Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - bitwise-shifted

Pagina's: 1 2 3 4 [5] 6 7
61
    Deze post is een aanzet om de eigenschappen van de nieuwe portemonnee te behandelen en om daarop te reageren.
    De doelstelling is om in de volgende nieuwsbrief alle uitdagingen als opgelost te presenteren. In de tussentijd lijkt het nodig om na te denken over aanvalsplannen en om actuele gebruikers te helpen om anderen zo eenvoudig mogelijk met de e-Gulden in aanraking te brengen.

    De zes punten die zijn genoemd in de nieuwsbrief zijn hieronder herhaald. Dit zijn natuurlijk lang niet alle drempels voor de acceptatie van de e-Gulden. De enquête laat redelijk duidelijk zien dat techniek niet eens de belangrijkste drempel lijkt te zijn omdat het merendeel niet voldoende creativiteit lijk te hebben om te bedenken wat je met de e-Gulden kan doen (50% (van de 30) klikt op punt 5 : Weet niet wat ik moet doen met..).


    Als we het makkelijker maken komt er ook meer mentale ruimte beschikbaar om over de toepasbaarheid na te denken dus focussen we ons op de volgende punten :

Uitdaging 1 : Installatie en eerste gebruik
De huidige e-Gulden-software moet je downloaden en installeren. Daarna moet je vele uren wachten voordat de software synchroon loopt met het met het netwerk. Op de iPad en de iPhone is de e-Gulden software niet beschikbaar. Alleen de Android-versie werkt acceptabel. De software moet dus z.s.m. voor alle smartphones beschikbaar komen!

De nieuwe portemonnee wordt onmiddelijk beschikbaar door efl.nl te bezoeken. Je hoeft dus geen installatiewerk te doen en geen enkel persoonsgegeven ter beschikking te stellen. De portemonnee is ontworpen als een APP en iedereen met een desktop-pc of smartphone beschikt over identieke gebruiksmogelijkheden. Daarmee is de eerste uitdaging volledig weggenomen.

Uitdaging 2 : Systeembelasting
De huidige e-Gulden software werkt eigenlijk het best als deze permanent aan staat. Dit is niet voor iedereen even praktisch. Zou dus niet moeten!

Miners en iedereen met een traditionele portemonnee, die de mogelijkheid hebben om hun systemen permanent online te laten, onderhouden het e-gulden netwerk. De nieuwe portemonnee doet dat niet. Sterker nog, terwijl aan het gebruik van de traditionele portemonnee transactiekosten verbonden zijn is het gebruik van de nieuwe portemonnee volledig gratis. Je kunt dus zonder verlies onbepert 0.00000001 EFL heen en weer blijven sturen tussen twee portemonnees. De nieuwe portemonnee is desondanks voorzien van een aantal stimulansen om de traditionele portemonnee te blijven gebruiken. Dat zijn de volgende :

  • Er is een automatische overloop ingebouwd, die je zelf kunt instellen, van de nieuwe portemonnee naar de oude portemonnee. Zodra een portemonnee te vol wordt stroomt het teveel over in de traditionele portemonnee. Natuurlijk alleen als je die twee hebt gekoppeld.
  • We vergelijken de traditionele portemonnee met een kluis en de nieuwe portemonnee met een portemonnee. Terwijl de traditionele portemonnee volledig verbonden is met het e-Gulden netwerk is de nieuwe portemonnee afhankelijk van extra dienst daarbovenop. Dat is dus een compromis, maar een compromis om te kunnen werken aan een volgende generatie software en in de tussentijd optimaal gebruiksgemak te bieden.
  • De beeldspraken "kluis" en "portemonnee" typeren de verhouding tussen de beide "portemonnees" sterk. Zet de voor en nadelen van een kluis en een portemonnee maar eens op een rijtje.

Uitdaging 3 : Inloggen en wachtwoorden zijn hinderlijke drempels voor praktisch gebruik
Om veilig met de traditionele e-Gulden software om te gaan moet je eigenlijk een lang en moeilijk wachtwoord gebruiken en je moet ook handmatig zorgen voor regelmatige back-ups/kopieën die je vervolgens ergens veilig moet opslaan. Alleen dit al weerhoudt vele mensen om structureel met de e-Gulden aan de slag te gaan!

Dit probleem is volledig weggenomen. De nieuwe portemonnee genereert een privé-sleutel die gekoppeld wordt aan het apparaat dat je gebruikt. Die privé-sleutel moet je eenmalig veilig opslaan, maar daarna hoef je nooit meer in te loggen. De portemonnee wordt daarmee zo veilig als dat je apparaat zelf is. Optioneel kun je de nieuwe portemonnee voorzien van een pincode voor extra veiligheid. Dit is dus net zo veilig, of met pin veel veiliger, dan je huidige portemonnee in broekzak of tas.

Uitdaging 4 : De lange, niet te onthouden rekeningnummers
Elektronisch geld (dus ook de e-Gulden) gebruikt gruwelijk lange rekeningnummers, die totaal niet te onthouden zijn, en nog langere & onleesbare transactiecodes. Op dit moment kun je hier alleen maar mee werken door te knippen en te plakken (of te scannen). Niet erg elegant!

Hier zijn twee "revolutionaire" verbeteringen op aangebracht:

  • Je kunt je portemonnee een naam geven en die naam fungeert dan als bestemmingsadres. Dat mag Jan, Piet of Els zijn, maar ook een emailadres, als het maar niet bezet is door iemand anders.
  • Je hoeft een portemonnee niet eens een naam te geven om e-guldens te ontvangen. Je kunt als ontvanger een betaalbon aanmaken met het gewenste bedrag en wat commentaar. Zo'n bon krijgt een nummer en dat nummer geef je aan de betalende partij. Meestal bestaat dat nummer uit één cijfer. Misschien even wennen, maar makkelijker en veiliger dan near field communication (nfc).

Uitdaging 5 : Het omrekenen van E-Guldens naar Euro's en andersom
De euro waarde van de e-Gulden wordt niet in de software weergegeven. Als je iemand 10 Euro in EFL wilt betalen moet je eerst op het internet kijken wat de koers van de e-Gulden is. Lastig!

In de nieuwe portemonnee kun je een bedrag in Bitcoin, Euro of e-Gulden invoeren. De omrekenwaarde wordt bepaald aan de hand van de gemiddelde prijs van Bitcoin de afgelopen 24 uur en de gemiddelde e-Fuldenprijs op de belangrijkste beurzen. Die beurskoersen worden actueel weergegeven in de nieuwe portemonnee in een speciale statistiek-klapper. Natuurlijk is iedereen vrij om zich daaraan te houden. De een vindt de e-Gulden misschien net iets meer waard dan de ander. Het is in ieder geval een praktische voorzet.

Uitdaging 6 : Het is niet eenvoudig om aan e-Guldens te komen.
Je moet ze meestal op een "beurs" kopen en je min-of-meer als handelaar gedragen. Veel te lastig voor algemeen gebruik!

De nieuwe portemonnee is voorzien van een mechanisme om Euro's om te ruilen voor e-Guldens. Het mechanisme is net zo eenvoudig als het kopen van Bitcoins bij Bitonic.[/list]

62
e-Gulden discussie / Open source doodsklap voor elektronisch geld
« Gepost op: 01 mei 2015, 21:12:26 »
Even een korte reaktie op het artikel
http://elektronischgeld.blogspot.nl/2015/05/open-source-doodklap-elektronisch-geld.html
Dit artikel is een aanzet voor de discussie of ook elektronisch geld niet beter beheerd moet worden dan op dit moment lijkt te worden nagestreefd, zoals beter centraal aanspreekpunt, beter management en minder open-source.

Op de eerste plaats is open-source voor bijna niemand "open source" en als zodanig is het alleen te controleren als je verstand van programmeren hebt. Als je het zuiver op de graat speelt moet je bij open source ook van de source uitgaan voordat je het gaat gebruiken en moet je buitengewoon voorzichtig zijn met het accepteren van het "gereed product", de executable zogezegd. Ook bijdragen aan het bouwen van open-source is een proces dat verre van democratisch is. Het zijn communities van meer en minder ingewijden. Als ik wil dat Bitcoin zich anders gaat gedragen dan heb ik twee keuzes : Ik werk me in het development team door positieve bijdragen, werf respect en krijg zeggenschap of ik maak een kopie van het geheel en begin op eigen houtje. Dat laatste initiatief kan dan geen Bitcoin meer heten.

Bitcoin (en e-Gulden voor wat dat betreft) heeft echter een bijzondere afwijking die de open-source discussie minder relevant maakt.  Dat is dat de software in dienst staat van een nieuw fenomeen en dat is de blockchain. Die blockchain representeert een bal met waarde en deze blockchain dicteert hoe de software zich moet gedragen. Niet andersom ! Daar zit hem de crux en daarin verschilt Elektronisch geld-software van Open-source : Electronisch geld valt niet te managen. De bal van waarde is volledig doorzichtig en iedereen kan zijn computer erop aansluiten en een stukje van die bal in eigendom nemen door iemand anders, die een stukje van die bal bezit, lief aan te kijken. Door de eigenschappen van de blockchain krijgt ieder fragment, iedere satoshi of desnoods nog kleiner, de eigenschappen van geld. Die geld-eigenschappen zijn superieur aan alle geldsoorten die we tot nu toe hebben gekend met betrekking tot zeldzaamheid, draagbaarheid, herkenbaarheid, houdbaarheid en deelbaarheid.

Het feit dat er C++ kennis in de communities rond Elektronisch geld aanwezig is is logisch, maar dat betekent niet dat deze personen ineens een aan bankdirekteuren gelijkwaardige verantwoordelijkheid dragen. Alleen een C++ kenner weet dat zijn C++ kennis eigenlijk nauwelijks relevant is in verband met Bitcoin. De Bitcoin/e-Gulden software is niet meer dan een bijeenraapsel van een flinke verzameling open-source software bibliotheken en C++ is daarbij een heel dun lijmlaagje. Het is wel te begrijpen, maar volstrekt onnodig dat hierdoor een soort afgunst van bankdirecteuren richting C++ specialisten zou ontstaan. Kennis is macht nietwaar. In dit geval is het enige voordeel van extra kennis dat je weet hoe het werkt. Om te beseffen dat het echt geld is heb je die kennis niet nodig. Daarvoor hoef je alleen maar te weten dat dat wat je in handen hebt zeldzaam is, draagbaar, herkenbaar, houdbaar en deelbaar.

Wat wil je nog meer ? Controle of sturing ? Bah ! Lees 1984 van George Orwell nog maar eens een keertje. Mocht op mijn leeslijst dus is nog literatuur ook.


63
Tips / Boekhouding met e-Gulden
« Gepost op: 28 april 2015, 09:55:54 »
Nelis heeft in een hoekje op het Forum er al eens iets over gepost, maar ik kwam dit artikel tegen dat redelijk goed te volgen is.
Het komt erop neer dat een factuur die met Electronisch geld mag worden betaald gewoon in Euro's in de boeken wordt gezet. Als de betaling plaatsvindt wissel je het Elektronisch geld (eventueel fictief) onmiddellijk om in Euro's en boek je het verschil als koersverschil.

http://www.ondernemeneninternet.nl/weblog-over-ondernemen/hoe-verwerk-je-bitcoin-facturen-in-je-boekhouding.html

Als je het Elektronisch geld zelf in je boekhouding wilt opnemen opnemen dan ontstaat een kruispost constructie (je verkoopt het Elektronisch geld feitelijk aan jezelf) en het elektronisch geld komt op de balans met een waarde die aan een dagkoers onderhevig is.

Ik neem aan dat Nelis hier het laatste woord gaat hebben :)

64
Alternatief geld / Bitcoin Foundation in zwaar weer
« Gepost op: 09 april 2015, 11:23:08 »
http://www.coindesk.com/dissent-lingers-bitcoin-foundation-bankruptcy/

Blijkbaar bestaat de Bitcoin foundation niet uit alleen vrijwilligers, of is ook vrijwilligheid eindig ? Tering naar de nering zetten is in ieder geval een goede zaak, want Bitcoins bijdrukken gaat even niet lukken.

65
Tips / Wachtwoorden
« Gepost op: 02 april 2015, 10:22:35 »
Wachtwoorden blijven een vervelend maar noodzakelijk kwaad en een niet te onderschatten verantwoordelijkheid. Je kunt denken "ïk ben maar een kleine vis" of "wie gaat mij nu beroven" of andere "het zal wel"'s maar het is toch goed om af en toe na te denken over waar je mee bezig bent op dit punt.

De aanleiding voor deze post is dat ik het volgende artikel tegenkwam waar e.e.a. goed op een rijtje staat : https://hacked.com/create-secure-password/

Om een lang verhaal kort te maken is er maar één goed advies en dat is om een wachtwoord-manager in gebruik te nemen. Zorg voor een wachtwoord-manager die op al je devices beschikbaar is. Gebruik zeker niet de ingebouwde wachtwoordsystemen in chrome en firefox. Zorg er vervolgens voor dat al je wachtwoorden 12 karakters lang zijn of meer. En tenslotte, zorg voor een goede backup van het wachtwoord-bestand.

66
Tips / Tips en tips-historie
« Gepost op: 02 april 2015, 10:01:48 »
Door een opschoonaktie in oktober 2014 zijn een hoeveelheid tips op de achtergrond geraakt. Bijvoorbeeld e-Gulden Forum » Overig » Archief » Pré 10-2014 » Ideeën en suggesties) . Naarmate de tijd verstrijkt wordt de relevantie van die oude materie geringer, maar voor nieuwkomers loont het mogelijk om hier nog eens doorheen te bladeren.

Echte tips komen toch een beetje verspreid te staan in zo'n forum. Daarom hier een voorzet voor een index. Als ik er een tegenkom voeg ik hem toe. PM me desnoods als ik er over het hoofd zie.


67
Vandaag kwam ik dit schrijnende artikel tegen...  :(
http://delangemars.nl/2015/03/20/sociale-dienst-hoekse-waard-huurt-voor-200-000-detective-in/

Dit is uiteraard geen uitzonderingssituatie, echter bereiken de meeste zaken het nieuws niet....Dit artikel wordt gelukkig druk heen en weer getwitterd.
Mijn voorstel is dan ook om de RSD bij te voegen in de DOOC-lijst.

Het sociale deel van de afkorting RSD is ver te zoeken....ik vraag me vaak af of het nog gekker kan allemaal, dit soort artikelen beantwoorden die vraag met een volmondige JA... :(
Als je dan ziet dat er miljoenenfraudes gepleegd worden door politici en "legale" zelfverrijking plaatsvindt in de top van het bankenwezen, vraag je je toch sterk af waar de normen en waarden blijven en hoe het mogelijk is dat deze mensen hiermee wegkomen, vaak middels het wegpromoveren van deze mensen als ze "betrapt"worden i.p.v. ze te bestraffen zoals met het gewone voetvolk ook gebeurt.
Blijkbaar geldt de wet niet voor iedereen en wordt er met meer dan 2 maten gemeten.

Ik zeg, steun de vrouw uit het artikel door je stem te geven zodra het stemtopic voor de RSD is aangemaakt.

68
Politiek & maatschappij / e-gulden in oorlog-situaties
« Gepost op: 20 maart 2015, 09:23:46 »
Als je over een alternatief voor fiat-geld nadenkt moet je ook de volledige verantwoordelijkheid willen nemen met die oplossing. Dat is geen kleine uitdaging. Hoe je het ook draait of keert, Internet is een onmisbare schakel. De kans dat internet volledig plat gaat is klein, maar niet uitgesloten. Als Internet daarna niet meer kan worden opgestart, dan belanden we in een doem-scenario waarin we wel wat anders aan ons hoofd hebben dan geld. Als internet wel weer wordt opgestart is het de vraag hoe snel we weer een werkende e-gulden systeem kunnen opstarten. Als je naar het e-gulden protocol kijkt is het belangrijkste probleem de afspraak dat de langste keten de echte keten is. Iemand kan wel in zijn huiskamer een klein Internetje gaande houden en daarbinnen e-gulden blokken minen, maar dat technische vernuft moet dan ook nog eens van erg kwade wil zijn om de blockchain zelf te beschadigen. Als ik de onderstaande diashow bekijk dan zal bij een storing van maar dan een maand, de economie toch weer volledig opnieuw moeten worden opgebouwd :

http://www.automatiseringgids.nl/slides/2015/q1/hoe-leggen-we-internet-geheel-plat

69
Economie discussie / De week van het Geld
« Gepost op: 17 maart 2015, 21:18:31 »
Vorige week is de week van het Geld gepasseerd.  Dat is (komt jaarlijks terug) een initiatief van het ministerie van financiën. Zo zie je hoe op onze kosten campagne tegen onszelf wordt gevoerd en hoe oneindig groot dat budget is. In het kader van "beter goed gestolen dan slecht bedacht" kunnen we er natuurlijk wel wat van leren. Dus een oproep om die aanpak eens goed te bestuderen en kijken of we alvast wat krenten uit de pap kunnen vinden ?

Edin Mujagic moest er alvast van overgeven en schreef het volgende artikel : https://t.co/8uLl5Y1XdB


70
Media / Hoe raken we af van al dat negatieve nieuws rond crypto ?
« Gepost op: 13 februari 2015, 12:16:32 »
Vandaag weer in het nieuws : https://goudportal.nl/nieuws/piramidespel-kost-bitcoinbeleggers-bijna-400-miljoen-dollar

Ik geloof best dat het waar is en ik geloof ook dat hier weer heel veel openminded beleggers voor jaren "genezen zijn" van cryptogeld.
Dat is natuurlijk heel jammer maar toch ook een harde les. Maar wat vooral jammer is, is dat de les zelf niet in beeld komt. De Media brengen alleen  het drama in beeld en niet de boodschap.

De boodschap is dat cryptogeld in principe iedereen in de gelegenheid stelt om zelf controle te krijgen over zijn geld. Dat betekent niet alleen dat er geen centrale uitgevende instantie is die de geldhoeveelheid kan manipuleren maar zeker ook dat je niet hoeft te vertrouwen op een centrale instantie die zich over jouw geld ontfermd. Sterker nog, je doet er beter aan om centrale instanties te wantrouwen totdat het tegendeel is bewezen, of dit nu een bank is, een beurs, een fondsbeheerder of wat dan ook. Nog sterker : Je moet je niet begeven in de crypto-wereld als je niet in staat bent om je digitale munten zelf te beheren.

"Als we dat stadium van inzicht gepasseerd zijn is er eigenlijk geen vuiltje meer aan de lucht." Als de media dit ene regeltje nu zouden toevoegen dan was dat al voldoende : "Beheer je crypto-coins zelf en anders niet !".  Dat vergt een heel klein beetje educatie en discipline, maar als je dat al niet meer kunt opbrengen dan moet je het zelf maar weten. Dat is verder geen reden om crypto-geld zelf zwart te maken wat de auteur van zo'n artikel natuurlijk wel doet. Dus bedankt @goudportal.nl en @slimbeleggen.net voor deze disinformatie en stennismakerij !

Hoe is het mogelijk dat 400 miljoen dollar aan Bitcoin aan een enkele instantie wordt toevertrouwd, nadat we Mount-Gox hebben meegemaakt ?? Hoe is het mogelijk dat mensen duidenden Bitcoins op  exchanges als bittrex en cryptsy "laten hangen", alsof die beurzen het eeuwige leven hebben. De veiligheid die inherent is aan het bezit van crypto-coins is op zo'n beurs allerminst gewaarborgd. 2-factor authentication is alleen een beveiliging tegen een aanval van buiten, maar het beursinstituut zelf is een veel groter gevaar moesten we toch weten. Beperk de munten die je toevertrouwd aan een beurs tot dat wat je dagelijks wilt inzetten !



71
Hulp / Ik begrijp het niet
« Gepost op: 10 februari 2015, 10:11:47 »
Ik zit met een tegenstrijdigheid : Dit Board is bedoeld om hulp te vragen bij onduidelijkheden over e-Gulden. Mijn belangrijkste impressie, als ik geconfronteerd wordt men meningen en suggesties over crypto-geld, is dat vrijwel iedereen "zweeft" : Nagenoeg niemand begrijpt het. Toch is dit Board : "Hulp" een van de meest lege plekken op dit forum.

Als de stichting "educatie" als een van zijn twee peilers heeft gekozen, dan is dit toch een frustrerende uithoek. Educatie zou toch het liefst "antwoord geven op vragen" moeten zijn. Misschien komt ook dit door ons systeem waarbij we gewend zijn om in schoolbanken te worden gepropt om te worden "gevoerd".

Kom uit die schoolbanken mensen. Stel vragen = wordt wakker

72
Het is natuurlijk het doel van iedere EFL-bezitter/"believer", maar laten we het nog maar eens expliciet benoemen  : Community : "Waar kan het beter en wat zijn jullie ideeen"

Misschien verstandig mensen ten alle tijden te respecteren ondanks dat ze wat willen verkopen ook al vinden Edit:bitwise-shifted & Nelis dit niet jofel, er van uitgaan dat EFLs verkopen samenhangt met de munt onderuithalen vind ik een slechte gedachte, net zoals deze topic titel niet echt klantvriendelijk te noemen. Ga bezig met instromen van nieuwe gebruikers komt het met de koers ook wel goed zonder daar wakker van hoeven te liggen. word ook wel eens tijd om bepaalde zaken wat professioneler op te pakken.


73
Deze post is bedoeld als "brainstormer". De aanleiding is dat ik dit ("Hoe haalt iemand het in zijn hoofd om e-guldens op de beurs te verkopen ?") verschillende "believers" herhaaldelijk heb horen verzuchten. Bitcoin is het afgelopen jaar hier fors door geslachtofferd. Een oproep dus om niet alleen alle denkbare economische motieven te verzamelen, maar ook om "complotgedachten" de vrije loop te laten.

Natuurlijk heb je korte termein-beleggers die zonder rancune winst nemen, maar de crypto-scene staat toch bol van het protest tegen fiat-geld en hoop op deflatie. Als je eenmaal de stap gezet hebt om daar een bijdrage aan te leveren (idealiter met geld dat je niet broodnodig hebt), waarom trek je je dan terug als je weet dat dat het hele crypto-initatief juist beschadigd door het prijsdalende effect en het aansteken van negatief sentiment ??


75
Hulp / Forum gebruik
« Gepost op: 18 januari 2015, 18:23:30 »
 :<< Berichten kun je voortaan als Bookmark aanduiden met een druk op de knop; In het hoofdmenu vind je "My Bookmarks" terug : http://forum.egulden.org/index.php?action=bookmarks
 :<< Alle recente berichten vind je met de link http://forum.egulden.org/index.php?action=recent ; Maar daar eventueel een browser bookmark van.

Pagina's: 1 2 3 4 [5] 6 7