Economie > Economie discussie

De prijs van de EFL

<< < (2/6) > >>

ReJeBa:
'De e-Gulden in de huidige opzet zal nog wel een tijdje het gebruikelijke kwijnende bestaan blijven leiden'

Kunt u dat nader verklaren? Wat is volgens u het gebruikelijke bestaan van de e-gulden?

bitwise-shifted:

--- Citaat van: ReJeBa op 26 januari 2016, 20:56:57 ---'De e-Gulden in de huidige opzet zal nog wel een tijdje het gebruikelijke kwijnende bestaan blijven leiden'

Kunt u dat nader verklaren? Wat is volgens u het gebruikelijke bestaan van de e-gulden?

--- Einde van citaat ---

Het "gebruikelijke bestaan" is vooral een bestaan binnen de wereld van speculanten. Mensen die de munt kopen en verkopen over een willekeurig tijdsraam, liefst kopen in een dal en verkopen op een top. Een munt is daarnaast bedoeld om te gebruiken als ruilmiddel tegen goederen om zo zijn eigen plaats in te nemen in het monetaire circuit. Buurman stelt indirect dat dat nog niet gebeurt is en dat dat door EFiliaaL wel gaat gebeuren.
Dat er geen ruilhandel plaatsvindt is natuurlijk koffiedik kijken want je ziet dat er op de blockchain best wel wat gebeurt dat niets met beursactiviteit te maken heeft. Dat hoeft geen ruilhandel te zijn, maar zal voor een deel wel. Ik heb net nog een tweedehands accu gekocht van iemand die "voor het experiment" wel EFL wilde accepteren, maar je weet in de blockchain natuurlijk nooit wat een transactie precies voorstelt.

Het "kwijnende bestaan" is wel wat pessimistisch geredeneerd, waarschijnlijk vanuit het verwachting dat de crypto-community sneller had moeten groeien dan dat dat hij doet. Zelf verbaas ik me elke dag dat de Bitcoin-prijs nog steeds overeind is als je bedenkt dat er 3600 nieuwe bitcoins per dag het daglicht zien en er dus dagelijks anderhalf miljoen dollar (netto!) in de bitcoin-economie stroomt. Noem het maar kwijnend. Voor EFL zit dat tussen de 50-100 EU per dag. Terwijl bij EFL de belangrijkste miners zullen hem zullen omzetten naar Bitcoin zo zullen de bitcoinminers dat doen naar dollar. Precies daar zit hem de kneep : De behoefte/noodzaak om de munt te verkopen.

Het "gebruikelijke kwijnende bestaan" is dus wat mij betreft het kwakkelen van de crypto-economie. Zolang de munt wordt geaccepteerd om hem onmiddellijk weer om te zetten in Euro is het niet zozeer een munt, maar meer een hete aardappel.

Het lijkt een kip-ei probleem maar dat is het niet : Zolang de munt niet breed geaccepteerd wordt als waardeopslag lijkt het hooguit een systeem voor waardetransport. De missing link is "vertrouwen" en het "gevoel van waarde".

Ik ben het met Buurman eens dat er geen reden is om eGulden of bitcoin te kopen, tenzij je speculeert op waardestijging. Eigenlijk is waardebehoud al voldoende als je het afzet tegen de euro. Je hoeft cryptogeld echter niet te kopen. Je kunt het ook accepteren. De motivatie daarvoor is identiek, alleen weet niemand buiten de eGulden-minigemeenschap van zo'n 3500 individuen wat de eGulden is.

Toch is de oplossing simpel. Je hebt al een aantal keer het woord EFiliaaL gehoord en daar zijn we de oplossing aan het inbouwen. Een deel van de oplossing is dat het helemaal niet gaat om de munt zelf (behalve bij echte EFL-liefhebbers natuurlijk) , maar om de waarde die hij vertegenwoordigd op het moment van overdracht. EFL.NL was al een stapje in die richting door de eurowaarde in beeld te brengen, want eerlijk gezegd denkt iedereen bij "waarde" nog in euros (vreemd genoeg  :) ). Maar als men het zo wilt hebben dan men het zo krijgen.

Verder hoeft niemand te wachten op EFiliaaL. Dat komt vanzelf als een nieuwe eyeopener. Iedereen kan nu EFL presenteren en accepteren als een euro-waarde. Wat daaraan ten grondslag ligt vraagt men zich bij de euro zelf ook niet af.

ReJeBa:
Bitwise-shifted zegt: "Wat daaraan ten grondslag ligt vraagt men zich bij de euro zelf ook niet af."

Dat zie ik dan als de 'rationele' reden om cryptocurrency te kopen.

En verder zegt de buurman:

"En dus verkoopt iedereen nu wat hij nog heeft in de hoop nog iets van de vroegere investering over te houden voor de Bitcoin-titanic borrelend ten onder gaat met het er aan vastgebonden EFL-rubberbootje er achteraan . En ja, dat drukt de koers. Bitcoin blaast nog een bubbeltje op en dat was het dan daar ook wel. Zelfs de oprichters geloven er niet meer in."

Kunt u daar wat meer uitleg bij geven?

A: waarom zou de bitcoin ten onder gaan?
B: geloven de oprichters van de bitcoin er niet meer in, en zo ja, waarom niet?

En dan:

Of EFL zich binnen een dergelijke multicurrency omgeving een krachtige positie zal weten te bevechten zal de toekomst leren. Buitengewoon belangrijk is een actieve steun vanuit de community in de gewenste en vooral in de gezamenlijke richting maar die blijft vooralsnog 100% uit. En met name "ieder voor zijn eigen" gedrag, door sommigen ook wel "decentrale aanpak" genoemd zal EFL mogelijk over het randje van de afgrond duwen.

Door dat gevaar is het broodnodig geworden een multicurrency project van de grond te tillen. Heel graag met 100% EFL. Maar het kan ook uitstekend volledig zonder.

C: Misschien ligt het aan mij; maar als men de egulden omschrijft als de komende tijd nog het 'gebruikelijke' kwijnende bestaan gaat leiden, en daarna ten onder zal gaan als een rubberbootje aan de bitcoin titanic, dan komt bij mij niet direct de wens op om verder te investeren in de EFL.

Maar volgens mij is het zo dat niemand totale controle heeft over de EFL als ik het goed zie?

Kan iemand de EFL uitzetten?




AmazingDreams:

--- Citaat van: ReJeBa op 27 januari 2016, 14:09:30 ---Maar volgens mij is het zo dat niemand totale controle heeft over de EFL als ik het goed zie?

Kan iemand de EFL uitzetten?

--- Einde van citaat ---

Een woord: nee. De EFL bestaat omdat er computers draaien die met elkaar praten. Zolang al deze computers niet in het bezit zijn van een enkel persoon is het niet mogelijk om de EFL uit te zetten.

bitwise-shifted:

--- Citaat van: ReJeBa op 27 januari 2016, 14:09:30 ---C: Misschien ligt het aan mij; maar als men de egulden omschrijft als de komende tijd nog het 'gebruikelijke' kwijnende bestaan gaat leiden, en daarna ten onder zal gaan als een rubberbootje aan de bitcoin titanic, dan komt bij mij niet direct de wens op om verder te investeren in de EFL.

--- Einde van citaat ---

Die omschrijving is maar een halve regel en moet je in het grote verhaal zien. De afgelopen 9 EFL-journaals is er elke week een vol artikel gewijd aan de motivatie voor de e-Gulden en waarom je er wel in zou moeten investeren. Wat wil je dat we nog meer doen?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie