Auteur Topic: Wat speelt er in 2019  (gelezen 1840 keer)

Offline bitwise-shifted

 • Administrator
 • Eindbaas
 • *****
 • Berichten: 836
 • Karma: +30/-1
  • Bekijk profiel
Wat speelt er in 2019
« Gepost op: 09 april 2019, 15:32:44 »
Wat is er gaande?

Een kwartaal is voorbij gegaan in 2019 zonder een enkel bericht op dit forum. De eerste indruk zal zijn dat alles gezegd is en dat iedereen het EFL-kamp verlaten heeft. Zelfs de hoeveelheid spam is minimaal.

Toch borrelt het. Alleen komt de discussie hier even niet meer aan de oppervlakte. Een punt is dat er veel media zijn, en gelijdelijk neemt de ene het van de andere over. Als niemand vervolgens alle media up to date houdt zijn er bronnen die opdrogen.

Daarom deze post zonder al te veel inhoud over waar het EFL geluid momenteel te horen is:
 • De website: https:e-gulden.org. Dit is enigszins eenrichtingsverkeer vanuit de stichting. Hier probeert de stichting middels de korte berichten het e-gulden nieuws actueel te houden. Dat is tegenwoordig aangevuld met een opensource versie waar iedere wijziging in volgorde te zien is op gitlab: https://gitlab.com/electronic-gulden-foundation/website-2017-
 • Bitcointalk: Iets minder gedetailleerd, maar wel ter zake doend wordt de aankondigingspagina bijgewerkt: https://bitcointalk.org/index.php?topic=843017.0 en op gitlab kan dit worden gevolgd: https://gitlab.com/electronic-gulden-foundation/bitcointalk-forum-e-gulden-aankondiging; Deze post is het begin van een "draadje", waar iedereen zijn mening of vragen kan toevoegen.
 • Dit forum: Waarschijnlijk vooral door toedoen van Facebook, is de bedrijvigheid hier stil komen te staan. Op zich jammer omdat de facebookcensuur hier geen vat heeft. Wel is het makkelijker om mensen op facebook uit te nodigen en iets door te sturen.
  De actieve facebook "forums" zijn https://www.facebook.com/groups/EFLFoundation/ (412 volgers, gemodereerd door de stichting),  https://www.facebook.com/groups/egulden/, gemodereerd door Yoshi en een facebookpagina https://www.facebook.com/EFLFoundation.
  Ook facebook heeft, wat de stichting betreft, door diverse gebeurtenissen, zijn beste tijd gehad.
 • Telegram: Ook een initiatief van Yoshi is een telegram chatgroep. Deze is momenteel het meest actief, maar je zult door Yoshi moeten worden uitgenodigd.
 • Slack: Tenslotte is er slack, een uitgebreid discussieplatform. Iedereen die enigiszins aangeeft mee te willen doen aan het e-Gulden project sturen we daarvoor een uitnodiging.
We hopen dat hiermee iedereen bij de EFL discussie kan aanhaken.  Als je vraagt naar onze voorkeur dan zou dat hier op dit forum zijn, maar wie zijn wij?
efl: LSt2u7BjW2H4C7bXmwpYdMby9iQc7ZvqAr

Offline jns

 • Deelnemer
 • ***
 • Berichten: 49
 • Karma: +3/-14
  • Bekijk profiel
Re: Wat speelt er in 2019
« Reactie #1 Gepost op: 10 april 2019, 16:24:18 »
EEN OPEN BRIEF AAN BITWISE-SHIFTED

Zoals je weet doe nogal wat werk met cursussen op het gebied van beleggen. En daar zit ook een uurtje cryptogeld in. Plus een half uur discussie. Buitengewoon interessant. Ook voor mij. Misschien dat 5 van de 100 mensen van Gulden hebben gehoord. En die komen dan met de naam van Rijk Plasman (die naam kent iedereen) en dat die ergens in het oosten van Europa zijn eigen staat heeft gesticht. Kortom, men haalt veel door elkaar en weet eigenlijk niets.

Dat er naast Gulden nog een EFL bestaat weet echt niemand meer. En dus geef ik wat URL's mee (die je hierboven opgesomd hebt). 8 weken later hebben we een terugkomavond. Dan blijkt dat het NIEMAND is gelukt om ook maar iets begrijpelijks over EFL te vinden. Want de lijst met communicatiemiddelen die je noemt wordt alleen in een kleine, zeer technische geschoolde kring,  gebruikt. De niet-technische mensen die ik spreek hebben vaak niet eens Facebook dat ze als een kleuterklasje beschouwen. Die mensen gaan niet naar Slack of Telegram. Die weten niet eens dat dat bestaat.

Wat ze WEL graag willen hebben is iemand die ze een uurtje iets vertelt. En die ze een begrijpelijk Nederlandstalig(!) boekje geeft om het allemaal nog eens na te lezen. Dat doe ik dan ook. En ik geef heel eerlijk toe dat als iemand het vraagt, ik op dit moment niemand aanraad om in EFL te stappen. Dat vind ik jammer want ik ben ooit één van de grootste voorvechters van EFL geweest. En ik geloof er nog steeds in. Ik geloof alleen niet in de aanpak. Want die is 100% fout. 

Ik geef de volgende redenen om met EFL te wachten:

 • Het feit dat er nauwelijks munten meer in omloop zijn waardoor de munt een speelbal van slechts enkele mensen is geworden. Dat dit ook nog mensen zijn die in sprookjes geloven maakt het er niet beter op. Zolang daar geen oplossing voor is anders dan dat men de vingers in de oren steekt en hard "LALALA, ik hoor je niet" roept, is dat alleen al voldoende reden.
 • Het feit dat de stichting (inclusief Yoshi)  een ongelofelijke negativiteit, tegen haat aan, uitstraalt naar "de domme Nederlander", naar de Euro, naar de politiek en "de elite" om maar eens een paar aangevallen groepen te noemen. De kans dat iemand nog naar je luistert als je hem eerst voor oerstom uitmaakt is nihil.
 • Het feit dat men in de eerste vijf jaar van het bestaan geen deuk in een pakje boter heeft weten te slaan en er geen enkel zicht is op enige verandering, laat staan verbetering.
 • Het niet bestaan van een coherente toekomstvisie anders dan "alles is k*t en alles moet anders".
 • Het totaal ontbreken van enige zelfrelectie terwijl er toch wel heel erg weinig positieve wapenfeiten te melden zijn over die vijf jaar. Misschien is maakt de stichting zelf wel eens fouten? Misschien is niet alles wat mis gaat uitsluitend aan "de anderen" te wijten? Misschien kan iemand buiten de stichting ook wel eens een goed idee hebben? Misschien is het niet nodig om elke andere en dus ongewenste mening direct te verwijderen? Misschien is er eens een gewoon gesprek mogelijk in plaats van alles via een toetsenbord te communiceren?
 • Het feit dat de stichting geen enkele binding meer heeft of zelfs wil hebben met de mensen waarvoor ze zichzelf ooit opgericht hebben. Het is een egocentrisch eliteclubje geworden, vergelijkbaar met de Nederlandse politiek.

EFL verdient beter. Veel beter. En dat kan. Met een relatief geringe inspanning.

Maar de wil om tot een oplossing te komen ontbreekt.

Daarin is alles samengevat wat er op dit moment mis is.

En wat doodeenvoudig te veranderen zou zijn.

Zodat ik weer een positief advies kan geven.

En ik zou het met liefde voor de EFL doen.
Offline bitwise-shifted

 • Administrator
 • Eindbaas
 • *****
 • Berichten: 836
 • Karma: +30/-1
  • Bekijk profiel
Re: Wat speelt er in 2019
« Reactie #2 Gepost op: 10 april 2019, 22:43:04 »
Dag jns,

Alles is hier open hoor dus ook je "brief".   Hij is wel een beetje vermoeiend, want hij staat vol met algemeenheden  waar geen kruit tegen gewassen is. Het kan waar zijn, maar net zo goed ook niet. Ik denk niet dat iemand hier iets aan heeft. Ik zou je het volgende willen voorstellen:  Denk die bitwise-shifted nou eens weg. Doe alsof hij niet bestaat. Dan ligt de EFL-wereld toch voor je open? EFL is gewoon een blockchain-netwerk. Lees de bitcoinliteratuur om te weten wat dat is en wat de voordelen daarvan zijn.  Je kunt ermee betalen of je kunt je ermee laten betalen. De waarde wordt bepaald door de vrije markt. Oh ja, en je kunt er tegenaan programmeren, maar dat doet je publiek toch niet dus laat die functionaliteit maar buiten beeld. Misschien nog een beter advies:  Licht je publiek eens voor over wat de euro precies is. Daar ligt het echte probleem.

efl: LSt2u7BjW2H4C7bXmwpYdMby9iQc7ZvqAr