Auteur Topic: De uitdaging : Tekortkomingen en oplossingen voor Christiaan Huijgens  (gelezen 6148 keer)

Offline bitwise-shifted

 • Administrator
 • Eindbaas
 • *****
 • Berichten: 866
 • Karma: +30/-1
  • Bekijk profiel
  Deze post is een aanzet om de eigenschappen van de nieuwe portemonnee te behandelen en om daarop te reageren.
  De doelstelling is om in de volgende nieuwsbrief alle uitdagingen als opgelost te presenteren. In de tussentijd lijkt het nodig om na te denken over aanvalsplannen en om actuele gebruikers te helpen om anderen zo eenvoudig mogelijk met de e-Gulden in aanraking te brengen.

  De zes punten die zijn genoemd in de nieuwsbrief zijn hieronder herhaald. Dit zijn natuurlijk lang niet alle drempels voor de acceptatie van de e-Gulden. De enquête laat redelijk duidelijk zien dat techniek niet eens de belangrijkste drempel lijkt te zijn omdat het merendeel niet voldoende creativiteit lijk te hebben om te bedenken wat je met de e-Gulden kan doen (50% (van de 30) klikt op punt 5 : Weet niet wat ik moet doen met..).


  Als we het makkelijker maken komt er ook meer mentale ruimte beschikbaar om over de toepasbaarheid na te denken dus focussen we ons op de volgende punten :

Uitdaging 1 : Installatie en eerste gebruik
De huidige e-Gulden-software moet je downloaden en installeren. Daarna moet je vele uren wachten voordat de software synchroon loopt met het met het netwerk. Op de iPad en de iPhone is de e-Gulden software niet beschikbaar. Alleen de Android-versie werkt acceptabel. De software moet dus z.s.m. voor alle smartphones beschikbaar komen!

De nieuwe portemonnee wordt onmiddelijk beschikbaar door efl.nl te bezoeken. Je hoeft dus geen installatiewerk te doen en geen enkel persoonsgegeven ter beschikking te stellen. De portemonnee is ontworpen als een APP en iedereen met een desktop-pc of smartphone beschikt over identieke gebruiksmogelijkheden. Daarmee is de eerste uitdaging volledig weggenomen.

Uitdaging 2 : Systeembelasting
De huidige e-Gulden software werkt eigenlijk het best als deze permanent aan staat. Dit is niet voor iedereen even praktisch. Zou dus niet moeten!

Miners en iedereen met een traditionele portemonnee, die de mogelijkheid hebben om hun systemen permanent online te laten, onderhouden het e-gulden netwerk. De nieuwe portemonnee doet dat niet. Sterker nog, terwijl aan het gebruik van de traditionele portemonnee transactiekosten verbonden zijn is het gebruik van de nieuwe portemonnee volledig gratis. Je kunt dus zonder verlies onbepert 0.00000001 EFL heen en weer blijven sturen tussen twee portemonnees. De nieuwe portemonnee is desondanks voorzien van een aantal stimulansen om de traditionele portemonnee te blijven gebruiken. Dat zijn de volgende :

 • Er is een automatische overloop ingebouwd, die je zelf kunt instellen, van de nieuwe portemonnee naar de oude portemonnee. Zodra een portemonnee te vol wordt stroomt het teveel over in de traditionele portemonnee. Natuurlijk alleen als je die twee hebt gekoppeld.
 • We vergelijken de traditionele portemonnee met een kluis en de nieuwe portemonnee met een portemonnee. Terwijl de traditionele portemonnee volledig verbonden is met het e-Gulden netwerk is de nieuwe portemonnee afhankelijk van extra dienst daarbovenop. Dat is dus een compromis, maar een compromis om te kunnen werken aan een volgende generatie software en in de tussentijd optimaal gebruiksgemak te bieden.
 • De beeldspraken "kluis" en "portemonnee" typeren de verhouding tussen de beide "portemonnees" sterk. Zet de voor en nadelen van een kluis en een portemonnee maar eens op een rijtje.

Uitdaging 3 : Inloggen en wachtwoorden zijn hinderlijke drempels voor praktisch gebruik
Om veilig met de traditionele e-Gulden software om te gaan moet je eigenlijk een lang en moeilijk wachtwoord gebruiken en je moet ook handmatig zorgen voor regelmatige back-ups/kopieën die je vervolgens ergens veilig moet opslaan. Alleen dit al weerhoudt vele mensen om structureel met de e-Gulden aan de slag te gaan!

Dit probleem is volledig weggenomen. De nieuwe portemonnee genereert een privé-sleutel die gekoppeld wordt aan het apparaat dat je gebruikt. Die privé-sleutel moet je eenmalig veilig opslaan, maar daarna hoef je nooit meer in te loggen. De portemonnee wordt daarmee zo veilig als dat je apparaat zelf is. Optioneel kun je de nieuwe portemonnee voorzien van een pincode voor extra veiligheid. Dit is dus net zo veilig, of met pin veel veiliger, dan je huidige portemonnee in broekzak of tas.

Uitdaging 4 : De lange, niet te onthouden rekeningnummers
Elektronisch geld (dus ook de e-Gulden) gebruikt gruwelijk lange rekeningnummers, die totaal niet te onthouden zijn, en nog langere & onleesbare transactiecodes. Op dit moment kun je hier alleen maar mee werken door te knippen en te plakken (of te scannen). Niet erg elegant!

Hier zijn twee "revolutionaire" verbeteringen op aangebracht:

 • Je kunt je portemonnee een naam geven en die naam fungeert dan als bestemmingsadres. Dat mag Jan, Piet of Els zijn, maar ook een emailadres, als het maar niet bezet is door iemand anders.
 • Je hoeft een portemonnee niet eens een naam te geven om e-guldens te ontvangen. Je kunt als ontvanger een betaalbon aanmaken met het gewenste bedrag en wat commentaar. Zo'n bon krijgt een nummer en dat nummer geef je aan de betalende partij. Meestal bestaat dat nummer uit één cijfer. Misschien even wennen, maar makkelijker en veiliger dan near field communication (nfc).

Uitdaging 5 : Het omrekenen van E-Guldens naar Euro's en andersom
De euro waarde van de e-Gulden wordt niet in de software weergegeven. Als je iemand 10 Euro in EFL wilt betalen moet je eerst op het internet kijken wat de koers van de e-Gulden is. Lastig!

In de nieuwe portemonnee kun je een bedrag in Bitcoin, Euro of e-Gulden invoeren. De omrekenwaarde wordt bepaald aan de hand van de gemiddelde prijs van Bitcoin de afgelopen 24 uur en de gemiddelde e-Fuldenprijs op de belangrijkste beurzen. Die beurskoersen worden actueel weergegeven in de nieuwe portemonnee in een speciale statistiek-klapper. Natuurlijk is iedereen vrij om zich daaraan te houden. De een vindt de e-Gulden misschien net iets meer waard dan de ander. Het is in ieder geval een praktische voorzet.

Uitdaging 6 : Het is niet eenvoudig om aan e-Guldens te komen.
Je moet ze meestal op een "beurs" kopen en je min-of-meer als handelaar gedragen. Veel te lastig voor algemeen gebruik!

De nieuwe portemonnee is voorzien van een mechanisme om Euro's om te ruilen voor e-Guldens. Het mechanisme is net zo eenvoudig als het kopen van Bitcoins bij Bitonic.[/list]
« Laatst bewerkt op: 12 juni 2015, 12:47:40 door bitwise-shifted »
efl: LSt2u7BjW2H4C7bXmwpYdMby9iQc7ZvqAr