Auteur Topic: bitcoin is vol  (gelezen 5149 keer)

Offline Nelis

 • e-Gulden, meer dan geld
 • Eindbaas
 • *****
 • Berichten: 1.331
 • Karma: +24/-10
 • Oprichter BRVC
  • Bekijk profiel
  • tBrabantsKWARTIERTJE
bitcoin is vol
« Gepost op: 10 januari 2017, 06:46:11 »
Gisteren deed ik een bitcointransactie en hij duurde erg lang dus ging ik eens kijken waar het volgende blok bleef. Toen ik bij mijn favoriete blokexplorer www.blocktrail.com ging kijken zag ik dat mijn transactie samen met ongeveer 12000 andere transacties in de wachtrij staat om verwerkt te worden. Een wachtrij van 4 blokken dus, want gemiddeld genomen kunnen er maximaal 3000 transacties per blok worden verwerkt. Nu 1 dag later is de wachtrij op transacties opgelopen tot meer dan 25000 en het stijgt gestaag.

Wat betekend dit?

Helemaal zeker weten doe je het nooit, maar de koersstijging rond nieuwjaar wijst wat mij betreft op instap van nieuwe deelnemers. Deze deelnemers doen extra transacties en we zijn nu op het punt gekomen dat we structureel meer transacties aangeboden zien worden dan er verwerkt kunnen worden, dit zorgt voor een lag van inmiddels 8 blokker, of 1,5 uur. Als reactie op de volle blokken is Litecoin meer in trek, althans, dat is mijn conclusie, zit de ene blokketen vol, dan gaan we de volgende vullen.

Ik ben erg benieuwd waar dit heen gaat. Ik doe niet zo veel tranacties, maar de kracht van bitcoin is dat je altijd beschikking hebt over je geld. Als de blokketen structureen meer trqansacties moet verwerken dan dat er plaats is, wordt de achterstand steeds groter, tot je na een tijdje maanden achterloopt. Een voorstel voor de btc gemeenschap is dat wij op bijvoorbeeld zondag een rustdag houden zodat op die dag de blokketen de achterstand kan inlopen, maar in de praktijk zal dit erg lastig te verkopen zijn. Ik verwacht dan ook dat bitcointransacties steeds duurder zullen worden om te verwerken en dat sidechans als efl de bufferbakken zijn die vol gaan lopen zolang er meer transacties worden aangeboden dan er kunnen worden verwerkt. Ik ben iig blij dat ik gisteren nog 20 ltc heb kunnen wegsnoepen voordat de stijging werd ingezet en ben erg benieuwd hoe anderen hier over denken. Fijjne dag!
Stop met leren:Start met denken
Donaties worden gewaardeerd
Leet9yr7pqvEJhvHBvmdDnFKSVT7q2GwiV

Offline bitwise-shifted

 • Administrator
 • Eindbaas
 • *****
 • Berichten: 868
 • Karma: +30/-1
  • Bekijk profiel
Re: bitcoin is vol
« Reactie #1 Gepost op: 11 januari 2017, 12:32:12 »
Hoi Nelis,

Blij met deze aanzet. Dit hebben we overigens al vaker aangeroerd in nieuwsbrieven en dergelijke. Sterker nog, dit is de belangrijkste motivatie voor het steunen van de e-Gulden wat mij betreft. in de laatste nieuwsbrief hebben we er een heel artikel aan gewijd

Het verhaal is simpel. Bitcoin kan 7 transacties per seconde aan en meer moet je niet willen is mijn idee.

Met een voorgestelde oplossing als segregated wittness verdubbel je dat, maar heeft als consequentie dat het systeem complexer wordt. Door de blokgrootte aan te passen wordt de blockchain zelf veel zwaarder in gebruik. Bij een blok van 1 MB kost het reeds veel CPU-power om dit te verwerken en de benodigde totale schijfruimte is nu ongeveer 10GB per jaar. Als je dat gaat verdubbelen of meer dat wordt het steeds moeilijker voor een particulier om een full-node te draaien. Zelf zet ik mijn bitcoin-qt een paar uur per week aan om bij te blijven. Een volledige reindex kost meer dan een week en gedurende die tijd heb je een slecht bruikbare PC door de benodigde CPU-power. Kortom, laat Bitcoin nou gewoon wat het is en gebruik het voor overdracht van vermogen.

Ik neem haast aan dat jij voor het versturen van bitcoins niet de qt-wallet gebruikt, maar een beurswallet of zo. Die werken met vaste transactiekosten, maar met een qt-wallet kun je de transactiesnelheid regelen. Daarbij wordt aangegeven wat de geschatte transactietijd is. Momenteel wordt de transactietijd geschat op 4 uur bij een kwartje transactiekosten. Als je 1 Euro transactiekosten toevoegt dan zal deze in het eerstvolgende blok worden meegenomen. Overigens zal de ontvanger er in alle gevallen binnen een paar seconde van op de hoogte zijn dat je hebt betaald (zero-confirmation), maar dan moet hij op dat moment genoegen nemen met minder zekerheid.

Kortom: Bitcoin kun je in de toekomst beter niet gebruiken als betaalsysteem. Daarvoor daal je af naar de volgende blockchains op de ladder die je wat minder veiligheid bieden en wat minder prijsgarantie. Zie het als een spaarrekening versus een betaalrekening. Litecoin is op dit moment een prima bruikbare tweede met de meeste miningpower. Als cryptogeld echt gaat doorbreken dan zal pas echt het nut blijken van Altcoins en wellicht specifiek de countrycoins als betaalmiddel. Het gaat er immers ook om dat je directe omgeving de betreffende munt moet accepteren en die kans is groter bij een country-coin dan bij een exotische munt.

Bitcoin en Litecoin zie ik als goud en zilver. In mijn eigen portefeuille verhouden die zich als 10:1

« Laatst bewerkt op: 11 januari 2017, 12:34:44 door bitwise-shifted »
efl: LSt2u7BjW2H4C7bXmwpYdMby9iQc7ZvqAr

Helena

 • Gast
Re: bitcoin is vol
« Reactie #2 Gepost op: 22 januari 2017, 09:20:41 »