Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 4 ... 10
1
Korte berichten / Koning Wappie: Prinsjesdag special
« Laatste bericht door Nelis Gepost op 19 september 2023, 10:41:54 »
Zoals verspreid onder diverse kanalen:

U bent van harte uitgenodigd om op 19 september klokslag kwart over 1 in de middag, op audientie te komen bij Koning Wappie en de voordracht van de troonrede aan zijn lid, de stalen garnaal, bij te wonen. https://www.twitch.tv/kinghonkspiritsee


Op de verjaardag van Ganesh Chaturthi zal er stilgestaan worden bij de recente media berichtgeving https://www.youtube.com/watch?v=9o7NYLapEk8 en uiteraard wordt er perspectief geboden https://www.sgulden.nl/l/statement-regarding-overall-progress/, bijvoorbeeld middels de uitnodiging om vriend te worden van de Nederlandse Bitcoin, e-Gulden EFL. https://odysee.com/@EFL:c/vriend:c

Vriend van e-Gulden EFL, de Bitcoin van Nederland
In deze video leg ik uit hoe je vriend wordt van e-Gulden EFL, de Bitcoin van Nederland.
odysee.comCroatian TV got to Liberland at the president's birthday party
Many people from abroad tried to get to the president's birthday party but some were arrested. Croatian TV succeded in getting there and spent this significant day in Liberland. Watch the report of Dnevnik Nove TV.
www.youtube.com


Tot slot zal eenieder worden uitgenodigd om deel te nemen aan een speciale verjaardagsuitzending op 29 september a.s. wanneer Liberlander Yoshi Livo zijn verjaardag viert en de nieuwe website, naaromstandighedengoed.nl wereldkundig zal maken en er een crypto-regen over de community zal sprenkelen. Indien u geintresseerd bent om deel te nemen aan het nieuwe initiatief, naaromstandighedengoed.nl, staat het u ten alle tijden vrij om contact op te nemen met de ingezalfde heiligheid. Telegram https://t.me/honklerhangout is hierbij het meest geschikte communicatie middel, maar er zal morgen ook een moment zijn waarbij onderdanen van de koning hun vragen mogen stellen. In Liberland houden we zoals u kan zien wel van een feestje op zijn tijd en hoe meer zielen des te meer onze vreugd gedeeld zal worden, wat mogen we toch van geluk spreken dat we deze ervaring van tijd met elkaar delen en wat hopen wij van harte dat ook u tot het inzich zal komen dat onze poging tot het lanceren van ethisch geld deze fascade legitimeerd.

King HONKspiritSEE
http://Https://Twitch.tv/kinghonkspiritsee https://discord.gg/hKFHb6g
t.me


Wij hopen van harte dat u deel zal nemen aan al de heugelijke festiviteiten die op het programma staan, er valt de financieel ongeletterde Nederlander namelijk nog een heleboel bij te brengen voordat deze de radicale en extremistische keuzes in de routine van alledag zelf zal waarnemen.

Namens Koning Wappie en Cactus Kriebelpink delen wij een vriendelijke e-Gulden EFL groet van nabij Liberland en verheugen ons, morgen om kwart over 1 in de middag, op uw bezoek. https://www.twitch.tv/kinghonkspiritsee

Twitch
Twitch is the world's leading video platform and community for gamers.
www.twitch.tv


Yoshi Livo.


Vanmiddag dus allemaal van harte welkom om op audiente te komen bij Koning Wappie en zijn kroonjuwelen te kussen!!!
2
e-Gulden discussie / VERPLAATST: The Importance of Online Compasses in the 21st Century
« Laatste bericht door bitwise-shifted Gepost op 06 augustus 2023, 19:03:22 »
3
Korte berichten / stream in een uurtje of wat
« Laatste bericht door Nelis Gepost op 21 juli 2023, 02:27:19 »
https://www.sgulden.nl/summer-thoughts/

gaat zo voorgelezen worden, videootje komt in het discord highlight kanaal
4
Korte berichten / Re: Nieuwe tekst: YOLO
« Laatste bericht door Nelis Gepost op 05 juli 2023, 01:41:11 »
en owja, nu sluit ik dit topic dus weer, want ik heb geen behoefte aan een reactie op mijn schrijven, zie het maar als een meededeling, alvast bedankt voor het begrip
5
Korte berichten / Re: Nieuwe tekst: YOLO
« Laatste bericht door Nelis Gepost op 05 juli 2023, 01:40:06 »
Ik denk dat je te pessimistisch bent maar ik kan je verzuchting erg goed begrijpen. Er zijn genoeg mensen die hetzelfde vinden als jij met betrekking tot de grootste wereldproblemen, maar dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat ze de eGulden als oplossing zien. Per slot van rekening is eGulden niet meer dan een voorstel en een oplossingsrichting. Technisch is het wel een heel eind gereed maar je kunt er voorlopig niets mee bewijzen. Voor zover ik het zie hebben we er zo'n tienduizend mensen in diverse toonaarden mee bereikt. Veel verder kun je niet komen als het initiatief moet komen met het actuele groepje van een man of tien, die ieder voor zich worden aangesproken op vrijwilligheid maar ieder met tal van wezenlijke persoonlijke uitdagingen. Het aantal mensen dat de mouwen heeft opgestroopt is aanzienlijk groter, maar na negen jaar wordt het ook een kwestie van lange adem. En soms haken mensen af ja, net zoals dat er mensen bij komen. Maar reken maar dat je door je stellingnames ook de nodige mensen hebt afgestoten die mogelijk het verschil hadden kunnen maken. It's all in the game. Jij bent dan misschien de meest verbale, maar daarmee oogst je hooguit de meeste empathie, zelfmedelijden meegerekend.

Ik zie aan de kwaliteit van je publicaties dat je veel wijzer bent geworden en dat zijn alvast vruchten van je inspanning. Voor wat de eGulden betreft zullen we moeten roeien met de riemen die we hebben. Wat mij betreft is het een propositie te gunste van persoonlijke vrijheid (in eerste instantie in financiele zin) en daarbij zul je de mening en de vrijheid van een ander op de koop moeten toenemen. Dat betekent ook dat je je persoonlijke grenzen mag aangeven en dat je die van anderen moet respecteren.

Ja zeg Bitwise, je mag dan admin rechten hebben op dit forum, maar als ik een topic sluit doe ik dat omdat ik geen zin heb in een reactie.

Ik ben het met je eens, het was een regenachtige dag toen ik mijn tekst schreef en wellicht is het wat negatief, maar mijn moment van 5 jaar geleden gaat niet terugkomen en zoals je zelf hebt mogen ervaren is Yoshi Livo uit Liberland voor de mensen die vasthangen in de papieren werkelijkheid een brug te ver. Overigens had ik begrepen dat die uitzending op NPO3 door zo'n 180.000 mensen was bekeken, dus het bereik is nog ietsje groter geweest dan 10.000 man.

Ik wil nog maar eens wijzen hoe goed ik me voel door dat besluit van toen, want zoals het statement van 10 februari 2020 (nog steeds zichtbaar op de voorpagina) terecht aanmerkt is het niet de bedoeling dat er slechts 1 persoon verantwoording draagt voor de voortgang van het project. Wat had ik het eigenlijk perfect uitgevoerd, die woorden die door de NCTV werden geslouffeerd. Ik mag de Nederlandse overheid toch diep dankbaar zijn dat ze mijn gevoel op die dag in Novi Sad hebben bevestigd en mag van geluk spreken hoe ik die dag niet met hen in zee ben gegaan, als je ziet hoe eenvoudig mensen zich laten volspuiten met ongetest gif dan moet het kinderlijk eenvoudig zijn om mijn persoonlijkheid en ideeen op ieder gewenst moment voor de bus te gooien en zie er dan nog maar eens op een goede manier aan te ontsnappen.

Nu is me dat op het juiste moment gelukt, al is het gebrek aan ondersteuning nu wel iets wat me parten speelt, maar ik ben er ook ten volle van overtuigd dat het tij zal keren zodra EFL een keer zijn nut zal bewijzen. Ik doe dat iedere dag, maar daar wil men momenteel nog niet naar luisteren en dus schreef ik bovenstaande tekst. het maakt op dit moment geen verschil meer wat ik doe of wat ik zeg, want het imago en verhaal wat ik naar buiten kan brengen kan niet door slechts 1 persoon worden doorgedrukt en aangezien er momenteel niemand dat verhaal wil ondersteunen blijft het klein. Behalve dat clubje die zijn werkelijke intenties inmiddels meer dan duidelijk heeft gemaakt is er niemand opgestaan om het verhaal kracht bij te zetten, het is eerder het omgekeerde, tsja, dat is dan maar zo, ik ben van mening dat het verhaal er alleen maar beter door zal worden al blijft het natuurlijk jammer om te constateren dat EFL pas geaccepteerd zal worden nadat men volledig gebroken is. Nu is er nog de kans om de voorsprong van Nederland in te zetten om het geheel echt enorm sterk te maken, maar Nederland kiest ervoor om te wachten tot ze op achterstand staan voordat ze gaan handelen, dat is een keuze die ik niet van mijn voormalige landgenoten had verwacht, maar wel een conclusie die ik met de dag beter kan accepteren.
6
Korte berichten / Re: zinloos
« Laatste bericht door Nelis Gepost op 05 juli 2023, 01:22:01 »
Toevallig had ik het bericht gisteren gelezen, geen tijd gekregen om erop te reageren. Achja, ik had nu niet echt de verwachtig dat grumpy grandpa zijn mening zou bijstellen, want die roept al 7 jaar dat alles hier vergeefse moeite is, maar wil dat toch om de zoveel tijd nog even melden zodat men zijn boodschap niet vergeet. Stel je toch eens voor dat er een gezellige sfeer zou ontstaan, dat is voor grandpa niet grumpy genoeg, je zou er toch niet aan moeten denken dat er mensen plezier beleven aan de ondergang van het europensioen.

Het voordeel van zulke negativiteit is natuurlijk dat we dan achteraf kunnen zeggen dat we het echt verdient hebben. Het doet mij een beetje denken aan de NLG aanhang die tijden lang het hele internet wilde overtuigen dat EFL helemaal niet voorstelde. Gezien EFL een communitycoin is bepaalt de community welk beeld er naar buiten wordt gebracht en wat die NLG-ers ogenschijnelijk niet in de gaten hadden is dat er een veel groter probleem is dan de populariteit van EFL, dat is namelijk de ondergang van de euro en de economie die daarmee samenhangt. Tot de dag van vandaag is dat voor veel mensen een onderwerp waarvoor ze hun ego niet aan de kant willen zetten, als er niet voldoende naar ze geluisterd wordt geven ze de moed al snel op, ik heb er na 9 jaar ook maar even de brui aan gegeven, we wachten gewoon rustig af tot het duidelijk wordt hoezeer Nederland met de euro in de aap is gelogeerd zodat we daarna kunnen terugkijken hoe 17 miljoen mensen het al 9 jaar laten afweten.

Mijn nieuwe kunstwerk begint inmiddels vorm te krijgen, maar helaas, deze staat niet te koop voor EFL's, daarvoor vind ik mijn werkje te waardevol, voorlopig zet ik er nog geen prijs op, maar ik kan wel meedelen dat het heerlijk genieten is om een tijd lang niet naar de valse klaagzang van onze grumpy gandpa te luisteren, het bevalt me prima in het zonnetje!
7
Korte berichten / zinloos
« Laatste bericht door grumpy grandpa Gepost op 04 juli 2023, 15:36:03 »
Tegen beter weten in had ik hier nog eens een wat dieper gravende discussie opgestart. Op één zeer positieve en uitgebreide reactie van Bitwise na, die vond dat dit al veel eerder had moeten gebeuren, is elke reactie verder uitgebleven. Conclusie: Zonde van de moeite van mij en Bitwise en niet interessant om er mee door te gaan. Er zijn betere media om zinvolle stukken te schrijven.
8
Tips / Re: vrijheidsbeleving met e-gulden
« Laatste bericht door bitwise-shifted Gepost op 26 juni 2023, 20:40:49 »
Ha,  je hebt de reply-functie gevonden! Mooi. Kan er weer een beschuldiging van vrijheidsbeperking worden weggestreept.

En bedank voor je nieuwe werkstuk, want het zijn cruciale vragen en suggesties. Je stuurt wel een bepaalde richting in maar anderen mogen dat ook bijsturen. Als voorzet is het prima. En ik zal er zelf nog wel een voorzet aan toevoegen.

Je ziet het huidige financiële systeem als onrechtvaardig. Als we het wat subjectieve begrip "onrechtvaardig" bij de kop pakken, dat heeft dat begrip verschillende aspecten. Ik bekijk die algemeen en geef een aanzet voor crypto maar juist daar is een andere visie van belang.
Onrechtvaardig is zwak uitgedrukt. Ik noem het zeer onrechtvaardig en kan daar eenvoudig objectieve maatstaven aan toevoegen. Vanuit een individu beredeneerd is alles subjectief. Doortrapt is het als je stelt dat je te vertrouwen bent. Wat bedoel je met "Ik bekijk die algemeen"? Zinspeel je daarmee op objectiviteit? Ik kan je helpen met een stukje statistiek waar niet aan te tornen valt.  De feiten zeg maar: https://www.federalreserve.gov/releases/z1/dataviz/dfa/distribute/chart. Daaraan zie je dat de onderste 50% van de bevolking slechts beschikt over 2% van het totale vermogen. Als je naar die grafiek kijkt dan is de betreffende gele band nauwlijks zichtbaar. Je kunt daar niet met een andere visie tegenaan kijken. Ja, je kunt op je kop gaan staan maar de bottom-line komt op hetzelfde neer. Geld is macht en de onderste 50 procent kan geen kant op.

Dan kun je nog zeggen dat die onderste 50% het aan zichzelf te danken heeft. Liever lui dan moe of te dom of zo. Toon maar eens met statistiek aan dat dat niet zo is. Natuurlijk heeft de huidige elite alle mogelijkheden om daarop te zinspelen en om materiaal over ons uit te gieten die de waarheid verhullen. Het is ook omgelooflijk stom (Niet alleen in financieel opzicht) om daar tegen in te gaan. Lees John Perkins maar eens en neem maar van mij aan dat het een tip van de sluier is: https://en.wikipedia.org/wiki/Confessions_of_an_Economic_Hit_Man. Om van Julian Assange maar niet te spreken.

Dan zou je misschien nog kunnen zeggen dat onrechtvaardigheid niets met een financieel systeem te maken heeft, maar dat is nu net het punt. Het gaat om de ongebreidelde toegang tot geld van de elite, om de aantoonbare scheve verdeling daarvan en de criminele intenties daarom heen. Perkins laat klink en klaar zien hoe leningen = "de toegang tot FIAT geld" het middel zijn om de meerderheid in een wurggreep te brengen en te houden.


1. De ongelijke verdeling van rijkdom:
Algemeen punt: Het financiële systeem heeft geleid tot een aanzienlijke ongelijkheid in de verdeling van rijkdom. Er is een groeiende kloof tussen de welvarende bovenklasse en de rest van de bevolking. Deze ongelijkheid kan leiden tot sociale spanningen en beperkte kansen voor mensen met minder financiële middelen.
Crypto: Ook hier een enorme ongelijkheid. De early adopters beschikken over onevenredig grote aantallen munten. Voor de "onderklasse" is crypto onbereikbaar. Ik zie op dit aspect geen verschil maar sta open voor argumenten.

Dat is unfair in veel opzichten. Goed de marktkapitalisatie van crypto is net 1 Triljoen dollar. Die van Bitcoin de helft.
De Bitcoin verdeling is moeilijk te bepalen maar een beeld schept de rich-list: https://btc.cryptoid.info/btc/#!rich. Het is niet onwaarschijnlijk dat Bitcoinbezit in zekere zin het dollarbezit weerspiegeld. Probeer maar eens een Bitcoin te kopen als arme sloeber. Sterker nog, als je als arme sloeber het geluk had (en de slimheid bezat) om in een vroeg stadium Bitcoin te kopen dan is de neiging om er een vakantie-onderkomen van te kopen of het te gebruiken als een goede aanvulling op pensioen al snel erg groot.

Maar bedenk nu eerst dat die 1 Triljoen slechts een derde is van het totale bezit van die armste 50% en minder dan 1 % van het totale vermogen. Iedereen heeft nog alle kansen om in te stappen. Het crypto-bezit mag dan momenteel onevenredig zijn, maar het heeft weinig met onrechtvaardigheid te maken. En dat was de insteek. Nogmaals, 1 EFL per Nederlander zou voldoende moeten zijn. 8 eurocent! Onrechtvaardig? Reageer daar eens op!


2. Speculatie en financiële crises:
Algemeen punt: Het financiële systeem moedigt soms speculatieve praktijken aan die leiden tot volatiliteit en financiële crises. Dergelijke crises hebben vaak een verwoestende impact op de bredere economie en treffen vooral degenen die het minst in staat zijn om zichzelf te beschermen, zoals de arbeidersklasse en de middenklasse.
Crypto: Is eigenlijk uitsluitend speculatief. Het heeft geen onderliggende waarde en de koers is gebaseerd op het bekende "greater fool principe".

Juist, behalve het woordje soms! Zojuist hadden we het over onrechtvaardig, maar daarbij keken we alleen naar vermogen. Dat is tenminste nog bezit. Volgens het Credit Suisse Global Wealth Report van 2021 bedroeg de totale wereldwijde rijkdom ongeveer $431 Triljoen. Maar nu haal je speculatie erbij. Hoe groot zou het bedrag zijn dat op het spel is gezet? Als je niets hebt kun je ook niets op het spel zetten zou je zeggen. Maar dat geld alvast niet voor banken die zelf slechts een paar procent onderpand hoeven te hebben voor hetgeen zij uitlenen. Het zegt niets over de hoeveelheid risico die zij nemen.

Zet daar cryptogeld tegenover. Dat kun je niet uitlenen als je het niet hebt. Daarmee is het uitlenen van crypto puur speculatief terwijl het bezit van cryptogeld puur bezit is. Dat weerhoud niemand ervan om te speculeren maar dat is tevens veel eerlijker.

Nu heb je het natuurlijk over de waarde van cryptogeld tegenover fiatgeld en de waardes onderling, maar dan vergelijk je appels met peren. Wat zijn we nu aan het doen? Een financieel systeem gebouwd op FIAT vergelijken met een systeem gebouwd op crypto toch? In ieder geval kun je dan niet de onderlinge waarde vergelijken omdat een systeem gebaseerd op crypto uitsluitend bestaat uit crypto. Ik mag aannemen dat een systeem gebaseerd op crypto de totale waarde aanneemt van alles dan nu in Fiat wordt uitgedrukt. Dat op zich zou al handig zijn om te weten want nu weten we het niet. De complexiteit van geldhoeveelheden en FIAT-derivaten is enorm. Geldhoeveelheid wordt wel uitgedrukt in M1 M2 en M3 (https://nl.wikipedia.org/wiki/Geldhoeveelheid) en m3 voor de euro staat momenteel op 16 Triljoen, alles tot een looptijd van twee jaar. Maar wie leent wat aan wie? De aardigheid van crypto is dat we de geldhoeveelheid wel kennen; Heel nauwkeurig zelfs zolang we alles maar uitdrukken in Bitcoin. Zo weet je waar je aan toe bent als je op het punt staat om een eGulden te accepteren.


3. Macht van financiële instellingen:
Algemeen punt: Grote financiële instellingen, zoals banken en investeringsmaatschappijen, hebben vaak aanzienlijke macht en invloed in het financiële systeem. Dit kan resulteren in een situatie waarin beslissingen worden genomen in het belang van deze instellingen, ten koste van het algemeen welzijn. Bovendien hebben sommige financiële instellingen zich beziggehouden met roekeloos gedrag en riskante investeringen die schadelijk kunnen zijn voor de bredere economie.
Crypto: Kan op dit punt beter scoren mits men het probleem van acceptatie als financieel middel breed weet neer te leggen. 

Mooi, dan hoef ik op dit punt wat minder energie in te zetten. Alleen acceptatie is geen criterium als je de twee systemen met elkaar vergelijkt. Dan moet je kunnen zeggen "Wat is het beste systeem als het ander niet zou bestaan". Pas dan kom je tot een motief voor het een of het ander. Ik zal op je voorzet even inhaken met de kreet "too big to fail". "Te" is natuurlijk nooit goed maar het is duidelijk dat dat wel de huidige situatie is. "To big to fail" is ongezond per definitie en dat geldt voor veel van die grote financiële instellingen, zoals banken en investeringsmaatschappijen.


4. Gebrek aan transparantie:
Algemeen punt: Het financiële systeem kan complex en ondoorzichtig zijn, waardoor het moeilijk is voor gewone mensen om te begrijpen hoe het werkt en welke gevolgen het heeft voor hun leven. Dit gebrek aan transparantie kan leiden tot wantrouwen en frustratie bij het publiek.
Crypto: De complexiteit van crypto is zodanig dat 90% zegt er nauwelijks iets of helemaal niets van te begrijpen. Hier scoort crypto totaal niet. Voor de meeste mensen is crypto onbereikbaar en is het alleen geschikt voor een zeer kleine technisch onderlegde elite

Gebrek aan transparantie en complexiteit zijn natuurlijk twee totaal verschillende zaken. Als ik jou zeg dat 4+5 gelijk is aan 8+1 en jij kunt niet rekenen dan zul je me met groot ongeloof aankijken. Dan is 4+5 toch duidelijk iets anders als 8+1 ?! Je beschuldigt me vast van complexiteit, maar ik ben super transparant. Ik kan het je uitleggen en zo geldt dat ook voor crypto.
Crpyto is wiskunde en zo geldt dat ook voor algebra. Voor beiden gebruik je al snel een rekenmachine.

Maar misschien heb je het over de waarde van crypto, dat die minder transparant is dat die van FIAT. Nou, juist niet. Neem nu Bitcoin, waarvan je weet dat het er 21Miljoen zijn. Kan het duidelijker dan dat? Je kunt het ook niet aan iemand uitlenen zonder het fysiek over te dragen. Het totaal blijft 21 Miljoen. Maar probeer maar eens aan iemand te vragen hoeveel euro's er zijn. In het beste geval begint hij te raaskallen over m1, m2 en m3. Niemand weet het. Hoezo transparant?


5. Negatieve impact op het milieu:
Algemeen punt: Het huidige financiële systeem heeft vaak een negatieve invloed op het milieu. Het stimuleert economische groei ten koste van natuurlijke hulpbronnen en draagt bij aan klimaatverandering. De kosten hiervan worden vaak niet voldoende internaliseerd, waardoor de lasten worden afgewenteld op toekomstige generaties en kwetsbare gemeenschappen.
Crypto:Het energieverbruik van munten als Bitcoin is dusdanig dat het alleen om die reden hier en daar al verboden is.

Dat moet je net tegen de eGulden community zeggen. De marketcap bedraagt momenteel 58,7905332 BTC. De hoeveelheid rekenkracht die momenteel wordt ingezet om het eGuldensysteem overeind te houden bedraagt momenteel 40 MH/s hetgeen ongeveer 40 Watt vraagt. Het verbruik van een enkele straatlantaarn. Waar heb je het over? Maar misschien moet je eGulden ook zien als een waakvlammetje. Niet dat het stroomverbruik omhoog moet bij doorslaand succes, maar omdat er meer miners zullen toestromen om een graantje mee te pikken.

Overigens hoef je de Bitcoin maximalisen  er maar op na te slaan om te weten dat dat energiegebruik heel betrekkelijk is, zeker als je het vergelijkt met het huidige financiële systeem en daar hadden we het over.Samenvattend
Niet iedereen zal het er door de vele meningen die mogelijk zijn, over eens zijn dat het financiële systeem als geheel onrechtvaardig is. Er zijn ook mensen en maatschappelijke stromingen die geloven dat het systeem in principe wel rechtvaardig is, maar dat het een aantal verbeteringen en hervormingen nodig heeft om de hiervoor genoemde problemen aan te pakken. Deze verbeteringen liggen echter vaak op een maatschappelijk en politiek niveau en niet op een technisch vlak. Daardoor is het de vraag of crypto op het gebied van (on)rechtvaardigheid veel zal kunnen betekenen. Het is minimaal de vraag of onrechtvaardigheid zonder oneindige discussies als punt ten gunste van crypto te gebruiken is.

Jammer dat je hier vervalt in vaagheden, maar misschien symboliseert dat de kracht van het huidige financiele systeem. Misschien kan het verbeterd worden ja, maar aan de andere kant staat het op het punt van instorten. Ik neem aan dat deze sessie niet als een oneindige discussie gezien kan worden. Er kan zeker meer ten gunste van crypto aan worden toegevoegd. Ook crypto voorkomt niet dat mensen elkaar de hersens inslaan, maar verbeteringen op maatschappelijk en politiek niveau zijn zeker een interessante aanleiding om nog een post aan te wagen. Kom maar op.
9
Tips / Re: vrijheidsbeleving met e-gulden
« Laatste bericht door grumpy grandpa Gepost op 25 juni 2023, 10:39:03 »
Bitwise definieert in het niet beantwoordbare
Re: Nieuwe tekst: YOLO Reactie #1 Gepost op: 19 juni 2023, 13:31:02
e-gulden als een propositie voor persoonlijke vrijheid.

Dat is een interessante stelling. Daar lees ik uit dat e-gulden mensen een vrijheidsbeleving zou kunnen geven die elders niet of moeilijk te krijgen is. Tegelijkertijd zou e-Gulden dan ook de typische beperkingen in de vrijheid van mensen weg moeten kunnen nemen. Beperkingen in je vrijheid die in de literatuur veel genoemd worden zijn bijvoorbeeld:


Welkom grumpy grandpa. Misschien de antwoord-functie gemist, maar als je op het specifieke bericht klikt moets deze rechtsboven in beeld komen. Een bijzonder interessante voorzet overigens in de vorm van vragen die al lang beantwoord hadden moeten zijn en ergens bovenin de eGulden website hadden mogen prijken. Antwoorden is echter niet heel eenvoudig en vraagt om een project op zich. En vooral een brede discussie. De kans dat die duscussie ontstaat acht ik voorlopig niet zo groot dus laten we er eerst maar eens wat eerste gedachtes tegen aan zetten. Ik heb de wijsheid echt niet in pacht, maar een paar punten zijn met wiskundige zekerheid te beantwoorden. Je vragen laat ik veder in tact en ik antwoord met groene tekst.

Maar eerst een pas op de plaats als het gaat om het nut van EFL, waarbij een betere vrijheidsbeleving slechts een enkel punt is.
Het werkelijke nut is veel meer existentieel omdat het bestaande financiele systeem zeer onrechtvaardig is. Er MOET een andere oplossing komen om te voorkomen dat we belanden in volledige onvrijheid. Bitcoin in combinatie met communitycoins zoals e-Gulden is een veelbelovende oplossingsrichting met nog veel onbeantwoorde vragen.


Je ziet het huidige financiële systeem als onrechtvaardig. Als we het wat subjectieve begrip "onrechtvaardig" bij de kop pakken, dat heeft dat begrip verschillende aspecten. Ik bekijk die algemeen en geef een aanzet voor crypto maar juist daar is een andere visie van belang.

1. De ongelijke verdeling van rijkdom:
Algemeen punt: Het financiële systeem heeft geleid tot een aanzienlijke ongelijkheid in de verdeling van rijkdom. Er is een groeiende kloof tussen de welvarende bovenklasse en de rest van de bevolking. Deze ongelijkheid kan leiden tot sociale spanningen en beperkte kansen voor mensen met minder financiële middelen.
Crypto: Ook hier een enorme ongelijkheid. De early adopters beschikken over onevenredig grote aantallen munten. Voor de "onderklasse" is crypto onbereikbaar. Ik zie op dit aspect geen verschil maar sta open voor argumenten.

2. Speculatie en financiële crises:
Algemeen punt: Het financiële systeem moedigt soms speculatieve praktijken aan die leiden tot volatiliteit en financiële crises. Dergelijke crises hebben vaak een verwoestende impact op de bredere economie en treffen vooral degenen die het minst in staat zijn om zichzelf te beschermen, zoals de arbeidersklasse en de middenklasse.
Crypto: Is eigenlijk uitsluitend speculatief. Het heeft geen onderliggende waarde en de koers is gebaseerd op het bekende "greater fool principe".

3. Macht van financiële instellingen:
Algemeen punt: Grote financiële instellingen, zoals banken en investeringsmaatschappijen, hebben vaak aanzienlijke macht en invloed in het financiële systeem. Dit kan resulteren in een situatie waarin beslissingen worden genomen in het belang van deze instellingen, ten koste van het algemeen welzijn. Bovendien hebben sommige financiële instellingen zich beziggehouden met roekeloos gedrag en riskante investeringen die schadelijk kunnen zijn voor de bredere economie.
Crypto: Kan op dit punt beter scoren mits men het probleem van acceptatie als financieel middel breed weet neer te leggen. 

4. Gebrek aan transparantie:
Algemeen punt: Het financiële systeem kan complex en ondoorzichtig zijn, waardoor het moeilijk is voor gewone mensen om te begrijpen hoe het werkt en welke gevolgen het heeft voor hun leven. Dit gebrek aan transparantie kan leiden tot wantrouwen en frustratie bij het publiek.
Crypto: De complexiteit van crypto is zodanig dat 90% zegt er nauwelijks iets of helemaal niets van te begrijpen. Hier scoort crypto totaal niet. Voor de meeste mensen is crypto onbereikbaar en is het alleen geschikt voor een zeer kleine technisch onderlegde elite

5. Negatieve impact op het milieu:
Algemeen punt: Het huidige financiële systeem heeft vaak een negatieve invloed op het milieu. Het stimuleert economische groei ten koste van natuurlijke hulpbronnen en draagt bij aan klimaatverandering. De kosten hiervan worden vaak niet voldoende internaliseerd, waardoor de lasten worden afgewenteld op toekomstige generaties en kwetsbare gemeenschappen.
Crypto:Het energieverbruik van munten als Bitcoin is dusdanig dat het alleen om die reden hier en daar al verboden is.

Samenvattend
Niet iedereen zal het er door de vele meningen die mogelijk zijn, over eens zijn dat het financiële systeem als geheel onrechtvaardig is. Er zijn ook mensen en maatschappelijke stromingen die geloven dat het systeem in principe wel rechtvaardig is, maar dat het een aantal verbeteringen en hervormingen nodig heeft om de hiervoor genoemde problemen aan te pakken. Deze verbeteringen liggen echter vaak op een maatschappelijk en politiek niveau en niet op een technisch vlak. Daardoor is het de vraag of crypto op het gebied van (on)rechtvaardigheid veel zal kunnen betekenen. Het is minimaal de vraag of onrechtvaardigheid zonder oneindige discussies als punt ten gunste van crypto te gebruiken is.
10
Tips / Re: vrijheidsbeleving met e-gulden
« Laatste bericht door grumpy grandpa Gepost op 22 juni 2023, 13:24:51 »
Hartelijk dank voor je reactie. Ik kom er nog uitgebreid op terug want één ding is uit je antwoord al duidelijk: Invoering van een cryptomunt als e-gulden is wel iets meer dan een blockchain in de lucht krijgen en houden. Dat wisten we al maar het kan nooit kwaad het eens goed op een rij te zetten. Overigens ben ik bekend met de reactieknop maar iemand met een voorkeur voor vrijheidsbeperking heeft er een slotje opgezet :) :)Meer reacties zijn natuurlijk zeer welkom. Samen kun je ergens komen, nietwaar?
Pagina's: [1] 2 3 4 ... 10