Auteur Topic: Een blote engel op de Zaanse Schans  (gelezen 3712 keer)

jns

  • Gast
Een blote engel op de Zaanse Schans
« Gepost op: 21 december 2019, 16:28:19 »
Een blote engel op de Zaanse SchansTja, die engel stond op de voorpagina van het kerstnummer van 2015, inderdaad door ondergetekende gefotografeerd op de Zaanse Schans.

Vier jaar geleden alweer. Wat vliegt de tijd. En dan is het altijd weer leuk om eens terug te kijken op de eerste publicaties die in 2015 onder de naam EFL-Journaal vooral door Bitwise-Shifted en ondergetekende werden geschreven. Als je dan het kerstnummer van 2015 erbij pakt is het best grappig om te lezen. Moet u eens doen. Het blad staat onder de link http://egulden.org/flip/efljournaal6.html#1 In die tijd verscheen het nog wekelijks, later is het naar twee wekelijks gegaan en nadat ondergetekende uit de stichting verwijderd is, is het helemaal niet meer verschenen.

Het aardige is dat als je in de verschillende beschouwingen 2015 door 2019 zou vervangen dat het meeste dat er in staat nog gewoon geldig is. De voorliggende problemen waren vergelijkbaar, het optimisme naar de toekomst was vergelijkbaar, de (als altijd onduidelijke) rol van de overheid was vergelijkbaar. De verhalen over techniek zijn nog hetzelfde. De gastkolom is nog gewoon geldig zij het dat EFL toen op plek 73 in de ranglijst stond...

Beloningen waren toen nog 100 EFL voor een transactie. Beloningen zitten nu rond enkele EFL's voor het aanbrengen van een vriend van e-Gulden. De europrijs van een EFL was ongeveer de helft van nu, dus we mogen stellen dat er tegenwoordig meer op de inhoud van de kas wordt gepast dan in 2015.

Maar goed, dat waren nog eens tijden

De noodzaak van educatie over cryptogeld en e-Gulden was toen net zo groot als nu. De in het blad aangekondigde publicaties zijn allemaal verschenen, met nog een flink aantal andere daarbij, maar zijn helaas altijd ongebruikt op de plank blijven liggen. Overigens zouden die publicaties ook vandaag nog steeds gewoon geldig zijn. Iets aangepaste varianten er op worden inmiddels in cursussen gebruikt.

Een toekomstblik ontbrak toen ook niet maar is nu nauwelijks meer te geven. Met een omzet die nauwelijks iets meer dan nihil is, is het lastig om uit het huidige dal te kruipen. Het is zeker niet onmogelijk, maar dat vraagt wel wat visie en vooral heel veel actie. 

Ik ben benieuwd waar we over vier jaar zullen staan en of e-Gulden dan nog zal bestaan.