelijke verdere technische ontwikkelingen.  We hebben hiertoe, onder andere, een nieuwe website en een nieuw discussieforum geopend.

De start van de Electronic Gulden had beter gekund.  Wij denken dat de e-Gulden een grote toekomst heeft en wij zullen er dan ook alles aan doen om deze een prominente plaats in het hart en het handelen van de Nederlanders te laten innemen.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Henk Compier, voorzitter Electronic Gulden Foundation

telefoon           023-5377599 / 06-53382943
e-mail             chairman@e-gulden.org
website           www.e-gulden.org
forum              forum.e-gulden.org

(1)   Link nieuwsartikelen nationale media 4 april 2014
« Laatst bewerkt op: 04 juli 2014, 12:09:52 door Hman »
Hman - leve de e-Gulden

EFL: LfKM1QWZUUst4cf8GeCsC7WhsCqBXrFqEA

Offline Greenleaf

 • Deelnemer
 • ***
 • Berichten: 11
 • Karma: +0/-0
  • Bekijk profiel
Re: De Electronic Gulden Foundation is "geboren"
« Reactie #1 Gepost op: 04 juli 2014, 11:40:29 »
Twee duimen omhoog en een grote glimlach  :) op mijn gezicht!
Goed gedaan heren!

Hou ons op de hoogte wat betreft de ontwikkelingen.


Offline daanw

 • Regio Coördinator
 • Sjef
 • *****
 • Berichten: 130
 • Karma: +11/-0
  • Bekijk profiel
Re: De Electronic Gulden Foundation is "geboren"
« Reactie #2 Gepost op: 04 juli 2014, 12:38:08 »
Geweldig nieuws, mijn complimenten.
EFL: LQdbiEbG3FwxgJnJRp2SyoQpBejhkEguMa

Keep the faith!!!