Economie > Economie discussie

Een paranoïde oefening

<< < (2/2)

debuurman:

--- Citaat van: bitwise-shifted op 11 februari 2016, 16:43:05 ---Vergeef me als ik nog even door blijf pruttelen Buurman. Ik (en de rest, jullie dus) heb namelijk geen zeeën van tijd. EFiliaaL is inderdaad een kwestie van een paar maanden, maar ook daarna volgt educatie en promotie. Waar ik het over heb is dat iedereen NU iets kan doen. Je stelt dat niemand EFL accepteert, maar ik stel het omgekeerde : niemand geeft het uit. Let even op :

Ben je het met me eens dat op dit moment vrijwel niemand nog heeft gehoord van EFL?
Hoe weet je dan dat er nog niemand is die EFL accepteert? (Lees : "zou willen accepteren").

Ik heb twee antwoorden gehoord :

1e. "omdat er niemand is die het kan accepteren"
Hier hebben we ons sterk voor gemaakt dat vrijwel niemand dat antwoord kan gebruiken. In het Journaal hebben we keer op keer aangegeven dat, zelfs iemand die nooit heeft gehoord van EFL, binnen een minuut deze EFL's in zijn bezit kan hebben. De drempel hebben we gigantisch verlaagd. Dit antwoord is dus niet waar.

2e. "Er is nu eenmaal niemand die de munt nu accepteert." (mag ik er "zou willen accepteren" van maken?)
Het is natuurlijk zo dat als je in een restaurant boerenkool met worst bestelt, dat je raar opkijkt als je reebout met gegratineerde aardappeltjes en een toefje granberries krijgt opgediend. Je zou eenzelfde blik ontvangen als iemand euro's denkt te ontvangen maar je geeft hem EFL's. In het eerste geval krijg je toch gewoon eten en in het tweede geval geef je gewoon geld. Waar het mij om gaat met die vergelijking is dat het wel voorgesteld zou kunnen worden. In het eerste geval zou je oprecht kunnen menen dat het één beter is dan het ander. In het tweede geval idem dito.

Ik zal niet zeggen dat het antwoord op deze tweede vraag ook niet waar is, maar alleen dat ik vermoed dat het antwoord niet waar is. Stel dat het tweede antwoord niet waar is, waarom geeft men dat antwoord dan? (niet persé alleen onze Buurman). Wie helpt mij met het antwoord op deze vraag ?

--- Einde van citaat ---

In je voorgaande post geef je aan dat men wel euro's uitgeeft maar geen EFL uitgeeft. Daar ga ik dus in mijn antwoord op in. Er is een verschil tussen EFL kunnen / willen bezitten (dat is simpel genoeg zoals je hier terecht aangeeft onder je 1e punt) én EFL uit kunnen geven. Voor veel mensen hangt het één wel samen met het ander. Geld alleen maar bezitten zonder het uit te kunnen geven vraagt een rotsvast vertrouwen in de toekomst. Dat vertrouwen heeft het EFL2.0 team wel, maar mensen met minder achtergrondkennis (nog) niet altijd.

Met de opmerking dat op dit moment niemand EFL accepteert ga ik dus uit van winkels etc. en niet van personen die het willen bezitten voor toekomstig gebruik. Die noem ik spaarders of beleggers. Kwestie van terminologie.

Ik denk dat veel mensen dezelfde draai als ik geven aan het begrip "accepteren". En dat is de interpretatie dat een winkel het als betaalmiddel aanneemt. En die winkels zijn er nu nog niet. Wat niet wil zeggen dat de potentie er niet is. Want die potentie is beslist heel groot, zoals het voorwerk van EFiliaaL al geleerd heeft en wat de drive achter het EFL2.0 project is.

Maar misschien kijk ik er teveel vanuit dat toekomstperspectief naar en zijn er mensen die er heel anders over denken. Ik hoor het graag.

bitwise-shifted:

--- Citaat van: debuurman op 11 februari 2016, 17:16:28 ---In je voorgaande post geef je aan dat men wel euro's uitgeeft maar geen EFL uitgeeft. Daar ga ik dus in mijn antwoord op in. Er is een verschil tussen EFL kunnen / willen bezitten (dat is simpel genoeg zoals je hier terecht aangeeft onder je 1e punt) én EFL uit kunnen geven. Voor veel mensen hangt het één wel samen met het ander. Geld alleen maar bezitten zonder het uit te kunnen geven vraagt een rotsvast vertrouwen in de toekomst. Dat vertrouwen heeft het EFL2.0 team wel, maar mensen met minder achtergrondkennis (nog) niet altijd.

Met de opmerking dat op dit moment niemand EFL accepteert ga ik dus uit van winkels etc. en niet van personen die het willen bezitten voor toekomstig gebruik. Die noem ik spaarders of beleggers. Kwestie van terminologie.

Ik denk dat veel mensen dezelfde draai als ik geven aan het begrip "accepteren". En dat is de interpretatie dat een winkel het als betaalmiddel aanneemt. En die winkels zijn er nu nog niet. Wat niet wil zeggen dat de potentie er niet is. Want die potentie is beslist heel groot, zoals het voorwerk van EFiliaaL al geleerd heeft en wat de drive achter het EFL2.0 project is.

Maar misschien kijk ik er teveel vanuit dat toekomstperspectief naar en zijn er mensen die er heel anders over denken. Ik hoor het graag.

--- Einde van citaat ---

Nou buurman, een publiek van zo'n 70 man, maar geen antwoorden op onze vragen. Het is ook niet makkelijk. Ik ga ervan uit dat de lezers juist wel EFL bezitten en zich verbazen waarom er nog geen winkeliers zijn die op hun etalageruit plakken "wij accepteren EFL". Feitelijk doen die winkeliers dat nu ook niet (bewust) met de euro. Uiteindelijk gaat het niet eens om de uitgewisselde valuta, maar om de waarde van de geleverde dienst.

Dat is dus de gedachtekronkel die ik wilde maken : het gaat er eigenlijk niet om wat iemand accepteert, als het maar een evenredige waarde vertegenwoordigt en verder moet het natuurlijk wel praktisch blijven. Iedereen zou eens een dag of wat moeten kijken waar hij alleen zijn contante geld aan spendeert (zou kunnen spenderen). Dat zijn lang niet altijd winkeliers, maar zelfs dan nog. Zeker bij kleinere bedragen en als er tijdruimte is, is er niets mis met de vraag "mag ik het in EFL betalen". Het gaat bij iedere betaling om de waarde. Ook de eventuele winkelier kan dat experiment aangaan door bijvoorbeeld bij vertrouwd publiek te vragen of hij het wisselgeld in EFL mag geven. Per slot van rekening wordt er op dat moment in contanten gehandeld. Ook daar gaat het uiteindelijk om de eurowaarde van dat moment. De efl.nl portemonnee brengt die bij iedereen op het zelfde moment in beeld. Feitelijk betaal je ook het eurobedrag, alleen draag je EFL's over.  Als je daarna spijt hebt dat je je EFL's kwijt bent, dan zijn die met een druk op de knop weer uit je Euro-voorraad terug te wisselen.

In dit soort kleine voorbeeldjes gaat het om het experiment. Je weet goed met wie je hebt uitgeruild en er is simpelweg een onderwerp van gesprek als de waarde bij de volgende ontmoeting is veranderd.

Nelis:
Dag vriendjes,

mag ik jullie er eerst op wijzen dat die 70 vrienden wel eens grotendeels jezelf kan zijn als je je eigen verhaaltje keer op keer overleest ;)

Het mag voor jullie geen verassing zijn dat ik een uitzondering op de regel ben. Ik leef nu een jaartje zonder bankrekening en sinds dat moment wordt ik betaald met EFL/Bitcoin en geef ik EFL/Bitcoin uit en voor alle haters: ja, soms ook cash euro's.

In jullie verhaal kom ik bitbill.nl helemaal niet tegen. Die dienstverlener maakt het mogelijk om je EFL om te zetten in euro's. Iedere winkel accepteert op deze manier feitelijk EFL's zonder het te weten of werkelijk uit te voeren (ze krijgen namelijk euro's dus echt geaccepteerd zijn die EFL's dan niet) Waar het om gaat is dat het in heel europa mogelijk is om betalingen te verrichten met EFL, maar nu komt de crux die een kleine gemeenschap en prijsontdekking met zich meebrengt, de spread.

Ik ben zo gek dat ik dit praktijkvoorbeeld helemaal heb uitgewerkt, kost wat tijd, maar hier zijn de cijfers van 12-2-2016 20:33

10 euro koop geeft          929,10035213 EFL
10 euro verkoop geeft   1.256,6192 EFL

een verschil van 25~30% en dat is toch lastig. Hoe lief ik Kenny en Aron ook vindt, als ik 25% verlies op iedere transactie die ik doe, betekend dat bij een sluitende administratie 25% minder leuke dingen doen. Ik kan natuurlijk stoppen met roken, maar het moet natuurlijk wel leuk blijven, sommige offers gaan te ver ;)

Dan komt er nog een ander probleem, liquiditeit. Zodra een transactie van meer dan 5 euro plaatsvind schiet onze prijs overal heen. Ook dit is te wijten aan gebrekkige participatie en een enorme drain van liquiditeit door een partij die ooit spijt gaat krijgen dat hij ons niet gewoon steunt in plaats van ons protocol als melkkoe te gebruiken. Voor het eerst sinds onze start lijkt er een redelijke bodem te ontstaan rond de 25 bits, maar ik heb het vermoeden dat iemand op dit moment zijn gedolven muntjes aan het opsparen is om een doublespend aanval (alla guldencoin) op bittrex uit te voeren.

De reden waarom mensen antwoorden dat niemand het doet is omdat het niet zichtbaar voor ze is. Ze zien mij niet iedere dag en zien dus ook niet hoe zo'n leven anders is dan dat van hen. Zo kan ik bijvoorbeeld nergens een abonnement afsluiten, ik bel dus altijd met pre-paid nummers, kost me ook behoorlijk wat meer dan bellen via automatische afschrijving. Je moet jezelf dus constant in de picture spelen en laten zien dat je jezelf nog steeds kan bedruipen met je munt die zogenaamd niemand accepteert.

Hopelijk kunnen jullie er wat mee.


Fijn weekend!

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie