Economie > Economie discussie

Toename hoeveelheid Euro's 12% in een jaar

(1/3) > >>

bitwise-shifted:
12 % op jaarbasis. Open en bloot, wat een durf. Geld bijdrukken gebeurt zeker niet stiekum. Hoewel.... niemand legt uit wat het nou echt betekent : http://www.ecb.europa.eu/press/pdf/md/md1506.pdf

M2 = Al het contante geld + al het spaargeld + geld binnen valutahandel (beurzen (vergelijk bittrex))

Nelis:
De truuk is dat de omloopsnelheid van diezelfde euro's is afgenomen, daardoor merk je de inflatie nog niet. De banken zitten op bergen centen en niemand krijgt een lening, op die manier kan je er nog wel een hele riedel bijdrukken zonder dat de prijs van een aardappel toeneemt. Alleen de vriendjes krijgen wat toegeschoven, ik noem het bij voorkeur monetaire apartheid.

bitwise-shifted:

--- Citaat van: Nelis op 03 augustus 2015, 16:24:29 ---De truuk is dat de omloopsnelheid van diezelfde euro's is afgenomen, daardoor merk je de inflatie nog niet. De banken zitten op bergen centen en niemand krijgt een lening, op die manier kan je er nog wel een hele riedel bijdrukken zonder dat de prijs van een aardappel toeneemt. Alleen de vriendjes krijgen wat toegeschoven, ik noem het bij voorkeur monetaire apartheid.

--- Einde van citaat ---

Sterker nog, we neigen naar deflatie : http://nl.inflation.eu/inflatiecijfers/nederland/historische-inflatie/cpi-inflatie-nederland.aspx

Iedereen houdt krampachtig zijn euro's vast terwijl ze (als aardappels) aan het verschrompelen zijn.

Over aardappels gesproken : Op de vrije markt kosten die momenteel 2,5 cent per kilo (http://www.hermoo.be/NL/Nieuws/articleType/ArticleView/articleId/2015/Aardappelen-op-vrije-markt-spotgoedkoop.aspx), terwijl boeren in Frankrijk hun spullen op de snelweg kieperen omdat ze niet rond kunnen komen. Alle verhoudingen lijken verstoord en ieder klaagt voor zich, terwijl er maar weinig willen experimenteren met het idee om de grip op geld en ondernemerschap terug te leggen bij het individu. Boeren liggen aan het infuus van de bank (leningen) en aan het infuus van de overheid (subsidies) en er is geen sprake meer van "vrije" ondernemers. En zoals dat geldt voor boeren zo geldt dat voor de gemiddelde burger.  Trieste kasplantjes, terend op smakeloze euro's.

Een oplossing : als 5 mensen per dag gemiddeld tien euro omzetten in e-Gulden dan is een prijs van 5000 satoshi het komende jaar gewaarborgd. Over een goede maand halveert de blockreward naar 4500 EFL per dag, oftewel 0,22 Bitcoin. Voor iedere e-Guldenbezitter is het met de komst van EFL.NL de kleinste moeite om zelfs oma uit te leggen wat elektronisch geld is, dus gegadigden genoeg. Als een prijs van 1 Euro wordt bereikt (4500 Euro per dag of 2250 als je een jaartje geduld hebt) dan kun je er ook wat mee kopen en is de link naar de reële economie een feit. Iedereen wil namelijk liever geld ontvangen dat zeker in waarde stijgt in plaats van geld dat zeker in waarde daalt. Daardoor ontstaat er weer een nieuw elan : Het wordt weer interessant om geld te ontvangen en dus om er iets voor te doen. Werk zat.

Een korte instructie :
- Ga naar efl.nl
- Geef je portemonee een leuke naam en bewaar je puk-code
- Druk op "Koop e-guldens". Als je de beschikking hebt over IDEAL ben je spekkoper. Anders vraag je iemand die wel de beschikking heeft over IDEAL om het even voor je te doen.

debuurman:
zuiver rekentechnisch klopt het allemaal. Met 3500 nieuwsbriefleden zou het bij elkaar brengen van 50 euro per dag een fluitje van een cent (ongeveer 1,5 cent om precies te zijn) moeten zijn en iedereen zou er aantoonbaar, zeg maar gerust bewijsbaar, dik van gaan profiteren. Toch zien we dat niet gebeuren en iedereen wacht af...men wacht op iets of iemand... Ergens ontbreekt een stukje vertrouwen. Maar in wat? Wie heeft er een suggestie waarom het niet gebeurt?

Nelis:

--- Citaat van: debuurman op 04 augustus 2015, 12:36:52 ---zuiver rekentechnisch klopt het allemaal. Met 3500 nieuwsbriefleden zou het bij elkaar brengen van 50 euro per dag een fluitje van een cent (ongeveer 1,5 cent om precies te zijn) moeten zijn en iedereen zou er aantoonbaar, zeg maar gerust bewijsbaar, dik van gaan profiteren. Toch zien we dat niet gebeuren en iedereen wacht af...men wacht op iets of iemand... Ergens ontbreekt een stukje vertrouwen. Maar in wat? Wie heeft er een suggestie waarom het niet gebeurt?

--- Einde van citaat ---

Mijn suggestie valt niet te bewijzen, maar ik vermoed dat 99% van de nieuwsbrieven wordt verstuurd aan mensen die eGulden hebben gekocht op een prijsniveau wat ten minste 3x hoger lag dan wat het nu is. Hun geduld is opgeraakt toen bleek dat het vertrouwen van een anonieme oprichter risico's met zich meebrengt. De meeste actieve bitcoinleden zijn jonge mannen van onder de 30 jaar en hebben nogal een groot ego. Dit komt omdat ze het geluk hebben gehad tijdig het technisch inzicht te hebben ontwikkeld dat bitcoin bijzonder is en met snelle pc's hiervan vroegtijdig hebben geprofiteerd. Hierdoor denken de meeste wereldeconomen te zijn, ze hebben immers een hoop geld verdient, wie kan dan het tegendeel bewijzen? Het tegendeel is echter waar, technisch inzicht garandeert geen economische kennis, ga maar eens bij de conculega's lezen wat voor contradictio in terminis er rond je ogen vliegen en je vraagt je af of je moet lachen of huilen. De enige verklaring die dus gegeven kan worden is dat 50 euro per dag niet vanzelfsprekend is doordat het vertrouwen 1 jaar geleden geschonden is.

Daarnaast denk ik te weten dat 1 van onze vaste miners een voorkeur heeft voor de andere Nederlandse munt, doordat er beweert wordt dat ons protocol zogenaamd een bug zou bevatten en wel de volgende:

De moeilijkheidsgraad berekening van ons protocol is in het verleden slechts 1x aangepast naar de zogehete gravity-well (als ik dat goed schrijf) Deze manier van moeilijkheidsgraad aanpassen verloopt soms nogal schokkerig. Het risico is dat bij een te snelle in en uitstap van grote hoeveelheden mijnkracht (door grote prijsfluctuaties) de blokketen vastloopt.

Ik zal het proberen verder te verduidelijken: Stel dat onze rekenkracht met 1000% toeneemt (bijvoorbeeld omdat we op een bepaald prijsniveau onszelf in de kijker spelen bij een grote miningpool) dan corrigeerd ons protocol de moeilijkheidsgraad waardoor de aantrekkelijkheid weer afneemt en deze partij weer weggaat. Op dat moment zitten wij met onze betrekkelijk kleine rekenkracht te zoeken naar een blok wat soms wel 24 uur kan duren (zie 6 november http://egulden.org/info/boekhouding/blockchain-in-beeld). Op dat moment staat de hele eGulden economie stil, stel dat de moeilijkheid zo hoog is dat het ons in theorie niet meer zou lukken om het blok te vinden gaat de munt dood, het zou niet de eerste zijn waarbij dat gebeurt.

Deze discussie heeft reeds 1 miljoen keer plaatsgevonden en volgens het technische team is er geen probleem, zolang je maar scherp je blokketen in de gaten houdt is het namelijk ook mogelijk om zelf tijdelijk rekenkracht in te huren om deze schommelingen op te vangen (1 van de vele mogelijkheden om het probleem op te lossen, maar wel de meest praktische en voor iedereen makkelijk te begrijpen) Ik leg me er elke keer maar bij neer, voornamelijk omdat degene met commentaar geen aanvullingen wil maken om het "probleem" op te lossen. Als je zoals andere munten gaat knutselen loop je het risico dat je bloktijd niet juist verloopt. De enige echte oplossing is investeren in miners zodat de schommeling op relatieve schaal afneemt, maar hoe meer munten er al in omloop zijn gebracht hoe minder aantrekkelijk het wordt om dit te doen, zeker als je bedenkt dat je tegen jezelf aan het minen bent, de output aan nieuwe munten wordt namelijk niet groter.

Tot slot gebruikt iemand het eGulden protocol als zijn persoonlijke melkkoe en dit drukt de prijs van de munt enorm, bijvoorbeeld ook doordat men niet kijkt naar de hoogste biedprijs. Munten worden soms met tientallen procenten onder de hoogste prijs op de markt verkocht wat een negatief sentiment creëerd, waarom hoger gaan bieden, want iemand verkoopt kennelijk op iedere prijs. Persoonlijk ben ik ergens wel blij met het geheel, want het toont aan dat we een eerlijke en open markt hebben en ik heb de zwakkere handen liever zo snel mogelijk uit het spelletje.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie