Auteur Topic: Software update op Windows  (gelezen 5693 keer)

Offline JandB65

 • Groentje
 • **
 • Berichten: 1
 • Karma: +0/-0
  • Bekijk profiel
Software update op Windows
« Gepost op: 22 november 2015, 16:25:49 »
Beste e-Gulden experts,

Alweer een hele tijd geleden heb ik een e-Gulden wallet geïnstalleerd op mijn pc (versie v1.1.0.1-g...-beta).
Die werkte redelijk naar behoren.

Nu heb ik inmiddels begrepen dat er een nieuwe versie beschikbaar is (egulden-v1.2.0.4-windows).
Ik weet echter niet hoe ik mijn oude versie moet upgraden naar de nieuwe.

Het lijkt er op dat de e-Gulden wallet software niet echt geïnstalleerd wordt, maar 'gewoon' als .exe gestart wordt vanuit de folder waar deze op dat moment toevallig staat (lees: naar toe gedownload is).
Als ik de nieuw gedownloade .exe start, zou ik verwachten dat deze controleert of er een oude versie actief is en deze vervangt door de nieuwe versie. Het lijkt er echter op dat de nieuwe versie weer aan de gang gaat alsof deze voor de eerste keer gestart wordt. Hij neemt dus niet mijn oude instellingen over en lijkt het dus alsof ik mijn geld kwijt ben.

Kunnen jullie hier wat meer over uitleggen?

Daarnaast heb ik de nieuwe versie ook geïnstalleerd op mijn laptop, een ander apparaat.
Nu lees ik in de handleidingen dat er ook een efl online wallet is die gekoppeld kan worden aan een apparaat zodat de online gezien kan worden als portemonnee en de andere als kluis.
Kunnen nu beide fysieke apparaten allebei gekoppeld worden als kluis zodat de ene werkt als backup van de andere?

Vriendelijke groeten,
Jan
PS. Ik hoop dat dit in het juiste forum staat.

Offline Nelis

 • e-Gulden, meer dan geld
 • Eindbaas
 • *****
 • Berichten: 1.331
 • Karma: +24/-10
 • Oprichter BRVC
  • Bekijk profiel
  • tBrabantsKWARTIERTJE
Re: Software update op Windows
« Reactie #1 Gepost op: 23 november 2015, 12:35:08 »
Ha Jan,

wat goed dat je een vraag stelt. Ik zal je meteen even laten weten dat ik eigenlijk niet de beste persoon ben om antwoord te geven op deze vraag, maar ik ga toch een poging wagen.

Ten eerste zijn de updates van eGulden tot op heden zodanig dat deze aansluiten op oudere versies, strikt genomen is een update dus niet noodzakelijk om bij je guldens te kunnen.

Zoals je wellicht weet bestaat ieder eGulden adres uit twee codes, namelijk een publieke en een private sleutel. Deze sleutels worden op je computer opgeslagen in een bestandje en dat bestandje heet wallet.dat Dat bestandje is terug te vinden door te navigeren naar

C:\Gebruikers\Gebruikersnaam\AppData\Roaming\eGulden\wallet.dat (of open windows explorer en toets %appdata%\eGulden\wallet.dat)

let op, de map appdata is verborgen, dus die moet je eerst zichtbaar maken.

kopieer dit bestand en verwijder vervolgens de hele map eGulden. Nu start je de nieuwste versie 1x kort op, die maakt dat een nieuwe eGulden map. Sluit eGulden volledig af, ga terug naar bovenstaande map en vervang het nieuwe wallet.dat bestand met het oude. Als het goed is heb je nu alle munten van je oude wallet in je nieuwe versie zitten. Ik weet zeker dat een echte techneut een betere oplossing heeft, maar daarnaast weet ik ook zeker dat het werkt wat ik heb gezegd.

Wat betreft je tweede vraag, het is op dit moment slechts mogelijk om 1 back-up adres in te voeren, maar als jij hele goede argumenten kan aandragen wil bitwise misschien wel een tweede mogelijkheid toevoegen, mijn vraag is waarom zou je dat willen, je zou er namelijk ook voor kunnen kiezen om het andere adres beschikbaar te hebben en op het moment dat je naar een andere kluis wil sturen vervang je in de instellingen het adres.
Stop met leren:Start met denken
Donaties worden gewaardeerd
Leet9yr7pqvEJhvHBvmdDnFKSVT7q2GwiV

Offline bitwise-shifted

 • Administrator
 • Eindbaas
 • *****
 • Berichten: 866
 • Karma: +30/-1
  • Bekijk profiel
Re: Software update op Windows
« Reactie #2 Gepost op: 23 november 2015, 13:16:24 »
Beste Jan, Op de eerste plaats welkom op dit (juiste) Forum !

Ik zag dat Nelis, terwijl ik schrijf, mij voor is geweest, maar ik plaats het toch maar ter aanvulling.

Als antwoord op je vragen :
Versie 1.2.0.4 is inderdaad de laatste versie. De laatste versie wordt "geadverteerd" op http://egulden.org/info/download

Het klopt dat deze wallet geen enkele systeemafhankelijkheid heeft. Alle softwarecomponenten die nodig zijn zitten in de executable zodat er geen setup nodig is. Je kunt egulden-qt.exe bijvoorbeeld rechtstreeks op je bureaublad plaatsen en daar draaien. Als hij voorheen in "program files" stond kun je daar de oude overschrijven.
Hint : Het is best verstandig om de software niet op een gebruikelijke plaats te zetten of deze zelfs een andere naam te geven. Mocht iemand je systeem doorsnuffelen dan moet je het hem niet te makkelijk maken.

Zowel de oude als de nieuwe portemonnee maken gebruik van dezelfde instellingen. Dat wil zeggen dat de software ervan uit gaat dat wallet.dat en de blockchain staan op de directory %appdata%/egulden. %appdata% is een systeemvariablele en is afhankelijk van de windowsversie en het account waarmee je bent ingelogd. Je kunt de waarde vinden via de command-prompt (cmd.exe), via het commando echo %appdata%/egulden. Meestal is dat zoiets als c:/documents and settings/jan/application data . Als er de afgelopen anderhalf jaar iets is veranderd aan je systeem dan wijst %appdata% nu misschien naar een andere locatie dan destijds.
Hint : De eerste en belangrijkste hint bij het gebruik van cryptogeld is dat je moet zorgen voor een backup (menu bestand-backup) en dat moet je minstens herhalen binnen 100 betaal-transacties. De backup-functie levert een wallet.dat. wallet.dat is de enige toegang tot je geld. dus ga daar zorgvuldig mee om.
Hint 2 : Je kunt ook zelf bepalen waar wallet.dat (en de blockchain) moet komen te staan. Door een snelkoppeling te maken naar egulden-qt.exe. Als je met de rechter muisknop klikt op de eigenschappen van de snelkoppeling kun je Target/Doel aanpassen in bijvoorbeeld : "C:\Program Files\egulden\egulden-qt.exe" -datadir="C:\data\egulden"

De online portemonnee is een onafhankelijke portemonnee. Het online mechanisme is onder andere bedoeld om de draagbaarheid van EFL te bevorderen, maar ook juist om niet met heel je vermogen op pad te hoeven. Je kunt de online portemonnee's wel met de "kluis" verbinden door een saldo-maximum aan te geven en een kluis-adres. Als je online portemonnee te vol raakt "stroomt" het teveel over naar de kluis. Het is ook een beveiliging tegen kwijtraken, want als je de online portemonnee een tijd niet gebruikt loopt de inhoud in twee stappen van een half jaar terug naar de kluis. De kluis fungeert zo dus wel als een soort backup voor de online portemonnee, maar niet andersom. De enige backup voor je kluis is een kopie van wallet.dat. Je moet zelf de backup-discipline hebben (of je backupprocedure goed instellen).

Ik hoop dat je hiermee verder komt. Je vraag was een mooie gelegenheid om wat hints toe te voegen waar een ander misschien ook nog wat aan heeft. Overigens zou op hoofdlijnen alles terug te vinden moeten zijn in : http://egulden.org/downloads/youblisher.com-1081395-7_Stappen_Handleiding_e_Gulden_Wallet_Uitgave_2015_.pdf (via het menu info/publicaties op egulden.org)
efl: LSt2u7BjW2H4C7bXmwpYdMby9iQc7ZvqAr