e-Gulden > e-Gulden discussie

E-Gulden stijgt in waarde

(1/2) > >>

Arjan VDWW:
Hallo allemaal,

De E-Gulden stijgt in waarde. Ik vraag me af waarom, ik ken geen enkele andere toepassing dan een enkele keer wat E-Guldens gratis weggeven.

Heeft iemand enig idee wat hier aan de hand is?

De munt is iets van 9 miljoen waard, dat is niet erg indrukwekkend wereldwijd gezien, maar je kan er wel meer dan 20 huizen voor kopen in Nederland, dus dit is heel veel geld.

bitwise-shifted:
Hoi Arjan! Dank voor je vraag, want dat is een mooie gelegenheid om weer eens wat op te schrijven.

Het antwoord is simpel:  Op het huidige prijsniveau worden er evenveel eGuldens gekocht als verkocht. Mocht dat in onbalans raken dan verandert de prijs. Dus als meer mensen gaan verkopen dan daalt de prijs terwijl als er meer mensen bijkopen dan stijgt de prijs.

Als ik zou weten wat er aan de hand is dan zou ik voorkennis hebben maar egulden is momenteel verkrijgbaar op vier openbare markten en niemand weet wie daar kopers of verkopers zijn. Normaal delen we alles wat we weten op egulden.org en wiki.egulden.org en wat op twitter (https://twitter.com/eguldenfoundati) en telegram (https://t.me/eguldencommunity), maar heel veel nieuws is er niet. Een uitzondering is dat eGulden nu ook verkrijgbaar is op mubadil.com, een pakistaanse beurs die net is geopend. maar het volume daar is nog erg laag dus daar kan het niet aan liggen. We zullen het binnenkort toevoegen als alles goed blijkt te werken.

Ik kan je wel een paar dingen meegeven die me zo te binnen schieten:

* eGulden stijgt al 10 jaar. Je kunt allerlei lijnen trekken door de prijsontwikkeling, maar de meest duidelijke vind ik nog altijd de rechte rode lijn die je ziet op https://egulden.org/index.php/de-egulden. Daar zie je dat er best wel iets aan de hand is waardoor die lijn langzaam wat omhoog getrokken wordt.
* De blokbeloning halveert ongeveer ieder jaar en staat momenteel op 0,006351. Dat betekent dat er via het kanaal van miners steeds minder EFL op de markt komen. Momenteel dus iets meer dan 4 per dag.
* Verder zitten wij bij de eGulden Foundation en bij team-2020 (https://electronic-gulden-foundation.gitlab.io/team) en de mensen daaromheen natuurlijk niet stil. Ieder maakt op zijn eigen manier promotie voor de egulden.  Gemeenschappelijk staat er wel behoorlijk wat op het programma, maar sinds Corona is het wel wal stiller geworden. Tien jaar is ook een hele tijd om de druk op de ketel te houden en ontwikkelingen mogen ook wel eens van buiten komen.
* Wat mij betreft zijn de belangrijkste ontwikkelingen te vinden op het gebied van samenwerking met communitycoins (https://communitycoins.org).
Een tiental teams die een vergelijkbaar doel hebben als eGulden zijn daar aan het samenwerken om elkaar te versterken maar we dagen elkaar ook een beetje uit. Een van die uitdagingen is bijvoorbeeld om een mandje van communitycoins samen te stellen. Zo boort eGulden indirect nieuwe markten aan, zoals dat Mubadil in Pakistan en we doen het binnen die groep best goed. We zijn nu bijvoorbeeld hard aan het werk om een smartphone wallet te ontwikkelen speciaal voor communitycoins (en de belangrijkste globale munten die dicht bij de Bitcoin princiepes staan.

Arjan VDWW:
Bij 4 E-Guldens minen per dag is er geen probleem met waardedaling als gevolg van teveel nieuw aanbod.
Je hebt wel "utility" nodig om x100 te gaan. Als er Utitilty is, gaat dat erg snel.

E-Gulden lijkt geen hype te hebben gehad in het begin, zoals Aurora (IJsland) dat overigens ook stijgt. De marktwaarde is erg laag maar deze munt is alles behalve mislukt.

Een prima toepassing zou een goudprijs-volger kunnen zijn. Dat werkt zo: iedereen die wilt handelen in een volger, moet een dekking hebben van zeg driemaal maal de markt-order waarbij alleen sommige munten als dekking gebruikt mogen worden.

Een andere prima toepassing zou zijn: Nederlandstalige NFT's op de blockchain kunnen zetten. Dat laatste is veel makkelijker te realiseren dan het eerste. Uiteraard kan wie dat wilt ook in andere talen NFT's op de markt zetten. Je kan ook denken aan NFT's op basis van molens op de blockchain zetten.

Die zouden wel eens goed kunnen verkopen wereldwijd.

Een andere keer wat meer.

bitwise-shifted:
Misschien heb je gelijk met die Utility. Natuurlijk is geld daar uiteindelijk voor bedoeld. Met NFT's kun je alles wat "verzamelwaardig" is in de verkoop doen, dus waarom niet, maar is de functie geld niet voldoende "utility"? Als de waarde blijft stijgen dan lijkt me dat wel. Geld is immers een veilige haven voor vermogen waar je tijdelijk geen andere bestemming voor hebt. Puur door wat het is en niet zozeer door de kunstjes die je ermee uit kunt voeren. Ik kwam dit weekend weer een artikel tegen waarvan de europrijs in twee jaar tijd is verdubbeld terwijl de euro het zogenaamde verplichte geld is. Ik krijg zo'n vermoeden dat het niet lang gaat duren voordat mensen daar om heen gaan werken, zwart of niet.

Eigenlijk is de overheid ook de oorzaak dat de waarde van crypto stijgt door de toegang ertoe moeilijk te maken (sleepnetwet, Centrale Bank licenties). Hoe moeilijker iets te krijgen is, hoe waardevoller het is om het te hebben. En als het omgekeerd moeilijk is om het uit te geven dan wordt de neiging om het vast te houden (#hodl) aleen maar groter. We wachten gewoon op betere tijden. 100x is dan nog niets. Op het moment dat de Nederlander inziet dat de eGulden nuttig begint te worden dan is 1000x nog te weinig. Tegen die tijd is Bitcoin buiten bereik voor de grote meerderheid en de euro niets meer waard. Functioneel is de eGulden gewoon Bitcoin en technisch bewijst het zich ook al 10 jaar. Ach en wat is nou 30 cent om een tijdje vast te houden. Ik snap die prijs wel.

Nelis:
Ha Arjan,

leuk een nieuw lid op het forum. De manier waarop je schrijft doet mij vermoeden dat je al wat langer in crypto meedraait, klopt dat?

Ik noem e-Gulden de Bitcoin van Nederland, er zijn een heleboel financiele experts die al jaren roepen dat Bitcoin niets waard is, toch stijgt de waarde. Mijn verklaring hiervoor is dat mensen waarde creeren en zo lang er dus mensen zijn die hun toegevoegde waarde in de wereld willen uitdrukken in EFL, of grote broer Bitcoin, zal dat op termijn een stijging van de prijs veroorzaken, er zijn immers maar een beperkte hoeveelheid EFL beschikbaar en hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer waarde zelfs een kleine club kan genereren.

Persoonlijk denk ik dat de waardestijging van EFL te maken heeft met de richting van Bitcoin, die steeds meer onbruikbaar wordt voor de gewone mens. Daarnaast wil een groot deel van de Bitcoin gemeenschap graag erkenning ontvangen van de traditionele macht en aan de goede kant van de dubbele standaard staan die er in deze wereld wereld nog altijd actief is. Ze laten de droom van satoshi nakamoto graag een beetje varen, als dat betekend dat ze op meer erkenning kunnen rekenen.

Ik vermoed dat er steeds meer mensen zullen komen die graag gebruik maken van crypto, maar in de gaten hebben dat iedere maand euro cost averaging in bitcoin een vrij hopeloze gebeurtenis is als je van iedere 100 euro die je maandelijks kan sparen er 10 aan transactiekosten kwijt bent en dan eens in de zoveel tijd ook nog je utxo's moet verzamelen en nog een keer transactiekosten mag afrekenen. eGulden positioneert zich volgens mij op de juiste manier, samen met communitycoins, door de droom van Satoshi Nakamoto in leven te houden en de traditionele waardes van Bitcoin uit te dragen. Iets concreter, maar niet beperkt tot dit ene punt, is dat bijvoorbeeld door de stellingname dat crypto geen regulering vereist, omdat het zichzelf reguleerd.

De grote uitdaging is volgens mij om mensen bewust te maken van het verschil tussen schuld en bezit, een uitstekende voorzet van dit principe wordt in deze video uitgedragen https://www.youtube.com/watch?v=3xCdqBF8rp4

Ik constateer dat Nederlanders er nog altijd vrij weinig van willen begrijpen, vooral die groep mensen die op social media oproept om "contant" te betalen vind ik bedroevend, ik schrijf er steevast onder: Als je graag je eigen onderdrukking wilt financieren, gebruik dan vooral zo veel mogelijk de Euro!" Maarja, das meer mijn eigen frustratie dan dat ik verwacht dat zulke mensen ineens gaan begrijpen wat een eGulden is, dat zal in mijn ogen pas gebeuren als de euro of dollar zo'n hoge inflatie laat zien dat mensen zich bewust worden van de werking van inflaterende schuldvaluta's. Die inflatie kan op twee manieren gebeuren, ofwel daalt de koopkracht van de euro, ofwel stijgt de koopkracht van EFL. Zoals je zelf hier aantoont is een stijging van koopkracht binnen EFL voor jou nu aanleiding om lid te worden van dit forum en een berichtje te plaatsen, ik hoop al 10 jaar dat we met de EFL groep genoeg gelijkgestemden kunnen vinden om de grote massa te bereiken, want als we moeten wachten tot de koopkracht van de euro daalt zal de welvaart van de gemiddelde Nederlander er meer op toegeven dan andersom.

Ik wil nog toevoegen dat iedereen natuurlijk vrij is om eGulden te gebruiken zoals ze zelf willen, persoonlijk koop ik er iedere dag een kopje koffie mee, of eieren, of ik betaal mijn kapper ermee, maar als iemand anders graag een centraal gestuurd initiatief de wereld in wilt helpen en NFT's wil aanbieden staat iedereen daar natuurlijk vrij in om dat te doen, maar persoonlijk zie ik NFT's een beetje als ICO's, een manier van traditionele financiele instituties om de omloopsnelheid in crypto te verhogen om op die manier een groter aandeel te ontwikkelen en om de mensen die in zulke projecten trappen berooid achter te laten met de gedachte dat crypto allemaal onzin en oplichting is.

Ik hoop dat je hiermee wat op weg bent geholpen in je zoektocht naar antwoorden, stel gerust nog meer vragen als je die hebt, daar is dit forum immers voor bedoeld.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie