Auteur Topic: Post 6: De verdediging  (gelezen 5701 keer)

Offline bitwise-shifted

  • Administrator
  • Eindbaas
  • *****
  • Berichten: 868
  • Karma: +30/-1
    • Bekijk profiel
Post 6: De verdediging
« Gepost op: 15 juni 2017, 13:27:22 »
Wat moet worden verdedigd? Tenzij de aanval bewust gericht is op het beschadigen van het EFL-imago zijn de
belangrijkste aanvalsdoelen de cryptobeurzen. Daar kun je concreet iets (bitcoin) kopen met EFL en vervolgens je oorspronkelijke storting ongedaan maken.
Een beursklant is bovendien min of meer anoniem, zodat een aanvaller moeilijk te traceren is.

Bedenk wel dat zo'n aanval een zeer geavanceerde en dure operatie is, nauwelijks winstgevend en voor normale betalingen niet relevant. Het kan echter wel, zoals is bewezen.
Het fenomeen is niet nieuw. In 2014 was feathercoin de pineut die op basis daarvan een controlesysteem in haar protocol heeft ingebouwd. Dat bestaat uit checkpoints die in het netwerk worden uitgezonden als signaal "Tot zover is het veilig". Eind 2015 was Gulden(coin) aan de beurt die toen het systeem van Feathercoin hebben gekopiëerd. Met de huidige inzichten is dit voor ons niet voldoende. Met name omdat het een mechanisme is, dat onafhankelijk van de blockchain opereert en die blockchain zelf moet controleren. Dat wordt zo een externe bron van falen.

De verdediging bestaat uit twee fases:

Korte termijn:
1e Iedereen informeren die EFL als betaalmiddel accepteert.
Een aanval moet binnen een paar uur zijn uitgevoerd, dus wacht een dag of desnoods wat langer met uitleveren van het betaalde en controleer vóór uitlevering nog even of de betaling nog steeds in uw bezit is.

Binnen enkele weken:
1e Uitontwikkelen van een nieuw verdedigingsmechanisme
Het ontwerp hiervan, ter voorkoming van een 51% aanval, is inmiddels gereed. Dat ontwerp houdt ook rekening met de specifieke situatie van e-Gulden.
Specifiek is bijvoorbeeld de relatief snelle vermindering van de blokbeloning, zodat we verwachten dat we in de toekomst met relatief weining miningpower ons
moeten kunnen blijven verdedigen in een internationaal speelveld.
Met miningpower alleen kan die verdediging niet overeind blijven. De uitdaging waar we nu voor staan MOET opgelost worden om de toekomst van EFL te garanderen.
Dat zal gelden voor alle AltCoins en zeker voor country-coins. 51% overwicht kan namelijk nooit worden bereikt door een minderheidsgroep (de zogenaamde loyalen),
terwijl dat wel een vereiste is voor het functioneren van cryptogeld.

2e Stel iedereen een nieuwe Christiaan Huijgens portemonnee ter beschikking waarin de oplossing is verwerkt.
Iedereen is verplicht om de oude wallet te vervangen door de nieuwe. Dit kunnen we natuurlijk niet afdwingen,
maar zodra een zeker percentage de oude wallet heeft vervangen forceren wij dat het nieuwe protocol actief wordt.
Gebruikers van de oude wallet riskeren daardoor om een zijspoor terecht te komen.

Hoe ziet de oplossing er uit?
Onze core-developers hebben een mechanisme uitgewerkt voor miners-identificatie en loyaliteitsdetectie.
De aanstaande corewallet gaat ervoor zorgen dat niet-geïdentficeerde miners wel gewoon kunnen minen op het netwerk, maar nooit meer een 51% aanval kunnen uitvoeren.

We houden jullie via deze post op de hoogte van de ontwikkelingen. Het nieuwe mechanisme heeft als wel een naam: Het OERU-schild. Daar zullen jullie nog vaak van horen.
Het is het eerste mechanisme ter wereld waardoor er geen fabriekshallen met miners nodig zijn ter ondersteuning, terwijl toch het principe van POW (proof of work) overeind blijft. Ook POS (proof of stake) kan, met al zijn nadelen wat ons betreft de schroothoop op.
« Laatst bewerkt op: 15 juni 2017, 16:50:01 door bitwise-shifted »
efl: LSt2u7BjW2H4C7bXmwpYdMby9iQc7ZvqAr